Tee kodutööd!

“Nii, sõber, millega täpsemalt see  poeke siis tegeleb? Mul ei olnud eile kahjuks aega uurida, sest olin  kaua üleval, köhisin köhasiirupit ja vaatasin uudiseid.”

Kodutöö on oluline. Kui lähed tööintervjuule, teadmata, mida pakutav koht ja  firma endast kujutab, jätad ebahuvitatud ja rumala mulje. “Tänapäeva tehnoloogiavõimaluste juures ei ole vabandust, et kandideerija infot kätte ei peaks saama,” ütleb tarkvarafirma müügijuht Greg Morgan.

Ära solva oma endist tööandjat

“Mu eelmine töökoht oli täielik õudus. Kontor haises rostbiifi järele, kolleegid olid talumatud sead ja boss oli  kohutavalt õel kiilanev päss.”

Tööintervjuu ei ole õige koht, kus oma eelmise töökoha miinuseid lahata. Kui küsitakse, miks sa viimaselt ametilt lahkusid, saad vastata, et arenemisruumi jäi väheks või olid valmis uuteks
väljakutseteks. Oma eelmist bossi ja töökaaslasi saad klatšida oma  sõpraderingis.

Ära küsi raha kohta

“Mis te mulle maksta kavatsete? Mul oleks vaja enne töökoha vastu võtmist teada, kas saan endale uue auto lubada. Ja tšekkidele eelistaksin alati sularaha.”

Ära ole rahaküsimustes agressiivne. Sa ju tead  vahemikku, kuhu pakutava töö palk jääma peaks. Kompensatsioonide läbirääkimine on teine asi ja seda saad arutada siis, kui töö on juba Sinu. Pealegi, Sind intervjueeriv inimene ei pruugi tulevase palganumbriga üldsegi kursis olla.

Varu endale mõned küsimused

“Küsimusi? Oo, ei, mul pole küsimusi. Kas küsimuste esitamine ei peaks olema teie töö?”

Ära mine intervjuule, kui Sul pole paari küsimust varuks. Enamik intervjueerijaid lõpetavad vestluse, pakkudes Sulle võimaluse omalt poolt midagi küsida. Pakutava koha või firma kohta küsimuste puudumine näitab vähest huvi ja pühendumist.

Ära maini tööintervjuu ajal oma puhkust

“Mul oleks vaja augusti viimane nädal vabaks võtta, et minna iga-aastasele Amsterdami reisile. On see probleem? Ja kas suvisel ajal on reeded vabad?”

Ära esita intervjuu ajal oma puhkuse soove. See on etteruttav ja täielikult kohatu. “Meil kõigil on oma elud ja kohustused ja iga tööandja, kelle heaks Sa oled valmis töötama, saab sellest aru,” kommenteerib Morgan. “Kui töö on sinu ja arutlusele tulevad detailsemad küsimused, siis on õige aeg arutada ka puhkuse tingimusi.”

Ära aruta vastuolulisi teemasid

“Kas te olete vabariiklane? Mul on nimelt probleem nende konservatiivsete puupeadega. Ühtlasi ei salli ma ka katoliiklasi. Olete te juut?”

Ära aruta asjasse mitte puutuvaid isiklikke seisukohti. Sõbralikult arvamuse avaldamine ning põgusalt ilmast jutustamine on üks asi, aga oma arvamuse agressiivne avaldamine ei ole hea toon. 

Ära vasta intervjuu ajal telefonile

*Eminemi “Not Afraid” hakkab mängima. See tuleb Sinu telefonist. “Vabandust. Ootasin kõne kriminaalhooldajalt. Olete te vastu, kui ma kiirelt vastan?”

Ära võta intervjuu ajal isiklikke kõnesid vastu ega saada SMSi. Lülita oma telefon hoopis välja, eriti kui helin on eriti tähelepanu tõmbav. Telefonihelin segab vestlust ja ei näita austust. Isegi ooteruumis ei soovitata elektroonikavahendeid kasutada. Sekretär, kes Sind sisse kutsub, räägib tihti ülemusele kõigest, mida tähele pani.

Ära suru intervjueerijat nurka

“Aitab sellest, mida mina teie jaoks teha saan. Nüüd ja kohe räägime sellest, mida teie minu jaoks teha saate!”

Intervjueerija nurka surumine on enese pealesurumine ja jätab Sinust ebakindla mulje. Oma küsimusi saad esitada ka viisakalt, jätmata endast rumalat ja  meeleheitlikku muljet.

Ära vannu

“P…, ma oleks väga hea projektijuht. Ma olen kuradi hea aja planeerija, ja mu arvutikasutusoskused on kõvad. Excel is my b*tch, yo!”

Ära näita lugupidamatust vandudes, kasutades rassistlikke väljendeid ega kohatut slängi.

Ära räägi tervet elulugu

“Kasvasin väikeses  külas 1983. aasta talvel. Mu isa oli tehasetöötaja ja ema põetaja. Kümneaastaselt murdsin ma oma käe. 13aastaselt saavutasin keeleolümpiaadil esikoha. 16sena sain ma autojuhiload — vot siis alles tõeline elu algas.”

Ära jutusta oma tervet elulugu. Kui Sul palutakse ennast tutvustada, ei tähenda see, et nad tahavad autobiograafiat kuulda. Forbes’i andmetel on kõige parem keskenduda neile aspektidele, mis võivad Su tulevases töös kasuks tulla. Tööandjat huvitab töökogemus ja oskused, kuidas Sa firmale
kasulik võiksid olla. Nad ei taha kuulda Su imelikust varbast, kassi kõhuhädast või vanemate lahutusest.

Ära väldi küsimustele vastamist

“Mida? Nõrkused? Mul ei ole neid! Ma olen veatu ja ideaalne inimene. Järgmine küsimus, palun!”

Kui Sinult ei oodataks vastust, siis ei esitataks ka küsimust. Seega, anna oma parim, et igale küsimusele vastata. Kui uuritakse nõrkuste kohta, vasta pisut negatiivset ja seejärel rõhuta midagi positiivset.