Kõike eelpool nimetatut saame ise valida, välja arvatud ilmastikutingimusi. Nendega peame kohanduma. Õnneks on meie kaubanduses kõik vajalik olemas, et saaksime ennast sõltumata ilmastikutingimustest mugavalt tunda.

Mäel olles võib ilm kiiresti muutuda, kus päikseline ja mõõdukas miinuskraad pöördub ebameeldivaks lumesajuks, millega kaasneb lõikavalt külm tuul. Et meil oleks võimalik nende kiiresti muutuvate oludega kohaneda on soovitatav mäele minnes kasutada kihilise rõivastumise põhimõtteid ja funktsionaalseid rõivaid ning arvestada tuleks nii hetke ilmaga kui ka päeva ilmaprognoosiga.

Nagu nimigi ütleb, on kihiline rõivastus jagatud erinevateks kihtideks: alus-, termo-, ja väliskiht, kus igal kihil on oma eesmärk ja fuktsioon. Klassikaliselt räägitakse kihilise rõivastumise juures kolmest kihist, kuid selleks, et luua endale meeldiv mikrokeskkond, ei pea alati kõiki kolme kihti kasutama ning väga madalatel temperatuuridel võib vaja minna ka neljandat kihti.

Kihiliste rõivaste jaotus vastavalt funktsioonidele:

  • Aluskiht — selle ülesanne on hoida nahk kuivana. Kui nahk on kuiv, suudab organism paremini hoida optimaalset kehatemperatuuri. Esimese kihi rõivad on maksimaalse õhuläbilaskvusega, et aurustunud niiskus saaks vabalt edasi liikuda ja liigse kehasoojuse kaasa viia.
  • Termokiht — selle ülesanne on takistada kehatemperatuuri langemist. Kõige rohkem on kasutuses fliiskangast rõivaid. Vastavalt vajaminevale soojapidavusele tehakse fliise erineva paksusega ning kas ühelt või kahelt poolt karustatuna. Karustatud osa hoiab sooja õhu kinni ning tagab soojapidavuse. Kahelt poolt karustatud paksem fliis on ka soojem kui ühelt poolt karustatud fliis.
  • Väliskiht — funktsionaalsete rõivaste kõige tehnilisem osa. Selle kihi ülesandeks on kaitsta meid väliskeskkonnast tulevate elementide eest, nagu tuul ja niiskus. Oluline on teada kahte parameetrit, millega iseloomustatakse kolmanda kihi rõivaste omadusi — kanga hingavus ja veepidavus, mis omakorda jaguneb vett tõrjuvateks, vettpidavateks ning veekindlateks kangasteks. Väliskiht jaguneb veel omakorda:
  1. koorikjopedeks ja -püksteks – veekindlast kangast õhukesed ning ilma soojustusmaterjalita üleriided, mis kaitsevad tuule ja niiskuse eest;
  2. joped ja püksid - veekindlast kangast valmistatud rõivad, mille soojapidvuse suurendamiseks on lisatud ka vatiinvooder.

Kui alusrõivad ning termorõivad on üldkasutatavad, ning ei vaja spetsiaalseid lisaelemente, et suurendada nende funktsionaalsust ja kasutamismugavust mäel suusatades või lauaga sõites, siis väliskihi rõivaste — jopede ja pükste ­– puhul on spetsiaalsed lõiked ja lisaelemendid väga olulised.

Võtame näiteks mäesuusajope, mille puhul on tähtis, et see oleks ilmastikukindel. Selleks on jope valmistatud veekindlast ja õhkuläbilaskvast kangast. Veekindluse suurendamiseks on kõik õmblused töödeldud veekindlaks. Kõik tõmblukud on samuti veekindlad või kaetud ühe kuni kahe tuuleklapiga. Sellise lahendusega on vähendatud riski, et väliskeskonna mõjud võiksid meie mikrokliimat läbi tõmblukkude mõjutada. Et meil oleks võimalik paremini reguleerida rõivaste õhuläbilaskvust, on jopede küljeõmbluste kohal tõmblukuga reguleeritavad ventilatsiooniavad, mida vastavalt vajadusele saab avada või sulgeda. Ventilatsiooniavad on äärmiselt olulised, sest võimaldavad läbi ventileeritavuse liigse niiskuse ja soojuse välja juhtida. Samu funktsioone võib leida ka pükstelt. Et lahtine lumi ei pääseks meie jope alla, on mäesuusajope varustatud lumelukuga, mis on kinnitatud jope siseküljele. Samuti on lumelukud paigaldatud ka mäesuusapükstele sääre alumisse osasse. Et randmed oleks soojas ning lumi ei pääseks varrukasse, on varruka otstes pehmest elastaankangast sisevarrukad. Tõstukiväravast läbiminemise muudab mugavamaks varrukal olev mäepiletitasku.

Laia valiku mäesuusajopesi nii meestele, kui naistele leiad Rademari kauplustest.

Soovitus meestele SIIN
Soovitus naistele SIIN

Head rõivad täidavad olulist rolli meile meeldiva mikrokliima loomisel mäel olles, kuid kindlasti ei tohi alatähtsustada aksessuaare nagu kindad, maskid, sallid ning sokid.

Kui juba mäele minnakse, siis üldjuhul ollakse seal terve pika päeva, päikese tõusust loojanguni. Selleks, et seda aega maksimaalselt nautida ja meeldejäävaks muuta, soovitab Rademar riietuda järgnevalt:

  1. Kasuta esimese kihina kindlasti niiskust transportivast kangast termopesu — kuna võimalikke variante on palju, siis selle kõige õigema aitavad leida meie asjatundlikud teenindajad
  2. Soojapidavuse suurendamiseks vali vastavalt aktiivsusele meelepärane fliis — soojema ilmaga võid selle kihi ka ära jätta ja liikuda kohe kolmanda juurde
  3. Sinna peale loomulikult funktsionaalne mäesuusajope ning -püksid, kas siis vatiinvoodriga soojustatud või nn “kooriktooted”
  4. Et end tuule eest kaista, pane kaela niiskust transportivast kangast pikem torusall — sellel on lõputult palju kasutusvõimalusi ja see mahub kenasti ka kiivri alla
  5. Sama olulised on veekindlad kindad — sinu soojad käed on asendamatud
  6. Jalgu hoiavad mõnusalt soojas pikema sääreosaga funktsionaalsed mäesuusasokid;
  7. Kindlasti pista tasku ka soojem müts, mida saad kanda puhkehetkedel ning peale suusatamist
  8. Ja muidugi hooli iseendast — ära unusta kiivrit ja prille

Tekkis küsimusi? Väga hea, tule küsi neid meie teenindajatelt, nad aitavad!

Turvalist sõitu ja toredaid elamusi suusamäel soovivad Rademar ja Icepeak!

Jaga
Kommentaarid