1. No täna läks küll halvasti…

Ära luba halvustamisel oma söögisõnavarasse sisse pugeda. Süütunne ja endale hea-parema keelamine on kõige tavalisemad söömissööstude vallandajad. Süüa tuleb nii selleks, et vajalikke toitaineid saada, kui selleks, et toitu nautida.

2. Ma tegelikult ei peaks seda sööma

Ära riku oma elamust negatiivsete mõtetega juba eos ära. Kui sa šokolaaditükki suhu pistes tunned süümekaid ja mõtled ainult sellele, mitu kilomeetrit rohkem sa õhtul jooksma pead või mitu harjutust jõusaalis rohkem tegema, ei tunne sa lõpuks rõõmu ei šokolaadist ega trennist. Trenn saab sulle hoopis karistuseks ning tunned, et pead oma õiguse maiustada välja teenima. Ühel hetkel viskab sul aga täiesti üle ning lööd käega: “Ma siis söön parem terve šokolaadi korraga ära, mis ma siin selle ühe tükiga ikka jandin!”

3. Ei, seda ma kohe kindlasti võtta ei tohi

Selle asemel, et end keelatud toiduainete nimekirjaga piinata, õpi isutekitajaid hoopis nautima ja neist rõõmu tundma. See on üks kaalu normis hoidmise tähtsamaid oskusi. Tervisliku eluviisi juurde võib kuuluda kuni 250 kalorit päevas, mis tuleb suhkrust, rasvast ja alkoholist. Mida rohkem liigud, seda rohkem võid endale lisakaloreid lubada. Lihtne ja arusaadav!

4. Ma rikkusin kõik ära!

Viska need perfektsionisti-mõtted oma peast kohe välja. Mida rohkem end piitsutad, seda suurem on tõenäosus, et 500 kalorilisele patustamisele lisad veel 2000 kalorilise ebatervisliku “snäki”, sest “nagunii on kõik tuksis ja midagi enam päästa ei ole, ma siis söön juba isu täis”. Parem mõtle nii, et see tükk šokolaadikringlit oli seda väärt ja homme pöördud tagasi oma tavapäraselt range toiduvaliku juurde.

5. Ma alustan esmaspäeval uuesti

Millegipärast arvatakse, et tervisliku eluviisiga ei saa algust teha enne uue nädala algust. Kui sa sõid end kolmapäeva õhtul oimetuks, alusta uut elu kohe neljapäeval, ära oota sellega esmaspäevani! Mida kiiremini härjal sarvist uuesti haarad, seda lihtsam on sul järjel püsida ja eesmärgini jõuda.

6. Ma olen selle ära teeninud!

Loomulikult oled sa söögi ära teeninud ja sul on õigus süüa just seda, mida sa parasjagu tahad. Ohtlikuks läheb asi siis, kui kasutad toitu enda premeerimiseks ja leiad põhjuseid end poputada juba natuke liiga tihti. Sama on ka lohutussöömisega. Pea meeles, et toit ei leevenda valu ega suurenda rõõmu.

7. Ma olen suhkrusõltlane

Pidevalt endale kinnitades, et oled suhkrust või mõnest teisest ainest sõltuvuses, jääd seda ise ka lõpuks uskuma ning seda raskem on sul siis isudest võitu saada. Ära anna teatud toitudele enda üle võimu, sa teed ise otsused, mida sa võid, tahad ja saad süüa ning millistest peaksid eemale hoidma.

8. Ma ei suuda oma isu kontrollida

Mida rohkem sa võitled, seda keerulisemaks läheb. Ära põe, kui sa sööd, võta rahulikult, naudi toitu ja usu iseendasse- sa suudad teha valikuid, mis on sulle kasulikud. Ja mõnikord tuleb kasuks ahvatlusele lihtsalt järele anda.