Kaks aastat tagasi kogus TV3 saade "Inglite aeg" kaelast altpoolt halvatud Juss-Mathiase toetuseks heade inimeste abiga üle 60 000 euro. Sellest ajast on Jussi olukord hüppeliselt paranenud - poiss liigutab puudutamise peale jalgu, sööb tahket toitu ja räägib.

Ema Carina sõnul on Jussi vaimne areng eale vastav, mille üle arstid imestavad, kuna poiss oli õnnetuse tagajärjel mõnda aega hapnikuta. Carina peab Jussi jutukuse põhjuseks seda, et kogu pere temaga aktiivselt vestleb, talle raamatuid ette loeb ja laulab.

Kuigi Juss-Mathias on ühendatud hingamisaparaadi külge, proovib pere tagada talle võimalikult rõõmsa ja normaalse lapsepõlve. "Me ikkagi peame sünnipäevasid mängutoas, tema käib ka seal pallimeres,” rääkis ema Carina Delfile. "Käime ka temaga külas. Et ta ei istuks ainult nelja seina vahel."

Jussile meeldib endast kaks aastat vanema õega mängida, multikaid vaadata ja muusikat kuulata. Kolme ja poole aastase poisi viimase aja vaimustuseks on ansambel Kiss, kelle kontserdile ta loodab kunagi minna.

"Inglite aja" abiga tulnud raha suunas pere suuresti majaehitusse, et teha kodu Juss-Mathiase vajadustele vastavaks. "Kui ta peaks jõudma nii kaugele, et saab ratastooliga ise ringi liikuda, et tal siis oleks võimalik oma kodus igal pool iseseisvalt liikuda," selgitas Carina.

Ema usub, et kõik on võimalik, kui ise uskuda ja lapsega pidevalt tegeleda. "Muidugi, palju lihtsam on laps voodisse aheldada ja sondist toitu anda," ütles ta. "Aga kui ise harjutad, võimled ja räägid, siis on edasiminek võimalik."

Praegu peab ema suurimaks eesmärgiks, et Juss-Mathias hakkaks iseseisvalt hingama. Lootust annab fakt, et arstide esialgse hinnangu järgi ei pidanud Juss enam kunagi jalgu liigutama ega korralikult rääkima. Seda kõike poeg nüüd aga teeb.

"Ja eks ma muidugi loodan, et ükskord tuleb see päev, kus ma ei pea enam sealt arstikabineti uksest sisse astuma," ütles Carina.

2017. aasta kevadel sõitis ema Carina autoga teelt välja ning põrkas suure hooga vastu betoonist teetruupi. Autos olnud tütar Adeele-Amelia pääses vigastusteta, aga poeg Juss-Mathias jäi kaelast allapoole halvatuks.

Heategevussaade “Inglite aeg” annetustelefonid on tänavu aktiivsed kuni 26. detsembrini - 900 7011 - 5 eurot, 900 7012 – 10 eurot, 9007013 – 25 eurot. Vaata peresid, keda saad tänavu toetada!