VASTUS:

Breketravil ei ole vanuselisi piire — terve hammaskonna korral on ravi võimalik kasvõi 80-aastaselt. Põhjus on lihtne — hamba liikumise teeb võimalikuks hamba ja luu vahele jääv side, mis on olemas nii lastel kui täiskasvanutel. Seetõttu liiguvad ka hambad sarnaselt igas vanuses inimestel ja on võimalik hambumust korrigeerida. Parim viis hammaste asendi korrigeerimiseks on breketravi, mis võimaldab kõige täpsemat hammaste asendite lõpptulemust. Ortodontilise ravi pikkus sõltub probleemi raskusest, keskmine ravi on 1,5-2 aastat.

Kui puseriti hambad põhjustavad suisa kannatamist, tuleks kindlasti ortodondi poole pöörduda. Ortodondiga tasub tegelikult konsulteerida igal juhul, kuna puseriti hambaid on raskem puhastada ja seetõttu võib see soodustada hammaste kiiremat lagunemist. Samuti võib puseriti hammaste puhul esineda rohkem igemepõletikku ehk gingiviiti, mis ravimata jätmisel võib areneda edasi hammaste kinnituskudesid haaravaks põletikuks ehk parodontiidiks.

Ortodondi valikul tuleks jälgida, et tegemist oleks kindlasti vastava hariduse ja väljaõppe saanud ortodondiga. Leidub ju ka lihtsalt hambaarste, kes panevad breketeid. Ortodont peab olema lisaks hambaarstiõpingutele õppinud veel 3 aastat ortodontiat, läbinud vastava residentuuri ja täiendkoolitused, et tagada patsiendile parimad ravilahendused. Eesti ortodontide nimekirja koos kutsepädevuse info ja kontaktandmetega leiate kodulehelt www.eestiortodont.ee.

Dr Kirsten Nigul
Kliinik 32