Organism vajab valgust, sestap tuleb leida võimalus valgel aja õues viibida ja kasvõi nädalavahetustel metsa sörkima minna. Tõsise stressiga kimpus olijat aitab spetsiaalne valgusteraapia. Vähese päikesevalguse tõttu toodab aju rohkem melatoniini nimelist hormooni, mis tekitab unisust. Parim lahendus ongi rohkem magada ja leppida tõsiasjaga, et pimedal ajal on unevajadus suurem.

Eksootilised taimed

Kui ööund saab piisavalt ehk 7-9 tundi, aitavad jätkuvat väsimust seljatada mitmed eksootilised taimed. Näiteks indiaanlaste iidne elujõuallikas macca juur suurendab vitaalsust ja parandab stressitaluvust. Looduslik elujõu allikas on ka jamsijuur, mis suurendab heaolutunnet ning parandab mälu. Idamaise päritoluga žen-žen annab energiat ja säilitab elujõudu. Koensüüm Q10 suurendab võimekust ning on hea südame tervisele.

Kõige tõhusam vahend stressi vastu on aga magneesium. See organismile hädavajalik mineraalaine reguleerib nii närvi- kui lihasfunktsoone. Paraku esineb magneesiumipuudust sageli, organism annab sellest märku närvilisuse ja nõrkusega, aga ka vererõhu tõusu ja lihaskrampidega.

Magneesium naha kaudu

Magneesiumi preparaate on saadaval erineval kujul, näiteks jalavanni helvestena, pihustatava ja pealemääritava õlina ja suukaudse preparaadina. Tõhusaimad on välispidised vahendid, sest magneesium imendub naha kaudu paremini kui läbi seedetrakti. Magneesiumi jalavanni tegemiseks tuleb kasutada sooja vett, kuhu valatakse peotäis magneesiumihelbeid. Jalataldu võiks hoida vees kuni selle jahtumiseni ehk umbes 15 minutit. Teine nahakaudne magneesiumi ammutamise võimalus on õli, mida võiks nahale pritsida õhtuti enne magamaminekut. Kui on soov võtta suukaudseid preparaate, tuleb jälgida purgile märgitud kogust ning teha 2-3 kuud kestev kuur.

Magneesiumil aitab toimida vitamiin B6, mida on suukaudsetele magneesiumipreparaatidele enamasti juba lisatud. Vitamiin B6 aitab koos magneesiumiga kaasa pingete leevendamisele ning vähendab stressitaset. Kuna magneesium kiirendab uinumist ja parandab une kvaliteeti, siis on oluline teha jalavanne või võtta suukaudset preparaati õhtuti, päeval võib see tekitada unisust.

Stressi ja masendust on tähtis ennetada, aga kui see on juba ülekäte läinud ning depressiooniks kujunenud, pole mineraalidest ja vitamiinidest abi ning tuleb arsti poole pöörduda.

Jaga
Kommentaarid