1. Veereta viisijuppi Rajasthanis Indias
Seal võib küll veidi kuiv olla, kuid siiski väga värvikirev. Rajasthan pakub kõikvõimalikke vikerkaaretoone tänu sadadele säravatele saridele. See on üks pimestavamaid India osariike, mis annab kerge ülevaate ja sissejuhatuse teistmoodi maailma just perega reisijaile. Hotellid ja majutus on kõrgetasemelised ning ringi sõitmiseks on hästi korraldatud transpordivõrgustik. Astu tõelisse muinasjuttu vanas Jaisalmeris, uita sinises Jodhpuri linnakeses või uuri kuldseid paleesid. Lapsed ei suuda mitte vaimustuda sealsetest transpordivõimalustest: elevantidest ja kaamelitest rikšadeni. Lisaks veel küllaga vaatamist, lõhnu ja hääli, mis tervitavad neid igas peatuspunktis läbi India. Uuri lisa ametlikul turismilehel www.rajasthantourism.gov.in.

2. Mängi Legodega Kopenhaagenis Taanis
Taani pealinn Kopenhaagen on suurepärane sihtkoht lühikeseks perepuhkuseks. Alusta reisi Anderseni imelise Merineitsi kuju juurest ning suundu vanasse tivoli aeda, kus karussellid on lapsi rõõmustanud juba 1843. aastast alates. Teismelised ja nende vanemad on ilmselt huvitatud Christiania alternatiivsest õhustikust. Väikeste arhitektide jaoks mõeldud värviküllane Legoland on vaid päevatee kaugusel. Tee ring peale kodust lahkumata: www.visitcopenhagen.com ja www.legoland.dk.

3. Avasta oaase Omaanis
Araabia Ühendemiraatide vähem tuntud naaber Omaan on täiuslik paik veidi ebatavaliseks perepuhkuseks ning pakub selget vett, lapsesõbralikke puhkepaiku ja kõrbeluiteid. Maandu Masqatis ja uita mööda mereäärset linna, seejärel suundu pere ja kaamelitega kõrbesse ning beduiinide stiilis matkale. Laiskle päevi Sharkiya randadel ja külasta kilpkonni Ras al-Jinzis. Omaanis tervitatakse sinu võsukesi rõõmuga ja tehakse teie reisist tõeline Odüsseia. Broneeri oma beduiini seiklus siit www.nomadicdesertcamp.com.

4. Säravad tuled ja suurlinn Tokyo Jaapanis
Igas vanuses lapsed vaimustuvad pikast nädalalõpust mängumaal, mis on täis viimasel tasemel tehnikat ja kitši. Väiksemad on õhinas Hello Kitty kaupade suurepärasest valikust, samal ajal kui teised huvituvad Dragonballist. Teismelised võivad riietuda vastavalt oma lemmik manga karakterile ning tõelised Kitty entusiastid ei tohiks maha magada võimalust külastada tema kummalist ja imepärast „kodu“ Sanrio Purolandis. Põhjalikuma ülevaate ja ideede saamiseks vaata www.tokyowithkids.com.

5. Lapsesõbralik maa Fiji
Vanemad, kes otsivad puhkust ja noorenemist ei leia paremat paika kui Fiji, see vapustav ujuv roheline arhipelaag Vaikses ookeanis. Siin luksuslikemad puhkepaigad, kust võib leida ka lapsehoidjaid, kes sinu võsukest reisi ajal lõbustavad. Nii võid sa ise kohustuste vabalt rannas oma patareisid laadida ja spaa mõnusid nautida. Fiji elanikud on märkimisväärselt lapsesõbralikud, nii et sa võid kindel olla, et last hellitatakse täpselt sama palju (või isegi rohekm) kui kodus. Uuri näiteks siit www.fijiresort.com.

6. Suur matk läbi USA
USA-s võid leida rõõmu teeloleku seiklustest. Rendi endale näiteks New Yorgis auto ning suundu aeglaselt lääne poole, proovides kiirteid ja väikelinnade vahele jäävaid radu kuni jõuad imelisse San Franciscosse. Tõeliselt eriliseks teeb selle reisi asjaolu, et võid vahepeal telgi maha panna ning veeta öö või paar ka nii – parimad paigad on Ameerika rahvuspargid. Planeeri oma reis kasutades abimehena seda lehte: www.nps.gov.

7. Kihuta Šotimaale
Šotimaal leidub palju enamat kui loomakarjad, kange viski ja udune maastik, ta pakub mõnusaid elamusi tervele su pesakonnale. Alusta näiteks Loch Nessiga – see võib küll tunduda juba kulunud, kuid vähesed suudavad tegelikult ära öelda kiirest koletise piilumisest. Siis suundu praamiga Hebriididele keset hülgeid, lunne ja delfiine, lisaks veel küllalt mahajäetud rannaribasid. Lase oma süda ja kopsud mõnusat värsket õhku täis ja suundu Edinburghi, et saada osa kuulsast suvisest Fringe festivalist, kus leidub teatrietendusi igale eale, tänavaesinejad žongleerivad, teevad mustkunsti ja stepivad koos lastega. Vaata lähemalt www.edfringe.com ja www.nessie.co.uk.

8. Seikluslik reis Austraalias
Rendi karavan ja alusta seiklust mööda Austraaliat. Väikesed loodusearmastajad naudivad kindlasti kõigi mürgiste liikide üleloetlemist ja iga kivi alla piilumist, lisaks mõnusalt värsket õhku, lõkketuld ja mõnusaid suuri teid, mis valmistavad rõõmu kogu perele. Sõida vaatama Ulurut, saamaks teistmoodi kõrbekogemust; vii pisikesed õhukooli ja uudistage kängurusid. Renditavate karavanide kohta leiad infot siit: www.australiancampervans.com.

9. Sõida kaameliga Kairos Egiptuses
„Maailma ema“ Kairo pakub tõeliselt kakofoonilist linnapilti, mis rahustab maha ka lärmakaimad jõmpsikad ja suleb imestusest mossis teismelise suu. Alusta ringkäiguga Egiptuse muuseumis, kus võid imetleda vaaraode aardeid (väikesed põrgulised vaimustuvad muumiate toast), uita turgudel ja proovi tänavatel müüdavaid snäkke. Edasi suundu Giza lähistele, et ronida mööda klaustrofoobiat tekitavaid püramiidikoridore või naudi päikeseloojangut neil veidi ebamugavatel kõrbelaevadel. Kiika luksuslikku Mena House´i ja lase oma pisikestel sulistada ajaloohõngulises basseinis.

10. Jõuluvana ja 1001 põhjapõtra Lapimaal
Jõulud ei ole ju jõulud ilma lume, jõuluvana ja tosina põhjapõdrata. Selle kõige jaoks ei ole paremat paika kui Lapimaa Soomes. Seal kaugel saab kõik täiuslikuks koos saanisõitude, jõuluvana ametliku kodu ja postkontori, jääst hotellide ja põhjatuledega. Säti end mõnusalt Rovaniemis paika ning kui oled kogu jõulusaginast väsinud, proovi suusahüppeid, kuuma sauna ning sõida mööda aisakellamaa lumiseid teid. Ära ainult lase lastel restoranimenüüs põhjapõdra praadi märgata – neid ilmselt häirib teadmine, et söövad hetkel Rudolfit.

Allikas: LonelyPlanet