Mulle tuli meelde, kuidas oma laste allergiate ilmnemisel tundus uue toiduvalmistamise õppimine peadmurdvalt keeruline. Eriti puges mulle südamesse selle ema jutt lasteaia kringlipäevade kohta, mil kõik teised lapsed magusat matsutavad ja tema pisike allergiline poiss peab olema ilma maiuseta, sest talle sobivat kooki lihtsalt ei osata teha.

Võtsin temaga ühendust ja lubasin aitamiseks anda endast parima. Pean tunnistama, et alguses tundus väljakutse ka mulle võimatu. Kuna kõik, mis tavaliselt kooki koos hoiavad, olid keelatud, siis võib seda siin tõesti kõigevabaks koogiks nimetada.

Kogus: 6 tükki

Veganlik, pähklivaba

Põhi:

  • 3 dl gluteenivabasid kaerahelbeid
  • 1 pk (200 g) pehmeid kuivatatud aprikoose
  • 1 suur sl kookosõli

Täidis:

  • 4-5 dl õunaviile
  • 1 sl gluteenivabasid kaerahelbeid
  • 2 sl kookossuhkrut
  • 2 sl kaneeli
  • 0,5-1 tl kardemoni
  • 1 suur sl kookosõli

Pane ahi 175 kraadi peale sooja. Vooderda 17 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, pintselda ääred kookosõliga.

Pane põhja koostisained kannmikserisse. Kasuta toasooja pehmet kookosõli ja võimalikult pehmeid aprikoose. Töötle kleepuvaks massiks. Vajadusel abista töötlemise ajal lusikaga. Suru tainas vormi põhja ja külgedele ning eelküpseta 6-7 minutit.

Sega kausis kõik täidisained, vala vormi ja vajuta kergelt lusikaga tihedamaks.

Küpseta 25-30 minutit. Lase enne lahtilõikamist korralikult jahtuda.

Nipp! Hoia kooki enne serveerimist tund aega külmkapis, nii on lihtsam lõigata ja kook mureneb vähem.

Retsept pärineb Kaie Hakoneni raamatust "Koogiga pai. Naturaalsed maitsed ilma gluteeni-, kaseiini-, laktoosi- ja valge suhkruta", mis põhineb autori isiklikul kogemusel: oled see, mida sööd ja mõtled. Kõik retseptid on sündinud läbi suurte tunnete, armastuse ja kire. Koogiraamat on autori panus ja südamlik pai Eesti inimeste rõõmsamaks, energilisemaks, tervemaks ja õnnelikumaks muutmisel.