Küsimusi tuli palju ja kõigile vastata ei jõudnud, sest iga mure vajab individuaalsemat lähenemist. Kui kellelgi on mure, mis jäi siin küsimata või on soov ise spetsialisti jutule minna, siis Christine Kraas on valmis teid oma nõuandlas vastu võtma. Soovi korral kirjutage talle christine.kraas@yahoo.se.

Järgnevalt küsimused-vastused:

KADRI, 18.04.2010 18:24
minu on selline mure
olen küll 25a ja olen atratiivne noor naine aga mul puudub suurelt seksuaalne huvi...Mulle meeldivad mehed ja meeldib ka suudelda ja kallistada ja kõik muu selline aga sex mind ei tõmba ega ma ka seda ei suuda nautida....Mis tõstaks seda huvi...see oleks väga oluline kuna sooviks endale püsisuhet
tänades!

Tere!
Kõigepealt tuleks aru saada, mis sind seksi ja püsisuhte juures kõige rohkem hirmutab. Kui hirmud maandatud, siis laheneb probleem iseenesest.

N., 19.04.2010 01:47
Tere. Sooviks teada, kas mehe libiidot võib vähendada suur trenni tegemine? Mulle tundub, et ta elab kogu oma testosterooni trenni tehes välja ja voodisse jõudes ei jää sellest enam midagi alles.
Tegemist on kulturismiga. Muutus seksis tekkiski just pärast trenniga alustamist, muu peaks mehe poolt kõik korras olema (on noor, alla 25a, tervislik, ei joo, ei suitseta, pole töömuresid). Kulturismis keelatud aineid ei tarbi. Ootan ka kommenteerijate nõuandeid.

Tere!
Libidot langetavad väga paljud asjad. Kui muutused toimusid peale trenniga alustamist, siis on väga suur tõenäosus, et koer on sinna maetud. Muidugi ei saa välistada, et sinna lisanduvad veel muud faktorid. Milline on teie paarisuhe? Kuidas partner ennast oma kehas tunneb? Millised on tema nägemused tõelisest mehest ja mehelikkusest? Kas tal on ka puhkeaegu? Trenn ei ole kehale puhkus. Kui mees teeb päev otsa tööd, sellele lisaks trenni ja võibolla veel midagi ning ei anna endale lihtsalt olemise aega, siis ei saagi seksuaalset iha olla, kuna väsinud keha hoolitseb ellujäämise pärast, siis seks on see viimane, mida ta tahab ja vajab.

tundetu, 19.04.2010 15:48
Räägite siin seksist, kahjuks oskan mina nii palju öelda - ei tea, mis see tähendab! Olen elanud seksuaalelu kuskil 5 aastat. Miks? Oma partneri pärast. Enda pärast mitte, kuna minu jaoks on seksimine teisele mõnu pakkumine. Füüsiliselt ei tunne ma absoluutselt mitte midagi. Te võite öelda nüüd, et ma pole mõttega asja juures ja ei suuda end vabalt tunda - aga olen ja tunnnen! Lihtsalt minu keha ei tunneta mõnu seksides. Kuulan oma sõbrannasid ja imestan, olen kade, kuidas on võimalik seksides mõnu tunda.. ja veel enam, saada orgasm?!?!
Olgu, sinnamaale, kui oma lähedase sugulasega rääkisin, lohutasin ennast sellega, et ehk aja möödudes hakkan miskit tundma ja seksi tähendus minu jaoks muutub. Aga minu lähedane sugulane on minust 10 aastat vanem naine, kui teema läks seksile.. rääkis ta mulle täpselt sama jutu,mille mina siia kirjutasin. Ma kuulansin suu ammuli ja lootus purunes.. kas mina ei hakkagi kunagi orgasme saama? Kas füüsiliselt olen loodud mõnu mitte saama, võib see olla geneetiline?
Mul on kahju lihtsalt.. praegu endast, varsti oma partnerist, kes mingi aeg saab kindlasti aru, et mina ei tunne sama, mida tema.

Tere!
Kuna sul on millegipärast väljakujunenud arusaam, et seksuaalvahekord on selline, kus naise keha on partnerile mõnu pakkumise vahend -vastutulek- ja sinul ei ole õigust midagi vastu saada, siis ei saagi sa ennast teisiti tunda. Seni, kuni sa ei teadvusta endale oma väärtust ja vajadusi, ei ole võimalik seksist ka mõnu ja naudingut tunda. Millal alustasid sugueluga ja millised olid need esimesed kogemused? Kuidas hindad ennast, kui inimest? Milline on teie paarisuhe? Kuidas suhtud oma kehasse? Need on vaid mõned küsimused, mida võiksid endale esitada. Soovitan pöörduda nõustaja poole, sest elu on antud nautimiseks, mitte kannatusteks, samuti ka seks.

