Üldjuhul pakuvad pangad maksepuhkust laenu põhiosa maksetest, intressimakseid tuleb maksepuhkuse ajal edasi tasuda.

Üks nn emapalga sisseviimise põhjendusi kõlas, et nii on lootust ka suurte leenukoormistega noortel naistel ilma raha pärast muretsemata emaks saada. Kui palju siis praegu emapalga saajad tegelikult laenu edasi maksavad ja kui paljud emapalga suures osas panka viivad?

Nordea Panga turundusspetsialist Tauno Tõhk:

Meie klienditeenindajate hinnangul võtavad hetkel alla poole last ootavatest (või lapse saanud) perekondadest maksepuhkust ning lapse ootamine ei ole meie klientide puhul peamine maksepuhkuse taotlemise põhjus.

Emapalga otsest mõju on raske hinnata. Kuid üks võimalik seletus sellele, et alla poole sünnitajatest maksepuhkust võtab, on tõepoolest see, et emapalk katab võimalikud laenukulud aasta jooksul ja peale seda perioodi läheb ka naine taas tööle ja vajadust maksepuhkuse järgi üldse ei tekigi. Ja meie kogemus näitab, et naised ei ole peale lapse saamist väga kaua kodused ja lähevad suhteliselt kiiresti tööle tagasi.

SEB Ühispanga eralaenude juht Triin Messimas:

Maksepuhkust lapse sünni puhul kasutatakse üsna tihti. Eriti suure efekti annab maksepuhkuse kasutamine laenuperioodi lõpupoole, kui laenujääk on juba suhteliselt väike ja sellest tulenevalt on väike ka igakuine intressimakse, mida maksepuhkuse ajal tasuda tuleb (intressi arvestatakse kogu maksepuhkuse ajal laenujäägilt maksepuhkuse alguse seisuga).

Võimalik, et nn emapalk on vähendanud otsest vajadust maksepuhkuse järele. Kahjuks selle kohta täpne statistika puudub.

Hansapanga maksepuhkuse tingimused:

Näiteks Hansapangast saab laenu põhiosa maksepuhkust võtta kuni 2 aastaks. Lisaks maksepuhkusele laenu põhiosa maksetest saab Hansapangas lapse sünni korral võtta kuni 1 aastaks maksepuhkust ka intressimaksete tasumisest. Maksepuhkus seoses lapse sünniga võib kesta kuni lapse 2-aastaseks saamiseni. Seega, kui on soov võtta 1 aasta maksepuhkust põhiosa- ja intressimaksetest, tuleb maksepuhkust taotleda enne lapse aastaseks saamist.

Maksepuhkuse taotlemiseks tuleb kirjutada pangale avaldus ja lisada sellele lapse sünnitunnistuse koopia.

Maksepuhkuse aja eest tasumisele kuuluvad intressimaksed liidetakse juurde laenu põhiosale. Näiteks kui maksepuhkuse taotlemise hetkel on laenujääk 300 000 krooni ning maksepuhkuse ajal tasumisele kuuluvad intressimaksed oleksid ligi 8500 krooni (ühe aasta intressimaksed, kui intressimäär on 2,9% ja laenuperiood 15 aastat), siis pärast maksepuhkust oleks tagastamisele kuuluv laenusumma ligi 308 500 krooni.

Laenu põhiosa suurenemine muudab ka laenu tagasimaksed edaspidi pisut suuremaks, kuid soovi korral võimalik pikendada laenu tagasimaksmise tähtaega maksepuhkuse perioodi võrra.

Sissetuleku püsiva vähenemise korral võib kaaluda ka laenutähtaja pikendamist, mis vähendaks igakuised laenumakseid. Näiteks kui pikendada 10 aastaks võetud 500 000 kroonise laenu tagasimaksmise tähtaega 20 aastani, siis väheneks igakuine laenumakse esialgselt 4805 kroonilt 2748 kroonile ehk üle 2000 krooni võrra (arvutustes on kasutatud intressimäära 2,9%).

Maksepuhkuse taotlemisel või uue laenugraafiku tegemisel tuleb arvestada ka laenulepingu muutmise tasudega.

Maksepuhkuse vajadusest tasub oma laenukonsultandile aegsasti teada anda, et koos kõige sobivam variant välja valida.

Teiste pankade tingimused: