Pulmakorraldaja esmaspäeva hommikud algavad tavaliselt selliste emotsioonirohkete pruutide meilidega: „Ma olen nii õnnelik, minu kauaaegne elukaaslane kinkis mulle kihlasõrmuse, aga ma tõesti ei tea, mida nüüd kõige kiiremas korras tegema peab?”

Peale imeilusat kihlusettepanekut on tõesti paljudel pruutidel sees niivõrd suur ärevus, et kohe ei teagi, millest peaks kõigepealt alustama.

Kui pulmapeoni on vähe aega, siis võib tekkida olukordi, kus häid valikuid ei ole ja noorpaarile endale on ka see olukord paras katsumus, kui kõike peab tegema kiiruga. Pulmakorraldus on vabalt teine töökoht oma töö kõrvalt. Siinkohal saab aidata pulmakorraldaja, kel on tagataskust võtta suur kogemustepagas.

Kui pulmade planeerimiseks on võetud aega 1- 1,5 aastat, mis pole täna mingi haruldane olukord, vaid täitsa tavaline, siis jääb pingevabalt palju aega, et kõik kenasti läbi mõelda ja kiirustamata teha endale sobivad valikud.

Aeg on kõige tähtsam tooraine pulmakorralduses. Tänased väljapakutud stardipunktid saavad alguse sellest ajaarvestusest, et teil on pulmadeni minna üheksa kuud kuni üks aasta.

9-12 KUUD ENNE PULMI tee ära kõik need olulised asjad:

• Soovitatav teatada kihlusest oma lähedastele

Noorpaari vanemad ja vanavanemad peavad olema esimesed, kes saavad noorpaari kavandatavast suursündmusest teada. See on tavaline viisakusevorm, sest just emad-isad on andnud oma elus suure panuse laste kasvatamisel ja kavandatav pulmapidu on ka kummardus vanemate elutööle. Sageli on mõlemal noorpaaril ka nii, et kummagi kasvatamisse on panustanud vaid üks vanem ja see on veel eriti tunnustustvääriv, et üks vanem on olnud sel juhul mõlema vanema eest!

Noorpaar võib oma abiellumisest teatada kas eriliste kutsete näol või ka lihtsalt suulises vormis teada anda mõnel pere suursündmusel, kus on selleks väga sobiv aeg ja koht.

  • Uurida abielu sõlmimise kohta riiklikult avaldatud infot

Tänasel päeval on palju erinevaid võimalusi oma abielu registreerimiseks.

Esimese asjana ei pea kohe tormama Perekonnaseisuameti ukse taha, vaid peate omavahel läbi arutama, missugust tseremooniavormi te soovite:

1. kiriklikku laulatust

2. perekonnaseisuametis registreerimist

3. pidulikku tseremooniat peokohas

4. notari juures sõlmitud abielu

Kui teema, kuidas toimub ametliku abielu sõlmimine on selgeks vaieldud või räägitud, siis tulebki kas tulla pulmakorraldaja vastuvõtule, kes aitab kõike õiges järjekorras teha, või siis ise oma soovile vastavat ametit külastada. Kui alustada valest otsast, siis hiljem on raske eelnevaid otsuseid muuta. Täna on ka pulmakorraldajal olemas koostööpartnerid, kel on õigus sõlmida ametlikke abielusid, näiteks kaplanid jne.

Pidulikku tseremooniat Harjumaal ja väljaspool Harjumaad teostab ka Tallinna Perekonnaseisuamet ja sellekohane link infoga on siin: http://www.tallinn.ee/Teenus-Pidulik-abielu-solmimine

Avaldusi saab esitada Perekonnaseisuametitele kuus kuud enne pulmi.

  • Paika panna pulmaeelarve

Pulmapeo eelarve on teie pulmaplaan rahalises väljenduses. Eelarve eesmärk on prognoosida sündmuse finantsilist tulevikku, määrata prioriteedid, planeerida sündmuse tegevusi ning hoida kulud kontrolli all. Eelarve koostamine on pulmapeo planeerimisel väga tähtis protsess, sest see on oluline tööriist otsuste tegemisel. Pulmad on elus enamikel juhtudel esmakordselt toimuv sündmus, kus paljud kulud on prognoosimatud ja võivad muutuda seoses näiteks külaliste arvu muutumisega.

Küllalt sageli juhtub nii, et noorpaarid ei oska kõiki kulutusi ettegi näha, sest pulmapidu ei ole tavaline sünnipäevapidu, kus kõik on varasemate kogemuste põhjal ette teada. Samuti tuleb hinnata nö paljude pisisegmentide kulusid (valged autolindid, lauaplaan, külaliste nimekaardid, riigilõiv jne). Kõige suuremad väljaminekud lähevad tavaliselt pulmapeo asukoha ja toitlustuse tellimiseks.

  • Pidada plaani, kas võtta appi pulmakorraldaja ( jagab ametliku abielu sõlmimise kohta infot, broneerib tseremooniameistri )

Kui tunnete, et vajate pulmakorraldusel abi, võtke julgelt ühendust pulmakorraldajatega ja saage nendega kokku, et valida välja see särasilm, kellega teie ideed ja mõtted kõige enim haakuvad.

Eestis on mitmeid tublisid selle ameti esindajaid - usaldage oma sisetunnet ja teie ühise koostööna valmiv pulmapäev saab kindlasti olema meeldejäävalt uhke!

  • Pidada plaani, kas tseremoonia / pulmapidu toimub Eestis või välismaal

Eestis küll rikkalikult erinevas kliimavöötmes, aga kui on soov oma elu ilusaim päev veeta päikesepaistes, siis pulmakorralduseks sobiv aeg on alates juunist kuni septembrikuu keskpaigani.

Seoses Eesti viletsa kliimaga ja noorpaari uuenenud väljavaadetega oma pulmakorraldusest, on mitmetel Eesti pulmaagentuuridel võimalus korraldada ilus pulmapäev väljaspool Eestit.

Paljud agaramad korraldavad ise oma pulmad, uurides internetikanaleid mööda erinevaid võimalusi. Noorpaar saab erinevate pakettide alusel endale välja valida sobiva ning siis ainult kohale lennata. Mitmed küsitletud noorpaarid on sellise valikuga rahule jäänud, aga mitmed on öelnud, et kõik oli nagu liinitöö ja pidi arvestama ka kohapealsete teiste noorpaaridega, kel samad soovid.

Eestis saab noorpaar kutsuda oma pulma rohkem külalisi ja oma ilusal päeval rõõmustada koos oma lähedastega, sõpradega, kolleegidega.

Siinkohal peate tegema omavahel selgeks, mis on teie enda südamesoov ja kujutluspilt oma pulmapäevast.

  • Valida tseremooniapaik ja tseremooniameister (laulatuse puhul kirik ja pastor /kaplan )

Paik, kus abielu registreerida ja pulmapidu korraldada sõltub paljuski kavandatava pulmapeo stiilist. Tseremooniakohaks on tänapäeval laialdased võimalused koduõuest luksuslike jahtide ja privaatsete mererandadeni või siis mõisateni kauni looduse keskel,

Kuna Eestimaa suvi on heitliku meelega, peab olema ka plaan B, kuhu tseremoonia viia siis, kui sajab. Kaasaegseid võimalusi arvestades ja tseremooniameistri ning pulmavanemaga kokku leppides on mõistlik kogu pulm tervikuna alates tseremooniast kuni tordini teha kõik ühes kohas.

  • Registreerimise / laulatuse aeg paika panna

Tseremoonia aja paika panemine sõltub suuresti sellest ,mis valiku olete teinud oma tseremoonia korraldamise ja läbiviimise osas.

Parim aeg tseremoonia läbiviimiseks on ajaline arvestus alates 14.00-16.00.Suvel on sel ajal veel päike ja kui pulmapäev algab juuksuri juures, siis ei pea väga vara ärkama vaid kõike jõuab toimetada parajalt rahulikus tempos.

