#1 Sa kuulad

Targa inimese kõige olulisem omadus on oskus kuulata, märgata ja tähele panna. See, kes kuulab, võidab palju, teab tark inimene. Kui naudid inimeste jälgimist ja püüad neid paremini mõista ning enne otsuse langetamist ja reageerimist tahad võimalikult palju teada saada, oled üks üsna nutikas tegelane.

#2 Sa ei tee ennatlikke järeldusi

Järelduste tegemine käib rumalatel ja tarkadel erinevalt. Rumal mõtleb vähesele infole oma peas mingi lookese juurde ja reageerib sellele impulsiivselt ja tavaliselt väga kärarikkalt. Tark inimene aga väldib ennatlikke järeldusi iga hinna eest ning on veendunud, et valearusaamast midagi hullemat on raske välja mõelda ja kogub seetõttu enne otsuste langetamist võimalikult palju infot erinevatest allikatest.

#3 Sa ei lase teistel enda üle võimust võtta

Lihtne on manipuleerida inimestega, kes ei ole väga intelligentsed. Neid on ka üsna kerge petta ja nende üle domineerida. Tark aga saab kohe aru, kui keegi püüab neid haneks tõmmata ja tunneb nippe, mis aitavad tal manipuleerijast üle olla. Nad ei allu provokatsioonile, iialgi ei kasuta nad jõudu, vaid jäävad rahulikuks ja mõistlikuks ning teevad pahategija oma raudse loogika ja ümberlükkamatute argumentidega relvituks.

#4 Sa ei usu kõike, mida räägitakse

Tarkpead ei rahuldu kunagi sellega, mida nad juba teavad. Neil on pidev soov ja tahtmine veel rohkem õppida, oma maailmapilti avardada. Nad seavad küsimuse alla kõik ega võta midagi enesestmõistetavalt.

#5 Oskad näha ka suuremat pilti

Keskmikud ja rumalamad tüübid teevad järeldused juba esmapilgust. Nad ei pööra tähelepanu asjaolule, et kõige olulisemaid asju ei pruugigi silmaga märgata. Tark aga teab, et kõik, mis hiilgab, ei ole kuld ning uurib enne järelduste tegemist põhjalikult tausta. Samuti on nad väga teadlikud sellest, et igal teol on tagajärg, mistõttu mõtlevad nad enne viis korda, alles seejärel asuvad väga ettevaatlikult tegutsema.

#6 Sul on teistest erinev huumorimeel

Neid, kellel kõrvade vahel ulub tuul, on ülilihtne solvata. Nad võtavad hinge ka neid asju, mis ei olegi üldse nendega seotud ja vihastavad asjade peale, millega neil ei ole mingit pistmist ja mida nad ei saa nagunii muuta. Nad ei mõista huumorit, vaid võtavad seda isiklikult.

Tarkpead suudavad iga lause ja nalja konteksti asetada ning seetõttu on nende huumorimeel palju arenenum. Nad suudavad nalja teha ka valusate teemade üle, sest nende teadmised ja taju on palju laiemad ning lasevad asju teise pilguga vaadata. Eriti suur näitaja on see, kui inimene suudab iseenda valusate kohtade üle nalja teha!

#7 Tugined pigem loogikale kui emotsioonidele

Impulsiivsel ja äkilisel tegutsemisel on sageli kurvad tagajärjed, sest emotsioonid varjutavad selge mõtlemise. Targad inimesed kasutavad õiges vahekorras nii loogikat kui emotsioone ja suudavad seetõttu langetada õigeid otsuseid ka kriitilistes situatsioonides. Nad mõtlevad ja siis ütlevad või tegutsevad ja sageli päästavad emotsionaalsed märatsejad sellega hädast välja.

Allikas: Daily Net