Vastus

Tere!

Väga tubli Sinust, et hoolid oma partnerist ja soovid teda ebameeldivustest hoida! Herpesega on paraku nii, et kui see nakkus ükskord saadakse, siis päris lahti sellest enam kunagi ei saa, mida Sa vist juba isegi tead. Herpes nakkub kokkupuutel haiguskoldega. Kõige suurem tõenäosus nakkust saada on ajal, kui suguelundite piirkonnas on nähtavad villid/haavakesed/koorikud. Siiski paraku võib mõnikord herpese ägenemine olla väga tagasihoidlik ning tekkida vaid mõni praktiliselt märkamatu haiguskolle, mistõttu võid tahtmatult haiguse ikkagi edasi kanda. Nakkuse riski vähendab muidugi oluliselt kondoomi kasutamine ja kindlasti tuleks üldse suguelust hoiduda ajal, mil on olemas nähtavad herpese tunnused või tunned, et on algamas haiguse ägenemine (kihelus- või sügelustunne, valulik urineerimine vmt).

Tõenäosus haiguse edasi kandmiseks on kõige suurem aasta jooksul pärast esmast herpese põdemist, edaspidi risk väheneb. Kindlasti oleks aga vajalik oma partnerit teavitada, et Sul selline haigus on. Kui partneril peaks tekkima vähimadki kaebused, teab ta kohe pöörduda arsti vastuvõtule, et ravi saada. Esmase herpese ravi aitab oluliselt vähendada haiguse hilisemat kordumist. Herpes levib siiski otsesel kokkupuutel haiguskoldega, mitte sperma vahendusel; suuseks ning suudlemine on lubatud. Genitaalherpese tekitaja on herpesviirus HSV 2, mis pesitseb Su kehas nii, et haigus avaldub just suguelundite piirkonnas. Kui aga kummalgi partneritest esineb huuleherpest, siis seda põhjustab HSV 1.

Haigustekitajad võivad muidugi mõnikord ka "risti" sattuda, seda siis just suuseksi tõttu, aga kindlasti mitte nii, kui Sina haiguse kandjana teed suuseksi tervele tüdrukule. Loodan, et sain Sind pisut aidata. Kui midagi jäi segaseks, küsi julgesti uuesti.

Parimate soovidega

Karin Tamm,
naistearst
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja