Mul on üks tore tädi, üksikuks jäänud ligi 80-aastane naine. Ta elab korterelamus ja saab peaaegu kõigega ise hakkama, on elurõõmus ja lahke loomuga. Mobiiltelefoniga on ta ammu harjunud, pangaautomaadist võtab ikka raha välja, aga arvutiga tegeleda ei taha, pole tal seda olemaski nagu ilmselt paljudel ta eakaaslastel.

Nii et tema elus on kõik muidu hästi, ainult nagu üksikuks jäänud inimeste puhul ikka, tundub mulle, et ta tahaks rohkem suhelda. Mina käin tal küll üsna tihti rõõmuga külas ja räägime
paljustki, aga ega tal väga palju neid inimesi pole, kes külas käivad.

Meie räägime muuhulgas omavahel ka kaubapakkujatest, kes kipuvad telefoni teel raamatuid ja muud pakkuma. Tolmuimejate müüjad tahavad kangesti koju tulla kaupa demonstreerima. Mu tädi oskab olla konkreetne ja saab nendega hakkama. Ja ometi juhtus üks lugu.

Tädil aegus pangakaart ja ta sõitis linna uuele järele. Seal räägiti temaga palju ja kenasti ning soovitati kindlustust tulekahju või muu õnnetuse vastu. Tädi sai asjast aru nii, et peab tegema ühekordne makse ligi 12 eurot ja jäigi nõusse.

Möödus aasta, see lugu oli tal peaaegu ununenud, kui tuli kiri kindlustuspakkumise kohta. Tuli välja, et tädi pangast oli 12 kuud järjest maha läinud see 12 eurot ja nüüd oli vaja lepingut pikendada, et see edasi toimiks. Ei tahtnud tädi mingit lepingut, ei mingit pikendust, oli hoopis äärmiselt pettunud ja tahtis lepingu kohe lõpetada. Lõpetamiseks oli siiski vaja linna sõita ja ikka prooviti midagi pakkuda ka, aga seekord oli tädi täiesti kindlameelne ja lõpetatud see leping sai.

Kirjutasin tädi loo, sest arvan, et see võib nii mõnelegi kasuks tulla. Igasuguse kauba pakkujad on ju väga osavaks koolitatud, ei kujuta ettegi, mida väikese palga või pensioniga inimesed on kõik ära ostnud. Räägivad kellegagi niisama mõnusalt telefonis või pangas juttu ega saa arugi, et neile määritakse osavalt midagi pähe.

Naistekas palub, et kui te märkate, et mõni teie vanem naissoost sugulane on langemas mingi asja kaelamäärimise või petuskeemi ohvriks, siis palun aidake tal need petturid paika panna. Naised, seisame üksteise eest!