Kristiina, 15.04.2010 14:36
Minul selline probleem, et varsti olen mehega (23 aastane) koos juba 2 aastat. Seksuaalelu oleme elanud juba suhteliselt algusest peale ja sellega on kõik korras... välja arvatud see et ma ei ole kunagi näinud- tundud mehe seemnepurset. Kas sellele võib olla mingi meditsiiniline probleem? Ta erutub minuga kergesti ning seks on supper, kuid ma ei oska sel (seemnepurske) teemal temaga rääkida. hetkel võtan beebipille, plaanime varsti ka pisiperet kuid ilma spermata on see suhteliselt võimatu.
Mida peaksin tegema?

Tere!
Usun, et sellisel intiimsel teemal on raske rääkida, kuid mis sul muud üle jääb? Sa ju armastad oma meest ja tunned muret tema tervisliku seisundi pärast. Sellest lähtugi. Alusta sellest, et räägid talle oma tähelepanekust, mis sind murelikuks teeb. Siin võib olla mitu põhjust: esiteks mingi füüsiline faktor, mis vajaks arstlikku uurimist, teiseks võib ta olla tantristliku seksi harrastaja, kus seemnepurset ei väljutatagi. Kõige parem viis asjadest arusaamiseks on rääkimine. Nii et tee algust ükskõik, kui raske see ka poleks. Hoia fookuses armastus, hellus ja hoolimine, siis on palju kindlam, et jõuad tuumani.

Leera, 15.04.2010 15:59
Elan vabaabielus 10 a.,olen 28 aastane meil on 8 aastane laps, koer ja kass, meil on ilus ja tore perekond. Kuid mul on suur mure ma ei taha olla oma mehega seksida,isegi suudlemine on mulle vastumeelt. Ja see on juba pikemat aega, ma saan aru et see ei mõju hästi meie suhele kuid ma ei saa midagi teha endaga. Ei ole seda tunned "liblikad kõhus" kui seda võib nii nimetada. Ma ei tea mida teha, oleme mehega rääkinud, kuid sellest pole abi. Kui ma olen temaga voodis mul on selline tunne, et ma ei ole ilus, et ma ei oska teda rahuldada, tunnen suurt ebamugavust. Ma ei saa ka ennast vabalt tunda veel ka sellepärast, et mul on ka valus ja ma kardan seda jälle kogeda ja kontrollin ennast ei saa lõdvestuda. Kas te saate anda mulle nõu mida ma peaks tegema või järeleproovima?

Tere!
Mis juhtus teie suhetes enne seda, kui sellised vastumeelsed tunded tekkisid? Millal suguelu valulikuks muutus ja mis sellele eelnes? Saan aru, et suhtud kriitiliselt oma kehasse, kas seda mõutab kuidagi mehe suhtumine sinusse? Mis oli see, mis kunagi sind tema juures erutas, mis pani sind teda ihalema? Kuhu ja miks need tunded kadusid? Iha langetavad väga paljud faktorid, mis täpselt sinu puhul seda põhjustab ei saa nii vähese info põhjal öelda. Selleks soovitan pöörduda nõustaja poole, kellega koos arutada, kuhu kaob iha ja kuidas seda tagasi saada. Asi on mõtlemises ja ei milleski muus. Vajad toetust ja turvatunnet, taaselustada enesearmastus ja – kindlus.

Neiu, 15.04.2010 16:19
Tere, olen noor ja päris seksuaalelu alguses. Varasemalt on olnud vaid üks noormees, kellega olen seksinud, ja siis olid need korrad suhteliselt valulised. Nüüd on uus kallim, oleme päris pikalt juba koos olnud ja on soov ka seksida, mõlemapoolne. Korra oleme ka proovinud, kuid taaskord oli mul valus ja jätsime pooleli, eelmäng on paigas ja tunne, et ma teda tahan, on olemas, kuid sisenemisel on siiski valus, ma ei tea, võib-olla on see osalt ka psüühiline. Mehe varustus on ka suhteliselt suur, ta ütles, et varasemalt on tal päris kaua aega läinud, et naine harjuks. Soovin teada, mida teha, et see valu kõrvale jätta ja nautida seksi?
Tänan

Tere!
Sugueluga alustamine on suur samm elus. See on uus olukord ja tekitab palju pingeid. Intiimelu osas puudub täpne teadmine, seda teemat varjab saladusteloor, sellest ei räägita avatult, teadmisi ei anta edasi emalt tütrele, see teema on läbipõimunud paljude müütide, illusioonide ja ülepaisutustega. Loetud ja kuuldud teadmised selle kohta, et esimesed vahekorrad on väga valulikud.

