1. Valmista toit ette
Üks suurimaid vigu on igaks päevaks uute toorainete ostmine, et õhtul endale süüa teha. Nii kulub sul kordades rohkem raha, kui kuluks suuremat portsu ette tehes. Osta näiteks pühapäeval kartulit, kaalikat, porgandit, kapsast ja ube ning valmista potitäis ühepajatoitu. Sellest võib sulle jätkuda kahe päeva lõunaks ja õhtusöögiks.

2. Tea, milline toit on soodne
Soodsamad toorained, millel toidud saavad põhineda on kartul, makaronid ja riis — nendest saab lihtsalt hakkliha või juurvilju lisades teha maitsvaid toite. Unusta pakinuudlid — pane mõned sendid juurde ja saad terve pakitäie makarone, millest jätkub sulle oluliselt kauemaks kui ühest väikesest nuudlipakikesest.

3. Joo teed, mahla ja vett
Kõikvõimalikud energiajoogid ja limpsid ei anna sulle sellist energiat ja jõudu, mida sa tegelikult vajad. Kui armastad vett juua, siis tea, et kraanivesi on täpselt sama hea kui pudeli oma ning seejuures tuhandeid kordi odavam.

4. Ära keela endale väljas söömist…
… aga tee seda arukalt. Kui maksad mitu eurot ühe taldrikutäie toidu eest, siis jälgi, et see toit hoiaks su kõhu ka kauem täis. Kiudained hoolitsevad selle eest, et kõht enam niipea korisema ei hakkaks, süsivesikuid tarbides oled varsti jälle külmkapi kallal.

5. Ära jäta hommikusööki vahele!
Arvad, et oled üks neist inimestest, kes hommikuti süüa ei vaja. Püüa end ümber harjutada — inimene, kes hommikul ei söö, hakkab seda juba mõned tunnid pärast ärkamist tugevalt kahetsema. Kui sööd hommikul palju kiudaineid (soovitame putrusid!), võid lõunani oma kõhu täiesti ära unustada.

6. Koosta eelarve…
… ja pea sellest kinni! Tea täpselt, kui suur summa läheb sul kohustuslike maksete tegemiseks, kui palju jätad toidule ja milline osa jääb spontaanseteks kulutusteks. Nii ei avasta sa kuu lõpus, et arvel tiksub vaid 40 senti, aga järgmise palgapäevani on veel kolm päeva.

7. Kui priiskad, pead pitsitama
Teisisõnu, kui on näiteks mingi üritus, kuhu sa lihtsalt pead minema ja seal on tarvis ka piletit või tahad osta mõned kokteilid, siis püüa juba varakult hoolitseda selle eest, et üks õhtu lõbutsemist su eelarvet sassi ei lööks. Jäta peole eelneval või sellele järgneval päeval mõni ebavajalik šokolaaditahvel või uus küünelakk ostmata.

8. Võta kohv või tee termoskruusiga kaasa!
Ostes iga päev papptopsis teed või kohvi, teeb see kuu lõpuks kokku ulmelise summa lihtsalt kuuma vee ja natukese puru eest.

9. Käi jala ja või sõida jalgrattaga
Kui vahemaad just liiga pikad pole. Jalgratta ostmine võib näida suure investeeringuna, kuid lõppkokkuvõttes tasub see end kindlasti ära. Pealegi annab see sulle võimaluse rohkem liikuda. NB! Sa ei pea ostma uut jalgrattast, kasutatud rattaid müüakse küll ja küll!

10. Koli kokku!
Omaette elamine võib olla tõeliselt mõnus, aga mõtle nii — ühe inimesega elades lähevad üüri- ja kommunaalkulud pooleks, kahe inimesega elades kolmeks. Sul on targem jagada korterit mitme teise inimesega, näiteks kolmel inimesel on kolmetoalist kodu enamasti odavam üürida kui ühel inimesel ühetoalist.

11. Püüa leida töö, kus saad ka kooliasjadega tegeleda
Su ülemusele ei pruugi see meeldida, aga kui töötad näiteks kaupluses, kuhu astub päeva jooksul sisse kolm inimest, võid oma aega kasutada õppimiseks. Siiski, siin tasub ettevaatlik olla, sest vähe on tööandjaid, kes selles osas mõistva suhtumisega oleksid.

14. Hoia kursusekaaslastega häid suhteid
Kui sa ise ei saa töö tõttu alati loengusse minna, siis on sul võimalik paluda mõnel kursusekaaslasel sulle teada anda, mis teemasid loengus käsitleti — ilusti küsides võid saada ka konspekti. Püüa aga võimalikult palju ka ise kohal käia, sest konspektinurujad tuntakse kaugelt ära.

15. Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!
Ütleme, et on mingi väga oluline kursus, millest osa võtmine on sul töö tõttu väga raskendatud. Sel juhul räägi kindlasti õppejõuga ja uuri, kas sul oleks võimalik kursusele individuaalselt läheneda ja arvestus kätte saada. Küsija suu pihta üldjuhul ei lööda.

Milliseid häid nõuandeid on sinul töötavatele tudengitele jagada?