RASEDUS JA RINNAGA TOITMINE

Litsentsitud dietoloogi ja raamatu „Vegan for Her” autori Virginia Messina sõnul vajad sa raseduse ja rinnaga toitmise ajal 15 kuni 20 protsenti rohkem kaloreid kui enne rasedust. Lisaks on sul vaja kuni 50 protsenti rohkem teatavaid toitaineid, eelkõige valke, foolhapet, muid B-vitamiine, joodi, rauda ja tsinki. Rinnaga toites jälgi, et saaksid piisavalt A-vitamiini, C-vitamiini, D-vitamiini, B12-vitamiini ja oomega-3-rasvhappeid.

SPORTLASED

Kõige tähtsam on jälgida, et saaksid piisavalt kaloreid! Hoia energia (s.t kalorid), mida põletad, tasakaalus selle kogusega, mida manustad. Sul tuleb süüa piisavalt valkaineid, mis aitavad lihast kasvatada, ning palju rauarikkaid toite, mis aitavad hapnikku verre kanda, näiteks ube ja lehtköögivilju. Uuri selliseid allikaid nagu blogi „No Meat Athlete”, veebisaidi vrg.org sportlaste alalehte ning vastupidavusaladel tegutsevate taimetoitlastest või täistaimetoitlastest sportlaste, näiteks Scott Jureki ja Brendan Brazieri raamatuid.

TEISMELISED

Teismelised vajavad tavaliselt rohkem kaloreid kui täiskasvanud. Toitumisel tuleb enim tähelepanu pöörata valkainetele, rauale, kaltsiumile, B12-vita­miinile, D-vitamiinile ja tsingile. Vt veebi­saidil EatRight.org teismelistele taimetoitlastele (Teen Vegetarian) mõeldud allikaid.

LAPSEVANEMAD

Kasvatate oma last kui taimetoitlast? Leidke selleks hästiinformeeritud ja toetav lastearst. Hankige infot nii internetist kui ka taimetoidusõbralikult arstilt, enne aga uurige lähemalt arsti kvalifikatsiooni — USAs on selleks vajalik MD (Doctor of Medicine) või DO (Doctor of Osteopathic Medicine) kraad.

Teie laps on omaette isiksus, laske tal väljaspool kodu oma valikuid endal langetada. Selgitage talle rahulikult, miks teie pere toitumisvalikud on just sellised, kuid andke talle ka kindlalt mõista, et usaldate teda, kui ta otsustab ise, mida süüa. Kui ta teile küsimusi esitab, rääkige talle taimetoitlaste söökidest ja menüü koostamisest.

VANEMAEALISED

Vananedes kalorivajadus väheneb ja toitaineid võib olla raskem omastada. Tarbi rohkem toit­ainerikkaid sööke ja küsi oma arstilt, kas sa vajad toidulisandeid. Jälgi, et saaksid piisavalt kaltsiumi, et vältida osteoporoosi süvenemist. Mandlid, tahhiini, sojaoad, kuivatatud viigimarjad, brokoli, kähar lehtkapsas, paksoi ehk Hiina kapsas ja piim (kas loomse päritoluga või taimedest saadud ja kaltsiumiga rikastatud) on kõik head toitaineallikad.

LEMMIKLOOMAD

Mõtle hoolega järele! Sina otsustad hakata taimetoitlaseks oma väärtushinnangute, mõttekäigu ja oma keha soovide põhjal … ning tõenäoliselt ka austusest loomade vastu. Koduloomadel, kellega sa koos elad, ei ole selliseid valikuvõimalusi nagu sinul. Näita nende vastu üles samasugust lugu­pidamist, nagu sa soovid, et näidataks farmides kasvatatavate loomade vastu. Tee vahet sünni­päraste karnivooride ja muude loomade vahel.

Kassid on sünnipärased karnivoorid. Neid ei ole võimalik taimetoiduga söötes elusa ja tervena hoida.

Koerad, nagu inimesedki, võivad süüa täielikult taimetoitu ja olla ikka terved, aga ainult siis, kui nende menüü on hoolikalt koostatud. Kui soovid taimetoitlasest koera, siis pea nõu usaldusväärse loomaarstiga.