Klassikalise glögi maitseained on koriander, nelk, kaneel, sidrunikoor, pomerants ja apelsinikoor. Mida neist kasutada, sõltub meistri maitsest. Tähtis on, et maitseid oleks parasjagu.

Lisaks nelgile ja kaneelile võib hõõgveinile lisada ka musta pipart, roseepipart, ingverit, kardemoni, vaniljekauna või muud meelepärast.

Soojendamiseks ei tohiks kasutada alumiiniumnõusid, kuna need võivad reageerida veini või mahla hapetega ja tulemuseks on naljakas maitse. Maitseained võib siduda kokku ühte kotikesse, et neid oleks kergem hiljem potist välja võtta,  või lasta neil lahtiselt hulpida.

Ja loomulikult: veini ei tohi KEETA. See hävitab temast esiteks kogu alkoholi, ja teiseks mõjub ka maitseainetele

Vaata ka vürtsimõdu valmistamise õpetust koos videoga!


Rootsipärane glögi

0,5 klaasi vett
0,5 klaasi suhkrut
1 kaneelikoore tükk
10 tera nelki
1 tl kardemoniseemneid
väike tükike ingverit
1 pudel veini

Lase vesi keema ja keeda selles maitseaineid umbes 10 minutit. Kurna. Siis vala tõmmisele peale vein ja kuumuta 70 kraadini. Pane serveerimisklaasi põhja rosinaid ja mandlilaaste ja vala glögi klaasidesse.


Hõõgvein ananassiga

1 klaas vett
1 klaas pruuni suhkrut
2 klaasi ananassimahla
1 klaas apelsinimahla
6 tera nelki
3 tera vürtsi
2 tükki kaneelikoort
½ tl soola
4 klaasi punast veini
2 apelsini
8 kaneelikoort kaunistuseks

Vala potti vesi, suhkur, ananassi ja apelsini mahl. Maitsesta nelgi, vürtsi, kaneelikoorte ja soolaga. Lõik akahe apelsini koored ribadeks ja lisa segule. Keeda seda segu umbes 15 minutit.

Vala sisse vein ja lase kuumemaks, kuid ära keeda. Serveeri kuumalt, kaunistades kaneelikoorega.


Hõõgvein punase veiniga

¾ klaasi vett
10 tera nelki
1 kaneelikoore tükk
1 apelsin
¾ klaasi suhkrut
1 pudel punast veini

Sega vesi, suhkur ja kaneel. Aja keema, alanda kuumust ja sega.

Lõika apelsin pooleks ja pigista mahl suhkrusegusse. Torka nelgid apelsinikoore sisse ja lisa keevale segule. Keeda 30 minutit, kuni segu on paks ja siirupine.

Lisa vein ja lase uuesti kuumaks. Enne serveerimist võta apelsinikoored välja.


Kuum siider

2 liitrit õunasiidrit
¼ klaasi suhkrut
½ tl vürtsi
1 tl nelki
1 kaneelikoor
¼ tl soola
muskaati
1 suur apelsin, koos koorega tükeldatud

Seda jooki tehakse kohviaparaadiga. Vee asemele pane siider ning kõik maitseained pane kohvifiltrisse ja lase läbi tilkuda. 


Alkoholivaba glögi õunamahlaga

Retsepti autor on Nami-Nami perenaine Pille Petersoo

l Aura õunamahla
1 kaneelikoor
pöidlasuurune jupp ingverijuurt
soovi korral 1-2 tähtaniisi
soovi korral fariinsuhkrut või mett

Kuumuta õunamahl, lisa kaneelikoor ja kooritud ingverijuurejupp, soovi korral ka tähtaniis. Lase joogil umbes veerand tundi kaane all hästi vaikselt tõmmata ja maitsestuda.
Kurna jook läbi sõela ja kuumuta uuesti. Kui soovid magusamat jooki, siis võid lisada veidi mett või fariinisuhkrut, aga  100% õunamahla puhul pole see vajalik.

NB! Kui soovid, siis võid joogi termosesse panna ja nt talvisele piknikule kaasa võtta. Termose eelnev kuumutamine hoiab joogi kauem kuuma. Selleks kalla termosesse keev vesi ja lase 5 minutit seista. Siis kalla vesi minema ja lisa kuum jook.