Sellele kõigele lisandub intiimne suhe partneriga, mis samuti tekitab omamoodi pingeid - püüe meeldida, hirm kaotada, hüljatud saada, oma piiride laiendamine, teise inimese endale lähedale laskmine, oletused mida partner sinult ootab, milline peaksid olema. Lisaks isiklikud teadaolevad ja teadmata saladused. Tohutu hunnik pinget. Pinged ei lase kehal lõdvestuda ja peenis ei saagi kuidagi siseneda.

Selleks, et pingeid maandada tuleks esitada endale küsimusi. Kui hästi sa oma keha tunned? Kas tead, millised on sinu keha ja hinge vajadused? Kas tead, kuidas oma keha hellitada? Kust oled saanud teadmised seksist? Milline on ettekujutus heast seksist? Milline peaks üks õige vahekord välja nägema? Mida arvad, sinu partner sinult vahekorras ootab? Milline on teie paarisuhe? Kui turvaliselt sa end selles tunned? Kas sinu hingelised vajadused saavad selles rahuldatud? Millised unistused sul oma partnerile/paarisuhtele on? Milliseid hirme tunned? Mis tekitab enim ebakindlust? Mis annaks juurde enesekindlust? Mis oleks see, mis aitaks sul ennast vahekorras olles vabamalt tunda? Kas partner tundub sulle targema ja teadlikumana, kui sa ise? Kas julged temalt kõike küsida ja oma arvamust avaldada? Mis on kõige hullem asi, mis vahekorras olles juhtuda saaks? Mis selle tagajärjel võiks juhtuda? Ja kui see juhtuks, siis millised on need tunded, mida võid kogeda?
Kuidas oled kaitstud soovimatu raseduse eest? Millised olid sõnumid lapsepõlves, mida kuulsid seksi kohta, naiste-meeste ja orgasmi, naudingu, rahulduse kohta? Kas partner hellitab sind vahekorras selliselt nagu sa vajad, alustades sealt, kus sulle meeldib, jälgides sinu tempot, vajadusi?

Need on küsimused millele peaks ka partner vastama. Küsimustele vastamine annab parema pildi iseendast: hirmudest, ootustest, unistustest. Mida rohkem enda kohta teada, seda väiksemad on pinged ning hoopis kergem on end lõdvaks lasta, anda endalt kontroll, usaldada ennast ja partnerit. Avatud jagamine tugevdab teie sidet ja paneb tugeva aluse paarisuhtele. Selline lähenemine võib tunduda hirmutav. Tehke algus kõige kergema küsimuse jagamisega, siis saab edasi minna raskemate juurde. Olge uudishimulikud ja hoolivad nii enda kui teise suhtes.
Pea meeles, et iga inimene on unikaalne. Kõik, mida oled näinud või kuulnud seksi kohta on õige, kuid sellelt baasilt tuleb endal oma seksuaalelu välja kujundada, arvestades oma isikupära, vajadusi ning soove. Olge tähelepanelikud oma keha- ja hingevajaduste osas. Tehke ainult seda, mis teile tundub sobivat. Võite katsetada paljut, kuid kui selgub, et miski ei meeldi, siis jätke see katki ja tehke miskit muud. Olge loomingulised ja lubage endale eksimisi ning katsetusi. Ärge olge karmid ja hinnangulised. Kulgege lihtsalt sel teel. Ärge keskenduge sooritusele vaid mängulisusele ja naudingulisusele. Kui annate endale loa eksida või olla see, kes te olete, siis keha loobub pingetest.
Kui oled valmis uuesti vahekorda proovima, siis soovitan keskenduda alakehale ja see mõttejõuga lõdvaks lasta. Peenise sisenemisel hinga sügavalt välja. Usun, kui partner on hell ja hooliv ning igati keskendunud Sinule, siis laabub kõik, kuigi valulikkus võib vähesel määral siiski olla. Iga uus suhe on kui esimene kord.

Soovitan teil koos lugeda raamatut "Seks, kiirtee jumala juurde", mis sisaldab häid mõtteid ja harjutusi enda ja teineteise tundmaõppimiseks. Seda kõike saate kasutada kogu oma eeloleva elu.

Sipsik, 15.04.2010 16:41
Kas on olemas tablette mis tõstaksid naisel seksuaalset erutust. Kui on, siis kuidas neid saada?

Tere!
Seksshoppides on olemas küll mingid tabletid, mine ja uuri. Kuidas nad sulle toimivad ei oska ennustada. Iha, erutuse, orgasmi pärssija on meie aju- mõtted, uskumused ja hinnangud. Soovitan selle poolega tegeleda.

