Geenid mõjutavad meie ainevahetust

Nii nagu on geneetilistel põhjustel erinev meie silma- või juuksevärv, nii on olemas erinevused ka rasvade sünteesil ja lagundamisel, rasvarakkude moodustamisel, energiakulul. Erinevused geenides määravad, kuidas üks või teine toit meile mõjub, milline söök iseäranis maitseb, kas suudame vastu panna näksimise soovile ja millise toidu liigtarvitamine kiiremini kaalunumbreid tõstab.


Oma iseärasusi teades ja järgides on pingutused kehakaalu kontrollimiseks tõhusamad

Näiteks mõjub mõnede inimeste kehakaalule hästi rasvase toidu osakaalu vähendamine, samas teistele on olulisem süsivesikute piiramine. Isegi treening ei anna kõikidele ühtemoodi efekti – kindlad geenivariatsioonid määravad, kas trenni tehes hakkavad rasvased intensiivselt lagunema või mitte.

USA-s Stanfordi ülikoolis tehtud uuringus vaadati, kuidas mõjutavad kaalulangust erinevat tüüpi dieedid. Selgus, et kaalukaotus aasta jooksul on 2,5 korda suurem, kui dieedi tüüp on geneetiliselt sobiv.

Ka Eestis saab teha geneetilist analüüsi sobiva toitumisviisi leidmiseks. Geenitestide Labor koostöös toitumisspetsialistidega on arendanud välja geenitesti FiguraGen Weight, mille tellijatele antakse geenidel põhinevad toitumissoovitused koos näidismenüüga.


Geenitesti saab teha kodust lahkumata

Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne – pole vaja kuhugi kohale minna ega verd anda. Analüüsi tellides saadetakse proovivõtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA-prooviks kasutatakse suu põsekaabet – selle võtmine iseendalt on lihtne ja valutu. Proovi saab tavalise postiga laborisse tagasi saata.


Testi soovitused on personaalsed

Testi vastusest saab teada, milliseid toitaineid peaksid tarbima rohkem, milliseid vähem, et kaalu langetamine ja hoidmine oleks tõhusam. Vastusesse on lisatud ka kolme päeva näidismenüü, mis on tehtud sinu geenidele vastav ja sulle sobilike portsjonitega kaalu alandamiseks.


FiguraGen Weighti testist saad teada:

  • missugune on sobiv toitumisviis ehk milliseid toitained peaksid tarbima rohkem ja milliseid vähem;
  • kuidas sinu geenid mõjutavad isu;
  • kuidas füüsiline trenn mõjutab sinu kehakaalu;
  • lisaks näidismenüü.

FiguraGen Weighti geenitest maksab 95 eurot. Seda võid tellida kodulehelt www.geenitestid.ee ja osta Südameapteegist. NB! Kodulehelt tellides kasuta sooduskoodi DELFI – see annab 10% soodustust.

Jaga
Kommentaarid