Minudoc.ee pereõe Lilli Grossi sõnul on lapse nohu praegusel hooajal tingitud ilmselt viirusest. “Ülemiste hingamisteede viirusnakkused levivad piisknakkusena ja sellise nohu puhul konkreetne ravi puudub. Küll aga on võimalik sümptomeid leevendada ja seeläbi lapse enesetunnet parandada,” räägib ta.

“Kõige olulisem on hoida ninakäigud puhtana – nii saab laps võimalikult vabalt hingata. Selleks tuleb lapse nina loputada meresoolalahusega, mis niisutab limaskesta, aitab turset alandada ja sekreet tuleb ka paremini välja,” selgitab pereõde. “Beebidel ja väikelastel, kes veel nuusata ei oska, võib sekreedi eemaldamiseks ninapumpa kasutada. Seda tuleks teha enne söömist ja magamaminekut, siis on lapsel parem süüa ning uni rahulikum. Voodis võib peaalust osa tõsta, kasutades näiteks rulli keeratud käterätikut. Samuti on tähtis hoolitseda selle eest, et laps piisavalt vedelikku saaks –väikelapsele peaks tihedamini juua pakkuma, beebile sagedamini rinda andma,” ütleb Lilli ja lisab, et palaviku korral võib ka paratsetamooli kasutada. “Hingamisteede niisutamiseks võib nebulisaatoriga auru teha, aga kindlasti ei tohiks lapsele küüslauku ninna toppida,” hoiatab ta.

Tihti tuleb ette, et laps hakkab magades norskama ja siis arvatakse, et tal võib nohu olla, aga tegelikult ei pruugi see tõele vastata. “Beebide ja väikelaste hingamisteed on nii kitsad, et iga pisikene takistus, kasvõi väike kübe, põhjustab resoneerumisel häälekat hingamist – seega norskamise põhjus ei ole alati nohu. Ka siis piisab sellest, kui nina füsioloogilise lahusega puhastada,” lisab pereõde.

Perearsti või -õe nõu tuleks küsida kohe, kui seda lapsevanemana vajalikuks pead. Arsti poole pöördumisega ei tohiks viivitada aga juhul, kui lapsel esineb üle paari päeva palavik, mis ületab 38,5 kraadi, laps ärkab kriiskava nutuga või katsub tihti oma kõrva, on loid, keeldub söömast ja tema mähe on pikalt kuiv.

Nõu saamisel on abiks Minudoc.ee virtuaalkliinik, mis pakub videokõne kaudu oma ala spetsialistide vastuvõttu mitmes keeles, sealhulgas eesti ja inglise keeles. Vastuvõtud toimuvad iga päev kuni kella 22, kaasa arvatud nädalavahetustel ning riigipühadel.

Nüüd on võimalus saada professionaalse apteekri nõu ravimite kasutamise, manustamise, toimeainete, võimalike kõrvalmõjude jms kohta ka töölt või kodust lahkumata. Lisaks saab tasuta apteekri teenuse raames küsida täpsustavaid küsimusi ravimite kohta või nõu ilutoodete teemal. Tasuta apteekri nõustamisteenusele saab ligi nii www.benu.ee/minudoc kui ka www.minudoc.ee lehelt, kui valida seal apteekri teenus.

Jaga
Kommentaarid