Priks, 15.04.2010 22:29
Tere! Peale sünnitust (möödas 8 kuud) on seksuaalelu täiesti häiritud. Soov seksiks tekkis üsna varsti peale sünnitust, kuid on mitmeid probleeme. Liiga kuiv, isegi, kui olen erutunud. Mees mõtleb sellepärast, et mind tegelikult seks ei huvita. Kasutame libesteid, kuid siiani on kõik tekitanud kipitust. Vahel on lausa valus. Orgasmini ei jõua ja poole peal kaob sageli erutuski ära. Günekoloogi väitel on kõik sünnitusjärgsed haavad korralikult paranenud. Mida teha? Ka enne sünnitust oli raske orgasmini jõuda, aga nüüd tundub lausa võimatu.

Tere!
On täiesti normaalne, et peale rasedust ja sünnitust seksuaalelu ei laabu. Siin on oluline roll hormoonidel, mis vajavad paika loksumist. Kas imetad? Kui jah, siis on kehas selline hormonaalne seis, kus erutumine ongi raskendatud, sellega seoses ka tupe kuivus. Palju mõjutab väsimus ning võimalus end välja puhata/magada; suhtumine oma kehasse; paarisuhe, ootused mehele ja endale. Kas sinu soov on seksida või sooviksid pigem olla hoitud ja hellitatud? Mis ajendab seksima? Selleks, et teada saada, kuidas sind aidata peaksid pöörduma nõustaja poole, kes koos sinuga uuriks välja häirivad faktorid ja siis need oma elust kõrvaldada.

lgfxhjhj, 15.04.2010 10:28
kas soovitate nuvaringi 21 aastasele naisele? olen kuulnud, et see kõige mugavam ja ohutum. olen kasutanud enne pille ja plaastreid, aga hetkel ei kasuta midagi.

Tere! Nuvaring on nagu teisedki hormonaalsed rasestumisvastased vahendid: samad näidustused, vastunäidustused, kõrvaltoimed ja ohutus. Seda võib kasutada igas vanuses. Eelis on see, et nuvaring asetatakse tuppe 21 päevaks, ilma et seda peaks vahepeal välja võtma.

liina, 15.04.2010 09:34
tere! olen 21aastane neiu ja mureks on see, et eelmängu, seksi ajal ei muutu vagiina üldse märjaks :S isegi siis mitte, kui olen väga erutunud ja aktsiooniks valmis... aga kuivalt on ju ebamugav nühkida. kasutan libestit, aga seda on ka ebamugav koguaeg kasutada (koguaeg vaatam et käepärast oleks). kas sellele võib olla mingi põhjus, mida saab kõrvaldada või pean sellega leppima?

Tere!
Sellise vähese info põhjal ja uurimata on midagi raske soovitada. Kas tarvitad hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid? Põed mingit kroonilist haigust? Tarvitad regulaarselt mingit ravimit? Kuidas on stressiga? Milline on paarisuhe? Kuidas suhtud endasse ja seksuaalsusesse? Mida tarvitad enda pesemiseks? Siia võiks lisada veel palju küsimusi. Pöördu oma günekoloogi poole ja räägi oma mure ära, ehk leiate koos vastuse. Kui gönekoloog mingit põhjust ei leia, siis pöördu seksuaalnõustaja poole.

Hiireke, 14.04.2010 13:10
Mul opereeriti pool aastat tagasi mõlemad munajuhad ära ja peale seda ei taha ma enam üldse sexida:( Mõtlesin,et see pole ju sellega kuidagi seotud,et viga äkki psühholoogiline,käisin psühhiaatri juures,tema arvas,et minuga on kõik korras. Millest selline asi siis tekkida võis? Kas on see ikkagi kuidagi operatsiooniga seotud?

Tere!
Väidetavalt ei mõjuta munajuhade eemaldamine naise seksuaalsust ja seda just hormonaalsest lähtekohast. Kindlasti mõjutab selline operatsioon psüühikat – lõigati välja osa sinu identiteedist. Võid küll mõistusega endale selgeks teha, et kõik on ok, kuid süda ja keha keeldub seda uskumast. Munajuhade eemaldamine on kaotus- lein, millestki olulisest ilma jäämine. Kas oled oma kurvastusele otsa vaadanud, kas oled suutnud leinata, tunnistada endale oma kaotusvalu? Soovitan selle probleemiga aktiivselt tegelema hakata, et stress depressiooniks ei kujuneks. Räägi oma üleelamistest ja kurvastusest partnerile, parimale sõbrannale. Otsi terapeut, kellega koos saaksid leina läbida ja eluga edasi minna.