Kui sa oled endal näpu otsast lõiganud

Sõrmest vabanemiseks on mitu moodust. Selleks võib olla hoolimatu ümberkäimine terariistaga, käe toppimine näljase ning teravahambulise imetaja koonu vahele või hoopis purjus peaga sõlmitud kihlvedu. Sõrme amputasiooni korral tabab sind kindlasti paanika, sest tegemist on ikkagi väikese osaga sinust, mis tavaliselt peaks teist otsa pidi sinu küljes olema.

Ole mõistlik ja lepi esmalt olukorraga. Kuigi haavast tuleb palju verd, ei ole siiski tegemist veel maailma lõpuga. Sulge haav, kasutades selleks kokkuvolditud riidetükki ja tõsta käsi lihtsalt üles (Ära tee keerulisi sidemeid, nii raskendad arstide tööd!) Kiirabi ei ole vaja välja kutsuda, lase parem kellelgi end haiglasse sõidutada ning võta otsast lõigatud sõrm ka kaasa.

Kui sa ennast põletanud tulise vedelikuga

Vedelikest põhjutatud põletused on tingitud enamasti tulisest söögist-joogist, purunenud boilerist või radiaatorist ning ettevaatamatusest saunas ja dušši all. Vedelikud kahjustavad tavaliselt üsna suurt pinda kannatanu kehast ning teevad põrgulikku ja pikaldast valu.

Ole mõistlik ning tegutse kiiresti. Esiteks eemalda kahjustatud kehaosalt riided ning seejärel jahuta põletada saanud pinda 15 — 20 minutit voolava kraanivee all. Jahutamiseks ei sobi jää või jäävesi, sest tugev külm võib kahjustust isegi süvendada. Ära aseta põletushaavale õli, hapukoort, mett või teisi rahvameditsiinis tuntuid ravimeid. Posimise asemel kata kannatada sannud pind puhta ja kuiva linase riide või põletuse esmaabiks ette nähtud sidemega. Pärast esmast abi konsulteeri edasise ravi suhtes arstiga.

Kui sa oled maole peale astunud

Selleks, et maolt hammustada saada, pead sa teda tõsiselt ärritama või siis juhuslikult peale astuma. Enamasti tekivad konfliktid madudega metsas ja soos — paigas, kus professionaalne arstiabi on sama tõenäoline kui kohtumine peaministriga.

Ole mõistlik ning ära hakka vaest madu kättemaksuihas jälitama, vaid helista kiirabisse või mõnele tuttavale, kes sind haiglasse võiks transportida. Eestis elutseva rästiku hammustus täiskasvanut tavaliselt ei tapa ning suuremaks paanikaks ei ole seega põhjust. Katsu paigal püsida ning ära liiguta hammustada saanud jäset. Vabasta jäse riietest, kettidest, kellast jms, mis võib turse korral survet põhjustada. Sisselõiked ja mürgi väljaimemised jäta muinasjutu-ja filmikangelastele.

Kui sa oled oma jala/käe õues tundetuks külmetanud

Tavaliselt toimub kümumine väljaulatuvates kehaosades — nina, põsesarnad, kõrvad, labakäed ja labajalad. Kahjustunud kehaosa muutub tundetuks, võivad tekkida tursed ja teise järgu külmetuse korral villid. Halvimal juhul tuleb ampulteerida isegi jäse. Tõsise külmumise korral on kiire arstiabi vältimatu. Meie käsitleme aga kergemat varianti.

Ole mõistlik ning ära hakka külmunud kohta aktiivselt hõõruma, sest nii võid tundetut nahka kergesti vigastada. Unusta ka kuumaveevannid! Külmakahjustust ei ravita väljastpoolt, vaid hoopistükis seestpoolt, soontes voolava vere abil. Selleks joo kuuma teed, võta endale ümber soe tekk, tõmba jalga villased sokid ja kätte soojad kindad. Ole rahulikult paigal ning soovitav oleks pikali heita.

Kui sa oled ennast pildituks joonud

Tõmbasid endal eile nina täis ja nüüd ei püsi enam vesi ka sees? Ja nüüd sõbrad kõrval õpetavad, et võta peale, hakkab parem. Tegelikult ütleb ju vanarahvaski: millest tõbi, sellest abi. Pealevõtmisega on aga see häda, et ei pruugi enam pidama saada ning peaparandamine kujuneb märkamatult taas joominguks. Kuidas siis kohutav kassiahastus ometigi üle elada?

Ole mõistlik ning tarbi suurtes kogustes vedelikku, küll see lõpuks sisse jääb! Suuresti aitab tervise taastumisele kaasa soe toit ning soovitatavalt just supp. Kuna pohmelliga hakkab eriti tõhusalt tööle soojätkamise instinkt, siis on olukord pärast seksi ja naiseliku helluse tunda saamist samuti palju parem. Pohmaka kõige suuremaks vaenlaseks on aga uni. Kui vähegi võimalik siis katsu ennast kaineks magada ning ära raiska raha erinevatele tablettidele ja jookidele, mis sind väidetavalt pohmelli küüsist päästa suudavad.

Kui sa oled korralikult peksa saanud

Ninaluu katki, hambad välja löödud, nägu paistes ja pea lõhki. Sellisest olukorrast võid avastada ennast siis, kui sul on tekkinud lahkhelid kõrtsileti taga, soovid kellegi tüdruksõpra lähemalt tundma õppida või oled täiesti kogemata ja ilma igasuguse põhjuseta kallaletungi ohvriks sattunud. Arusaamine, et oled läbi pekstud, on üks ebameeldivamaid üllatusi, mis sind ärkates tabada võib.

Ole mõistlik ning katsu rahulikult oma vigastusi hinnata. Kui sulle tungiti kallale, siis helista politseisse ning sinu juurde saadetakse patrull ja vajadusel ka kiirabi. Baarikakluses viltu löödud ninaluu jäta samuti arstidele, sest kangelaslikud olen-ise-kõva-mees-ja-keeran-oma-nina-sirgeks-ettevõtmised ei pruugi õnnelikult lõppeda. Välja löödud hammaste ja pindmiste peahaavadega kaasneb tavaliselt küll palju verd, kuid nende ravitsemisega saad vabalt ise hakkama.

Kui sa oled seksides eesnahka rebestanud

Eesnaha rebenemise peamised põhjused on seotud fimoosiga (eesnahk ei liigu üle peenise pea), samuti eesnaha vähese venivusega esmastel seksuaalkontaktidel, partneri tupe kuivus või hoopis suguteede infektsioonid. Ühesõnaga, ära mine liiga hoogu, vaid ole kindel, milleks võimeline võid olla.

Ole mõistlik ja säilita külm mõistlus. Eesnaha rebenedes ei ole vaja kohe kiirabi kutsuda, väike veritsus võib rebenditest küll olla, kuid üldjuhul veri hüübib. Kui lisaks rebenemisele tekib ka turse, võid peale panna kummelikompressi ja minna esimesel võimalusel meestearsti juurde konsultatsioonile.