Millised hirmsad asjad meie alateadvuses ringi hiilivad? Prantsusmaal läbi viidud uuring leidis tõepoolest, et kõige tihemini kasutavad inimesed läbi une rääkides sõna "ei" või siis prantsusekeelset sõna "putain" ehk eesti keeles "hoor". Seda juhtuvat keskmiselt 800 korda rohkem läbi une, kui ärkvel olles ja tõepoolest, mõned inimesed kippusid just magamise ajal inimesi solvama. Uuring leidis ka, et mehed räägivad läbi une rohkem kui naised ja kasutasid ka rohkem roppusi.

Unes rääkimine või somnoloogia olevat kõige sagedamini esinev parasomnia (mille hulka kuuluvad ka unes kõndimine ja õudusunenäod) ning uneterapeut dr Nerina Ramlakhani sõnul on see seotud inimeste närvisüsteemiga ja olla mõjutatud tehnoloogia kasutamisega enne magamaminekut või liigse kohvi joomisega. "Sellised asjad võivad juhtuda ka inimestega, kes on perfektsionistid, aga ei julge sageli öelda välja asju, mida nad väga öelda tahaksid," väidab ta. "Kui nad magama lähevad, tuleb see neist öösiti välja."

Kas une ajal on võimalik ka kuriteod või petmised üles tunnistada?

Professor Jim Horne väidab, et me ei tohiks võtta öösiti öeldud asju liiga tõsiselt. "Unes rääkimine kipub juhtuma siis, kui me ei maga väga sügavalt," teab ta. "Inimene liigub nõrgalt unelt sügavamale ja umbes 70-90 minuti möödudes hakkame und nägema." Unes rääkimine ei ole seotud meie unenägudega, vaid hoopis nõrga unega, mil meel rändab suvaliselt ringi.

Huvitav on ka see, et seda juhtub rohkem just lastel ja paljud inimesed kasvavad sellest välja, kuigi tegemist võib olla ka geneetilise faktoriga.

"Ärevushäired ja stress kipuvad seda esile kutsuma," teab Horne. "Unes rääkijad kipuvad millegi üle muretsema, aga ma arvan, et tegelikult pole mõtet muretseda unes rääkimise pärast ja võtta öeldut liiga tõsiselt."

Küll, aga võib unes rääkimine sulle ühest asjast märku anda: "Inimene, kes kipub seda sageli tegema, on tõenäoliselt väga ärevil ja hea idee oleks hoopis uurida välja, mis sind päriselt häirib."