1. Sa raiskad liiga palju aega asjadele, mida sa tegelikult ei peaks tegema

Arvutimängud. Televiisor. Facebook. Liiga palju rämpstoitu. Liiga palju alkoholi. Mõttetud inimesed su ümber. Vaata oma elu hoolikalt — kuhu sul kõige rohkem aega kulub ja kas sul neist tegevustest ka päriselt mingit kasu on? Saad sa neist häid emotsioone, uusi mõtteid, energiat? Või tunned end pärast hoopis väsinuma, tüdinuma ja õnnetumana? Äkki saaksid oma aega hoopis mõnusamalt kasutada?

2. Virised liiga palju

Kõik on valesti — boss ülbe, kolleegid lollid, raha vähe, naabrid idioodid, töö mõttetu ja elukaaslane täitsa uskumatult nõme. Ja sa ei hoia seda kõike endale ning jagad oma negatiivsust absoluutselt kõigiga, kes vähegi kuuldeulatusse satuvad. Negatiivsus tõmbab ligi negatiivsust ja sel moel jätkates ei ole sul lootustki midagi muuta. Mida rohkem positiivsust ja head sa oma elus näed ja mida rõõmsamad su mõtted on, seda kiiremini jõuavad ka kõik head asjad sinuni.

3. Ei toida oma aju

Sa oled juba aastaid teinud ühte ja sedasama, sa pole käinud ühelgi kursusel, koolitusel, õppusel ega lugenud läbi ühtegi uut raamatut ning su kultuurielamused tulevad “Kodutundest” või “Padjaklubist”. Su aju on hangunud, sest sa ei kasuta seda. Uued kogemused ja elamused avardavad su maailmapilti ja annavad jõudu ning tahet järjest edasi pürgida.

4. Mõtled ja räägid endast halvasti

Kas sa mõtled, et sa suudad, oskad, saad ja tahad? Või pigem, et ei suuda, ei saa, ei taha, ei oska? Mõlemal juhul on sul õigus! Nii, nagu sa end programmeerid, nii ka läheb. Kui kinnitad endale pidevalt, et sa oled liiga rumal, vaene, väsinud ja saamatu, et uut tööd leida, oma äri alustada või ümbermaailmareisile minna, siis nii ka läheb. Kui aga otsustad, et sa teed selle ära, siis hakkad nägema võimalusi ja leidma viise oma plaanide ellu viimiseks.

5. Sa ei inspireeru millestki

Sulle tundub kogu maailm ühtlase halli uduna, kust mitte miskit värvilist, rõõmsat ja erksat silma ei hakka. Sa arvad, et mitte miski sind ei motiveeri ega inspireeri ja sa ei vaevu isegi ringi vaatama ja otsima seda salapärast “miskit”, mis silmad särama paneks. Võiksid siiski selle väikese pingutuse teha, oma silmad avada ning püüda igas päevas leida ühe väikese asjakese, mis sind rõõmsaks teeb.

6. Sa ei tee tulevikuplaane

Muidugi tuleb elada olevikus ning nautida hetki, kuid mingi tulevikuperspektiiv võiks sul siiski olla. Kui sul on kindel siht silme ees, tead sa, kuhu poole liikuda ning sa ei eksle sihitult.

7. Sa veedad liiga palju aega inimeste seltsis, kes sind põhja tirivad

Lihtne on jääda kinni seltskonda, keda sa tead juba ammu või kes on pidevalt su ümber, aga kes tegelikult ei inspireeri ega innusta sind, vaid hoopis vastupidi — teevad su tuju halvaks ning imevad sust elu välja. Need on inimesed, kes vastavad kõikidele siin loos nimetatud punktidele. Sa peaksid leidma endale seltskonna, kus on inimesed, kellele sa vaatad alt üles ning kelle moodi sa tahaksid olla.

8. Oled telefonisõltlane

Nutitelefon on tore, kuid ainult seni, kuni suudad seda mõistuspäraselt kasutada. Ta neelab sind endasse ja peagi ei saa sa arugi, KUI palju aega sa tegelikult oma telefonis veedad. Jälgi ennast - kas su silmad on telefoniekraanil, kui sa oma lapse või kallimaga räägid, sööd või õues jalutad? See on suur ohumärk ja peaksid kiiremas korras telefonisõltuvuse vastu midagi ette võtma, et oma elu mitte mööda lasta.

9. Raiskad raja täiesti mõttetutele asjadele

"Tahan" ja "vajan" sõnade vahel on suur vahe. Kas sina oled üks neist, kellel pole raha, et laene tagasi maksta, kuid küüned on ilusad, suitsupakk alati taskus ning ühe burgeri, šokolaadi või veinipudeli jaoks leiad viimased sendid alati kokku? Peaksid oma prioriteedid üle vaatama ning mõtlema, mida sul tegelikult VAJA on ja millele sa PEAD kulutama ning millised asjad võid tegelikult täitsa vabalt ostmata jätta.

10.  Magad liiga vähe

Uni on hea tervise ja hea enesetunde põhialus. Kui sa normaalselt ei maga, ei ole sul jõudu ja energiat ka millegi muu tegemiseks.

11. Jätad oma keha hooletusse

Mitte ainult uni pole tähtis, vaid ka tervislik toit, hügieen ja loomulikult trenn. Ainult istudes ja lamades ning saiakesi süües paisud mäesuuruseks, tekivad terviseprobleemid ning eluisu kaob. Piisab vaid mõnest väikesest muudatusest (lifti asemel trepp, saiakese asemel õun) ja näed, kuidas energiat tuleb juurde.

12. Oled kindlalt kinni oma mugavustsoonis

Sa keeldud proovimast uusi asju ning välistad enda jaoks kõik, mis tundub vähegi riskantne või pingutustnõudev. Sel moel ei jõua sa mitte kuhugi, ei tee mitte midagi, ei näe mitte midagi ega koge mitte midagi. Oled välistanud enda jaoks kõik hea.

13. Elad elu, mis sulle tegelikult üldse ei meeldi

Edu mõõdetakse õnnes. Oled sa õnnelik? Ei? Siis oled siit loost juba palju mõtlemisainet saanud. Elu peaks olema tore, lõbus ja õnnelik ja sina peaks endast kõik andma, et see nii ka läheks. Alustades muutustest, mida soovitasime käesolevas artiklis.

Edu sulle!

Allikas: Geniusbeauty