Kui külla ei ole võimalik minna, saada postkaart, lilled või lihtsalt helista. Meeles pidamine on ju ikka palju olulisem kui mis tahes kallid kingitused.

Delfi Naistekale oma kogemustest rääkinud pojad ja tütred ei plaani emadepäevaks suuri pidustusi.

Ka need, kes ise juba emad, ei oota sellelt päeva mitte ise lillesülemeid ja ümmardamist, vaid soovivad eelkõige oma ema meeles pidada:

Emadepäeva võib pidada ka päris teistmoodi. Ja väga meeldejäävalt.

„Mida sa emadepäevaks soovid?” proovisin kord välja selgitada.
„Tule minuga jalgrattamatkale,” vastas ema.

Mu esimene reaktsioon polnud just kõige entusiastlikum, aga ema soov olgu täitmiseks! Tegelikult kujunes see emadepäeva puhul korraldatud matk väga toredaks, ehkki ratas oli logu ning männijuurikatest tepitud ja liivased metsateed katsumus omaette.

* * *

Kuidas pead sina oma ema meeles?

Martin (22): Oot… Pühapäeval tuleb emadepäev, jah? Ma arvan, et mõtlen selle peale laupäeval või pühapäeva hommikul. Enamasti olen pühapäeva hommikul lilli viinud. Ja siis teeme pannkooke ja kohvi ja on vahva ja päike paistab!

Mari (26): Ma otsin parajasti isadepäevaks kinki. Ah, hoopis emadepäev tuleb? Väga hea, sest emadele on ju palju lihtsam kinki välja mõelda! Ega me eriti ei suurelt emadepäeva ei tähista — teeme vennaga koos emale kingituse ja hommikusöök on natuke pidulikum.

Erki (29): Mina ei arva emadepäevast suurt midagi, aga mu ema arvab väga palju. Nii et eks ma pean midagi välja mõtlema. Küllap viin mamma kuhugi sööma.

0lavi (29): Helistan emale. Tähistamist eriti pole, kuna elame eraldi. Kui kodus elasin, siis ikka lilled viisin.

Katrin (28): Minule on emadepäev siiani olnud pigem oma ema meelespidamise päev. Kuna ma elan emast eraldi, siis peale telefonikõne ei ole ammu olnud. Saan aru küll, et olen ise ka ema, aga siiani on see niipidi olnud. Lilli olen ikka iga aasta saanud. Kuna mu poja järjest kasvab ja uus põnngi tulekul, siis vast saame varsti ka omad traditsioonid.

Kristjan (32): Ilmselt külastan oma vanemaid koos lillede ja väikese kingitusega. Sööme koos lõunat või õhtust.

Krista (40): Emadepäev on nagu minu ema päev. Meil on komme, et sel päeval käime emal külas. Kui ilm lubab, siis grillime väljas, kui mitte, siis tubane lõunasöök.

Kingituse viime, aga ei midagi suurt. Tavaliselt lilled koos lillesibulate ja pottidega — nn kaks ühes — järgmisel aastal jälle õitsevad. Tütre poolt on mulle alati lilled ja kaart. Varem oli lasteaias kontsert. Lasteaiaeas see oligi emadepäev kõige tähistatum.