Kuna tupp on väga imav, peab silmas pidama, et libesti ei oleks mürgine organismile. Kuidas valida libestit, mis rahuldaks kõik vajadused?

Vee baasil libestid

Peamised koostisosad: lisaks veele võib sisaldada glütseriini, sünteetilist või taimset propüleenglükooli (orgaaniline alkohol, mis loob libeda tekstuuri ja säilitab niiskust).

Plussid: populaarseimad libestid, sobivad kasutamiseks koos seksmänguasjade ja kondoomidega ning seda on lihtne maha pesta. Mitmed vee baasil libestid sobivad suurepäraselt ka lihtsalt intiimpiirkonda niisutama või kasutamiseks näokreemina. Konsistents võib olla vedel ja siidjas või paksem ja kohevam, samuti leidub vee baasil libesteid erinevate maitsete ja efektidega (nt jahutav efekt, mis saadakse tänu piparmündile).

Miinused: Võivad ära imenduda vahekorra ajal, mistõttu tuleb neid juurde panna. Samas on kiire imendumine märk sellest, et orgamismis pole piisavalt vett. Vee baasil libesti lahustub vees, mistõttu ei sobi seda veemõnudega ühendada. Mitmed firmad pakuvad ka maitsestatud vee baasil libesteid mõnusama oraalseksi jaoks, kuid ettevaatust, need võivad sisaldada glütseriini või suhkruid, mis tekitavad pärmseent. Glütseriin teeb määrdeaine magusaks, kuid samas suurendab põletiku tekkimise ja seenhaiguste saamiste ohtu ning mõjutab loomulikku pH-taset suguorganite alas. Glütseriin on vastutav ka kleepuva tunde tekitamise ees, mis tekib pärast vee aurustumist. Veel suuremaks ärritajaks on aga nonoksünool-9. Nonoksünool-9 mõjub kerge spermitsiidina ning tapab laboritingimustes ka HI-viirust, kuid reaalsuses tekitab ta tupes ja pärakus niivõrd palju mikro-rebendeid, et pigem suurendab suguhaigustesse, sealhulgas ka HIV-sse, nakatumise riski. Tundlikud naised peaksid kindlasti vältima ka propüleenglükooli ja kloorheksidiini (võib tekitada kõrvetustunnet limaskestadel).

Silikooni baasil libestid

Peamised koostisosad: dimethicon, dimethiconol ja cyclomethicone- silikoon-polümeerid, mis pakuvad kestvat libedust.

Plussid: silikooni baasil libestid ei imendu, mistõttu on toime pikem kui vee baasil libestil. Sobivad kokku veemõnudega ja võib kasutada ka massaažiks. Mitte kõik silikooni baasil libestid ei ole sobilikud latekskondoomidega, kuid silikooni baasil libestitega tehtud uuringud on näidanud, et need ei suurenda HIV ülekande riski anaalvahekorras, nagu mõned vee baasil libestid teevad.

Miinused: ei tohi kasutada silikoonist mänguasjadega, kuna võib viimast kahjustada. Maha pesemiseks on vaja seepi ja vett. Ei sobi hästi oraalseksiks, kuna jätab suhu ebameeldiva tunde. Ole hoolikas ja korista kohe ära, kui tilgake maha kukub, muudab põranda väga libedaks!

Õli baasil libestid ja libestid köögist

Peamised koostisosad: munavalged, linaseemneõli, hüdrogeenitud taimeõli, oliivõli, vaseliin, sheavõi.

Plussid: naturaalne orgaaniline õli küpsetamiseks nagu oliivõli või pähkliõli sobib katsetamiseks naistel, kellele ei sobi ükski teine libesti. Rohelisest mõtteviisist haaratud naised kasutavad köögist saadud aineid, kuna neile tundub ohutu panna tuppe seda, mida nad kasutavad söögina. Õli baasil libesti sobib pigem käeliseks tegevuseks või aegajalt kasutamiseks paaridele, kes on monogaamses suhtes ja ei kasuta rasedusest hoidumiseks lateksist kontraseptiive.

Miinused: ära iial kasuta õli baasil libesteid latekskondoomidega — see nõrgestab lateksi tugevust. Samuti määrib õli linu! Õlised võided soodustavad pikemaajalisel tupesisesel kasutamisel tupeseene ja põletikuliste bakterite vohamist, seega on nende kasutamine õigustatud pigem onaneerimise abivahendina.

Spermasõbralikud libestid

Viljakuse libestid on paaridele, kes soovivad rasestuda.
Plussid: tasakaalustatud pH-ga ja ei mõjuta keha elektrolüütide tasakaalu. Need on vabad kemikaalidest, mis mõjuvad halvasti spermale.

Rohkem samal teemal loe Ulaka Kaunitari blogist!