Eesti on puukide leviku poolest üks kõrgeima riskiga piirkondi Euroopas, kus puugid on aktiivsed aprillist oktoobri-novembrini. Pärast puugihammustust tasuks enda tervise jälgimisele pöörata tavapärasest enam tähelepanu ja vajadusel teha puugi-levitavate haiguste test.

Kuigi eelkõige ohustavad puugid maapiirkondade elanikke ning metsanduses ja põllumajanduses töötavaid inimesi, kes veedavad kas ametist või elustiilist tulenevalt rohkem aega looduses, võivad puugid varitseda ka linnas asuvates parkides või kodumurul.

Benu apteegi proviisori Margot Lehari sõnul tuleks oma nahka pidevalt kontrollida ja pärast puugihammustust puuk kiiresti eemaldada. “Eestis levivad puugid võivad kanda puukentsefaliidi või puukborrelioosi haigustekitajaid. Kui neist esimese puhul võib haigusetekitaja puugi süljega üle kanduda mõne minuti jooksul, siis puuborrelioosiga nakatumine võtab kauem aega ning seetõttu on puugi kiire eemaldamine nahalt esmatähtis,” sõnas Lehari, lisades, et puuk tuleks eemaldada nahalt ettevaatlikult teda tagaosast mitte pigistades, vaid võttes kinni võimalikult naha lähedalt. Hammustuse koht tuleks pesta vee ja seebiga või desinfitseerida.

“Väga oluline on peale puugi eemaldamist jälgida oma tervist võimalike sümptomite osas,” rõhutas Lehari. Proviisori sõnul võivad entsefaliidi sümptomid välja lüüa juba neljandal päeval peale haige puugi süljega kokkupuutumist. Nakatumise tunnusteks on üsna kõrge palavik, väga halb enesetunne, iiveldus ja oksendamine, mis kestavad umbes nädala. “Peale seda osad inimesed tervenevad, kuid osadel tungib viirus peaajju, misjärel ilmnevad sümptomid nagu tugev peavalu, kaela jäikus, oksendamine, teadvushäired, krambid või halvatus,” selgitas ta. Sümptomite ilmnemisel tuleks kiiremas korras pöörduda arsti poole.

Proviisori sõnul võivad puukborrelioosi sümptomid ilmneda veelgi varem - juba teisel päeval pärast puugi avastamist. Esmasteks sümptomiteks on enamasti kasvav suur punane sõõr hammustuskoha ümber, liigese- ja lihasvalu ning palavik. “Samas võivad sümptomid ilmneda ka alles kaks-kolm nädalat hiljem ja pooltel juhtumisest ei pruugi sümptomeid esialgu üldse avaldudagi, kuid diagnoosimata ja ravimata jäänud puukborrelioos võib põhjustada tõsiseid närvisüsteemi-, südame-, või liigesekahjustusi,” hoiatas Lehari.

“Kui parim kaitse entsefaliidi vastu on vaktsineerimine, siis kahjuks borrelioosi ei ole võimalik vältida ning parim, mis oma tervise heaks saame teha, on olla teadlik sümptomitest ja läbi testimise jõuda haigusele võimalikult kiiresti jälile,” soovitas Lehari. Kindlasti tuleks puugitest teha siis, kui nahal on olnud puuk või kui on tekkinud vähemalt üks haiguse sümptomitest: nahalööve, väsimus, lihasvalud, kerge palavik, peavalu, iiveldus, kehakaalu langus, valud kätes, jalgades, kuklas või seljas, näonärvi halvatus.

Puukborrelioosi on võimalik testida nii perearsti juures kui ka apteegis. “Apteegis tehtava borrelioositestiga on võimalik borrelia bakteri vastaseid antikehi verest määrata alates 3.–4. nädalast peale oletatavat puugihammustust,” selgitas proviisor. Testi tegemiseks võetakse patsiendi sõrme otsast 1-2 tilka verd ning vastuse saab juba 10 minuti jooksul. “Perearsti juurde võivad olla mitmepäevased järjekorrad ning apteegis tehtav test on kiire ja mugav viis oma esmate kahtluste kinnitamiseks. Täiendavate uuringute, diagnoosi ja ravi määramiseks tuleks seejärel siiski pöörduda oma perearsti poole,” rääkis Lehari.
Soovijad saavad end puukborrelioosi vastu testida BENU apteekides .

Jaga
Kommentaarid