  • Valida pulma stiil

Ülesehituselt ja meeleolult võib pulm olla näiteks klassikaline, romantiline, modernne või hoopis midagi originaalset. Pulmapeo stiili määrab suuresti teie peokoha valik - kas see on lihtne maalähedases stiilis pidu turismitalus, romantiline pidu mere ääres, uhke stiiliga mõisapulm või lühike vastuvõtt peale abielu pidulikku tseremooniat/laulatust, või hoopiski midagi eriti originaalset.

• Broneerida peokoht (külaliste majutus)

Peokoha valik oleneb teie valitud pulmastiilist. Kuna suviseid nädalalõppe on vähe, siis paljud populaarsed kohad on pikalt ette broneeritud. Siin kehtib reegel, et kes ees, see mees!

Kui plaanite suuremat pulmapidu ja külalisi ka majutada, siis siinkohal läheb peokohtade valik oluliselt kohe väiksemaks, sest majutusega peokohti on vähem kui ilma majutuseta.


• Valida välja pulmavanem, fotograaf, videograaf, muusikud (tseremoonia ja peokoha jaoks ), DJ

Need on kõik pulmapeo võtmeisikud ja õnnestunud pulmapeo puhul on just nende puhul tehtud õiged valikud suuresti õnnestumise aluseks. Küsite, miks? Lihtne vastus on, et läbi fotode ja video saab teie pidu jäädvustuse, mida veel pikkade abieluaastate jooksul hiljemgi uuesti ja uuesti vaadata saate ning meenutada, et see oligi just selline pidu, mida me oma südames soovisime!

Kindlasti kohtuge iga tegijaga eraldi, et saada aru, kas just temaga haakuvad ka teie enda nägemused.

• Esimene kohtumine pulmakorraldajaga (selgitada pulma järelevalve vajadus)

Kui on soov teha kõike perfektselt, siis soovitaksin kasutada siiski professionaalide teenuseid. Nii saate ka ise heast peost rõõmu tunda ega pea muretsema, kas kõik ikka laabub plaanipäraselt. Esmapilgul lihtsa sündmuse organiseerimisel võib ette tulla takistusi, millega tuleb osata ette arvestada, et kõik mööduks sujuvalt, täpselt ning ebamugavust tundmata. Nagu igal elualal on ka pulmapeo korraldamise ja läbiviimise kogemused hindamatu väärtusega. Eestimaal on pulmaturul palju tublisid tegijaid, kes teevad oma tööd südamest ja suure pühendumusega.

Pulmakorraldajate kasuks räägib asjaolu, et meil on kogemustepagas ning pikaajaline koostöö professionaalsete teenusepakkujatega, tasemel peokohtade ning kvaliteetset teenust pakkuvate muusikutega, tänu millele saame anda oma soovitustele ka garantii.

  • Pulmareisi ja mesinädalate broneeringud

Tihti minnakse peale pulmi pulmareisile. Kui selleks on võimalus, siis tehke seda, nii kestab see kaunis ja tähtis päev teie jaoks pikemalt. On mitmeid paare, kes oma pulmapeo kõrghetkel, näiteks pärast ilutulestikku, lähevad otse reisile ja miks ka mitte! Hetk, kui pulmakülalised saadavad noorpaari pulmaautoni, hoides käes põlevaid säraküünlaid, on väga kaunis.

Romantilisi sihtkohti pulmareisiks on külluses, olgu see siis kaugel eksootilisel palmisaarel või hoopis koduselt kaunis Kuressaares. Reisile minnes mõtleme mugavusele, pulmareisi puhul lisaks ka privaatsusele, romantilisusele ja sellele, kuidas sellest teha elu võrratuim reis.

Järgmisel nädalal on Delfi Naistekas uus pulmablogi teema "Kuidas saab iga noorpaar olla ise targalt oma pulma arhitekt?"