1. Usalda oma kõhutunnet
Uuringud näitavad, et väiksemate otsuste tegemisel (näiteks, milliseid hommikusöögihelbeid osta) on abi rohkem ratsionaalsest mõtlemisest. Suuremate asjade puhul (näiteks kahe töökoha vahel otsustamine) oleks aga parem, kui usaldaksid oma vaistu. Me ei väida muidugi, et peaksid endale hetke ajendil uue auto ostma. Lihtsalt — kui kõik plussid-miinused on läbi võetud, aga otsust langetada siiski ei oska, kuula vahelduseks mõistuse asemel südant.

2. Jäta drink tegemata
Alkohol teeb sind julgemaks. Kui üks kokteil ehk lõõgastab ja muudab sind vabamaks, siis kaks ja enam juba hägustavad sinu otsustusvõimet.

3. Hommik on õhtust targem
Aga ainult esimene hommik.
Sel ajal, kui sina magad, võib alateadvus sinu eest analüüsiga ühele poole saada ning nii on hommikul ärgates kergem otsusele jõuda kui eelmisel õhtul. Sellest siis ka väljend, et hommik on õhtust targem. Kui ühest ööst ei piisa ja otsustamine venib mitmepäevaseks, võib asi olla selles, et tegelikult ei sobi sulle ükski variant ning peaksid kaaluma alternatiivide leidmist.

4. Ole stressivaba
Pruugib sul vaid pärast mehega tülitsemist juuksurisse minna, kui näedki terve aasta vaeva jubeda soengu väljakasvatamisega. Nimelt kalduvad inimesed vihastena hulljulgeid otsuseid tegema, näiteks lõikavad pikad juuksed maha. Ärritumine ei halva mitte ainult
Loe Cosmo märtsinumbrist:
• Jessica Alba — 100% sisukas staar.

• Nulli kiirelt suhtesõlmed. Variandid, kuidas üksmeelt leida.

• Kõik, mida pead teadma oma vagiinast.

• Kuidas feikida lopsakaid ripsmeid. Põhjalik õpetus.

• “Miks ma kaalust alla võtsin?” Kolme naise edulood.
keskendumisvõimet, vaid paneb ka olukordi valesti hindama. Seega, kui korteriostu ajal elukaaslasega mõne muu asja pärast tülli lähete, viivitage otsuse tegemisega seni, kuni erimeelsused on lahendatud. Kuna stressil on n-ö jääknähud, võiks leppimise ja otsuste tegemise vahele jätta paaripäevase puhveraja. Vastasel juhul võid end avastada elamast korterist, mis sulle ei meeldi ja mille kasuks otsustasid vaid seetõttu, et kaaslast ärritada.

5. Aruta lähedastega…
Lahka keerulisi küsimusi lähedaste inimestega, kes ei karda sulle ausalt ja otse öelda, mida nad tegelikult arvavad. Kellelegi probleemi üksipulgi selgeks tegemine ja tema vaatenurga ära kuulamine (isegi kui need ei ühti sinu arvamusega) aitab sul valikuid paremini analüüsida ning põhjalikumale (ja paremale) järeldusele jõuda.

6. …aga mitte kõigi tuttavatega!
Kui lähedaste asjasse pühendamine võib abiks tulla, siis teie firma sekretäri, oma juuksuri ja kõik trennikaaslased võid otsuse tegemise protsessist rahuliku südamega välja jätta. Liiga palju arvamusi ajab sind lihtsalt segadusse. Seda enam, et nõuanded tulevad inimestelt, kes sind väga hästi ei tunne. Samuti ei pruugi nende soovitused üleüldse head olla! Kui sul tekib kiusatus oma muret terve küünesalongi klientidele kurta, mõtle hästi järele, kas need inimesed võiksid üldse teada, mis just sinu jaoks parim on. Kui ei, siis ole parem vait.

7. Mõtle pikas perspektiivis
Otsused, mis teatud hetkedel tunduvad õiged, võivad pikas perspektiivis lausa katastroofilisi tagajärgi esile kutsuda. Näiteks võib sulle tunduda, et kõige õilsam ja ausam teguviis oleks lõpuks oma peikale üles tunnistada, et teda viis aastat tagasi korra ühe tema sõbraga petsid. Kuigi sina vabaned tüütust saladusekoormast, saab tema haiget ning ilmselt otsustab sind maha jätta. Samamoodi võib päikese käes peesitamine või kaitsmata vahekord tunduda toredam, kui ei pea püsti tõusma, et kreemi või kondoomi otsima minna. Tagajärjed võivad aga osutuda lausa surmavaks.
NB! Enne, kui otsustad, mängi peas läbi erinevad stsenaariumid ja mõtle hästi järele, kuidas sinu käitumine su tervisele, pangaarvele või kellegi teise tunnetele mõjuda võiks.

8. Ära jäta asju juhuse hooleks
Suuri, lausa elu muutvaid otsuseid ei tohiks teha millegi ebamäärase põhjal. Seega unusta ära, mida horoskoop soovitab. Kui pisiasju on vahel lõbus tähtede järgi määrata ja uskuda, et Lõvidel läheb esmaspäeval hästi, kui seljas on midagi punast, siis kaalukamaid otsuseid (teise linna või riiki kolimine, suhte lõpetamine) ei tohiks kindlasti horoskoobi hooleks jätta.

9. Peleta survestajad eemale
Otsuse tegemisel on vahel oht saada kallutatud kellestki, kellel on mängus omad huvid. Olgu selleks siis müüja, kes moosib sind ostma “maailma kõige kvaliteetsemat” kingapaari, milleks sul tegelikult raha pole, või vanemad, kellele meeldiks, kui sa koliksid neile lähemale (ilmselgelt on mugavam sind
Cosmokaas310
sellisel juhul aiatöödele appi kutsuda). Kui võimalik, eralda end mõneks ajaks sellistest inimestest ja tee otsus omaette. Kui selline variant puudub, kujuta endale ette, et annad samas küsimuses nõu sõbrale. Nii ei varjuta sinu otsustamist süümekad vanemate või kingamüüja ees.

10. Pea meeles, et mineviku põhjal ei saa alati tulevikku ennustada
Kui otsus võib drastiliselt mõjutada sinu pangaarvet või elustiili, peaksid loobuma kogemuste põhjal otsustamisest ja olukorra värskelt ümber hindama. Maailm on pidevas muutumises ja kui mõned aastad tagasi tasus sõbranna jaoks kümnekordselt ära töölt lahkumine ning oma firma loomine, ei pruugi hetke majandusolukorras see üldsegi nii hea mõte olla.