On selge, et töötamiseks-õppimiseks peavad olema mugavad ja tervislikud tingimused. Valgust olgu piisavalt, sobima peavad tool ja laud. Ometi pole aga vähem tähtis ümbritseva keskkonna atmosfäär ning selle mõju. Töötamine ja õppimine on mõnikord küll päris tüütud, kuid on mitmeid võimalusi, kuidas muuta töönurk paigaks, kus olemine pole mitte lõputu piin, vaid ka täitsa tore ja inspireeriv.

Kindlasti peab olema töönurk lahendatud funktsionaalselt ja praktiliselt. See tähendab, et igal asjal on oma koht. Esemete hoiustamissüsteem olgu aga võimalikult lihtne, mugav ja loogiline, sest muidu kipub kergesti tekkima kaos. Loomulikult on võimalik poest osta esimesi ettejuhtuvaid kiirköitjaid-dokumendiriiuleid-pliiatsitopse, kuid tõele au andes tekitab nende jahe ja isikupäratu välimus pigem tunde, et täna küll tööd teha ei taha.

Tegelikult saab osta ka põnevaid sisutuselemente või dekoreerida olemasolevat oma käe järgi nii, et töökeskkond muutuks esteetiliselt nauditavamaks, hubasemaks, isikukesksemaks, inspireerivamaks.

Kuidas alustada?

Kindlasti tuleb omaenda tööpaiga korrastamiseks-dekoreerimiseks võtta eraldi aega. Tihti jääb palju selle taha, et ei teata täpselt, mis meeldib. Samas on mugav ja inspireeriv tööpaik ääretult oluline, sest sellesse panustades panustatakse ka töö tulemisse.

Kõigepealt tuleb endale selgeks teha, milline stiil ja missugused värvid meeldivad. Samuti on vaja läbi mõelda, milliste vahenditega töötatakse, palju on vaja panipaiku, millised on ruumide ning materiaalsed võimalused. Inspiratsiooni tasub kindlasti otsida internetiavarustest. Kasulik on meelepärased pildid oma arvutisse kindlasse kausta salvestada, et hiljem oleks neid hea üle vaadata. Nii saab selgemini aimu sellest, mis endale enim meeldib.

Ruumi puhul on vaja kindlasti vaadata, et laua ja tooli asetus soodustaks töötamist, s.t et laua taga istudes on tunne meeldiv, aga ka kindel. See sõltub intuitsioonist. Tutvuda võib näiteks feng shui põhimõtetega, kus muide ei soovitata istuda seljaga ukse ega akna poole, sest nii puudub kontroll ruumi üle.


Pilkupüüdvad riiulid

Töölaua lähedal on sageli riiulid, kus seisavad vajalikud asjad — raamatud, õpikud jm. Neid võib muuta efektsemaks värvimise või ülekleepimisega. Riiulid võivad olla ka ebatraditsioonilisest materjalist ning põneva kujuga. Näiteks kärjekujulised või voolujoonelised on eriti pilkupüüdvad, puidust kastidest saab aga ehitada ääretult stiilse ja taaskasutust propageeriva riiuli. Mängida annab nii, et iga riiuliosa on ise värvi või on värvilahendus põnev kontrast ülejäänud ruumile. Ära ei tohi unustada ka riiuli tagaseina, mis võiks nutikalt paigutatud esemete vahelt välja paista. Sinna võib maalida-kleepida mõne pildi, foto või mustriga paberi.

Põnevad panipaigad

Ka töölaual asetsevad topsid pliiatsitele ja muudele töövahenditele võiksid silmale rohkem rõõmu pakkuda. Miks mitte kasutada vanu mummulisi kuivainepurke, heegeldada tühjale klaasnõule kirju ümbrise, kasutada plekist konservitopsi või osta kallina tunduv, aga samas kvaliteetne ja kaunis disaineritoode. Päris hästi sobivad näiteks põnevad tassid, aga paraku võib siis tekkida hoopis soov neist kohvi või teed rüübata! Suuremad esemed, mis sahtlis endale kohta ei leia, saab paigutada karpidesse või korvidesse.

Praegu leiab kaunilt dekoreeritud karpe ka poest, kuid käsitööhuvilised võiksid uue elu anda hoopis mõnele kingakarbile. Tegelikult saab lihtsa õmblus-või kleepimistööga kaunistada näiteks kõvakaanelisi kiirköitjaid, mappe ja muud sellist, millel esteetilisusest ja personaalsusest vajaka jääb. Lähtuda võib ka sellest, et tahetakse vältida või varjata igasugust plastmassi — kohe tekib hubasem tunne.

Inspiratsioon innustab

Töökeskkond kipub sageli olema igati demotiveeriv ja inspiratsioonivaene. Üks nutikamaid nippe muuta see paik ka moraalselt funktsionaalsemaks on koguda sinna inspiratsiooni. Väga praktiline ja stiilne on paigutada töölaua kõrvale stend või koguni tahvel, kuhu saab kirja panna olulise info, aga ka paigutada näiteks enda jaoks huvitavad või armsad pildikesed.

Loomulikult võib ära kasutada lihtsalt tühja seinapinna. Stendilt võiks leida kõike, mis tõesti inspireerib: mõni sisukas tsitaat, innustava inimese või iidoli portree, pilt unistuste paigast või lihtsalt midagi, mille vaatamine teeb tuju rõõmsamaks.

Valgusti — mitte lihtsalt praktiline

Töölaual on oluline veel hea valgusti. Eelkõige on see tähtis loomulikult selleks, et kirjutades või lugedes silmi säästa. Kuna valgusti peab niikuinii olemas olema, võiks see täita ka tähtsat rolli olulise disainielemendina. Poodidest saab osta väga vahvaid modernseid ja retrostiilis valgusteid. Tänapäeval leiab trendikaid tooteid taskukohase hinna eest isegi tavalistest ehitus- ja sisustuspoodidest.

Samas on laualamp miski, mida kasutatakse aastaid, nii et siinkohal on ka kallimasse tootesse investeerimine täiesti õigustatud. Olgu selle hinna või brändiga, kuidas on, kuid vähemalt enda maitsele meelepärase ja kena valgusti otsimiseks võiks aega kulutada küll.