Tänapäeval on olukord sootuks teine. Mõned inimesed toovad kauni jõulupuu kodudesse juba novembri lõpus, et nautida kaunist jõuluaega võimalikult pikalt. Siiski tekib paljude peas igal aastal küsimus – kas valida looduslik või hoopis kunstkuusk?

Naturaalne puu pakub palju rõõmu, ent sellevõrra enam muret

Paljud armastavad igal aastal perega metsa suunduda, et sealt endale sobilik kuusepuu välja valida. Sellest on saanud paljude perede armas traditsioon. Siiski ei ole metsaskäigud teinekord väga tulemusrikkad, sest on väga keeruline leida sihvakat, tihedat ja kaunite okastega puud. Tänapäeval on võimalik looduslik kuusk mugavalt ka kaubanduskeskuste lähedal asuvatelt platsidelt soetada, kuid sealsete kuuskede hinnad on üsna krõbedad. Ühtlasi ei püsi naturaalsed kuused sedavõrd kaua kaunina, mis tähendab, et kui kuuse juba novembri lõpus tuppa toome, ei pruugi see jõulude saabudes enam sama kaunis ja roheline välja näha. Looduslik puu vajab ka igapäevast kastmist – niipea kui päeva või kaks vahele jätad, näed vaibale tekkivat okaste hange. Looduslikku kuuske ei tohiks jõulude lõppedes mitte mingil juhul tavalisse prügikasti visata – selleks on spetsiaalsed kogumiskohad ja jäätmejaamad, kuhu oma närtsinud puu viia. Lisaks korraldatakse Eestis vahvaid valgusfestivale, kus vanad jõulupuud kenaks kompositsiooniks köidetakse ning seejärel põlema süüdatakse.

Kes ei soovi endale looduslikku kuuske tuppa tuua, võivad soetada hoopis kauni kunstkuuse. Kunstkuused on hinnalt üsna krõbedad, ent paari aastaga teenivad need oma hinna tasa. Ühtlasi on kuntskuusk tunduvalt lihtsam ja mugavam, sest ei vaja praktiliselt mingit hooldust.

Kunstkuusk neile, kes soovivad pika elueaga kuusepuud

Eesti ühe suurema e-poe kaup24.ee spetsialistide sõnul soetatakse kunstkuuski igal aastal ikka enam ja enam. Nende sõnul on põhjuseid mitmeid – üheks kindlasti puu hind. Kunstkuusk on korraga veidi suurem väljaminek, ent kui oled juba kunstkuuse soetanud, saad seda kasutada aastakümneid, mis tähendab, et pikas plaanis on need oma hinda suuresti väärt. Teiseks on kunstkuuskedega tunduvalt vähem tööd, kuna neid ei ole tarvis kasta, need ei aja okkaid ja puudub tarvidus igal aastal uus jõulupuu valida. Lisaks ei ole paljudele meelepärane asjaolu, et igal aastal langetatakse tohutul hulgal puid üksnes selleks, et kuusekesest kuu aega rõõmu tunda ning seejärel see ettejuhtuvasse konteinerisse visata. Seetõttu valivadki paljud endale kunstliku jõulupuu, mida on hea igal aastal taas pööningult välja otsida ja jõulude möödumisel see sinna tagasi asetada.

Teisalt tuleb kunstliku kuuse omanikel leppida faktiga, et nende jõulupuu näeb igal aastal täpselt ühesugune välja. Tegelikkuses vajab ka kunstkuusk igal aastal hooldust – seda tuleks puhta ja niiske lapiga puhastada, sest puu kogub palju tolmu. Päikesevalguse kätte asetatud puu võib lisaks kõigele hakata ka pleekima, mis tähendab, et juba mõne aasta pärast ei pruugi puu enam sama kauni välimusega püsida.

Nagu näha, on igal puul omad plussid ja miinused ning igal inimesel võimalik valida, kumba puud jõulude ajal ehteisse sättida. Üks mis kindel – jõulupuu on pühade tähtsaim osa, mistõttu võiksime hakata juba nüüd vaikselt mõtlema, millise kuuse sel aastal oma elamisse valime.

Jaga
Kommentaarid