Taastava Kirurgia Kliiniku plastika- ja veresoontekirurg dr Olavi Vasari sõnul ei ole profülaktiline mastektoomia Eestis levinud ning tema tegeleb igapäevaselt ikkagi vähiravi tagajärjel eemaldatud rindadega.  Tavaliselt tuleb kirurgil üles ehitada üks rind, mis vähi tõttu kannatada on saanud. Üliharva, kui vähk on patsiendil olnud kahes rinnas korraga.

Taastamine sõltub sellest, kuidas rind on eemaldatud. Tavalisem ja kõige lihtsam variant on nahka säästev operatsioon, mille käigus jääb nahk alles ning sama protseduuri käigus ehitatakse rind proteesi abil uuesti üles. See variant on võimalik juhul, kui vähk avastatakse varajases staadiumis ning patsient ei vaja kiiritus- või keemiaravi. 

Kui kiiritus- või keemiaravi on päevakorral, sõltub patsiendi seisukorrast, kuidas edasi minnakse. Siis võidakse rind eemaldada ning vajalikud raviprotseduurid läbi viia ja alles siis, kui patsient on natuke kosunud, saab rinna taastamisele mõtlema hakata.

Rinna taastamise operatsiooni mõttest ei peaks dr Vasari sõnul kindlasti loobuma patsiendid, kel rinna eemaldamisest on möödunud juba aastaid. Mõnikord ongi targem oodata ja veenduda, et haigus on täielikult taandunud ning alles siis uut operatsiooni planeerida. Seda enam, et mõnikord läheb vaja rohkem kui üht operatsiooni ning selleks, et protseduuri võiks enam-vähem lõpetatuks lugeda, võib kuluda kuni kaheksa kuud.

Taastatud rinna on kirurgi sõnul võimalik üsnagi originaalilähedaseks vormida, nii et vahe oma rinnaga jääb vaevumärgatav. “Öeldakse muidugi, et töö on tellija materjalist ning see sõltub väga paljudest pisiasjadest.”  Ka siis, kui rinna koha peale on operatsioonijärgselt on jäänud suur arm, saab rinna uuesti ilusaks teha.

Rindade taastamine pole kindlasti ainult ilu pärast tehtav operatsioon, rõhutab dr Vasar. “Soomes ja mujal arenenud meditsiiniga riikides öeldakse, et vähiravi on siis lõppenud alles siis, kui rind on taastatud. See muidugi tähendab ainult rinna kuju taastamist, näärmeid me loomulikult uuesti üles ei ehita ja tööle ei pane.”

Rinnataastamise lõikusi viiakse läbi Tallinnas PERH Onkoloogiakeskuses, Taastava Kirurgia Kliinikus ja TÜ Kliinikumis. Rinnavahk.ee andmetel kompenseerib haigekassa operatsiooni- ja ravikulud, proteesi eest peab tasuma siiski patsient ise. Taastava kirurgia kliinikust öeldi, et proteeside hinnad on vahemikus umbes 600-1200 eurot paar, kuid tavaliselt on proteesi vaja ühele rinnale.

Järjekorrad on kliiniku vanemõe sõnul pikad ja sõltuvad haigekassa rahastamisest, kuid konsultatsioonist operatsioonini läheb aega kuid, ka pooleaastane ooteaeg ei ole tema sõnul midagi erilist.

Teine variant operatsioonijärgselt kehakuju korrigeerimiseks on rinnaproteesid. Neid saab soetada näiteks Vähiliidust ja Gadoxist ning isikliku abivahendi kaardiga on need patsiendile 70% soodsamad. Soodustus ei kehti spetsiaalsetele taskuga rinnahoidjatele, mis proteese paigal hoiavad.

Rindade taastamise protseduuride kohta saad täpsemalt lugeda rinnavahk.ee`st!