Õed ja vennad elavad ühe ja sama katuse all, aga erinevates maailmades — üks meeste, teine naiste oma. Veel tänapäevalgi kasvatavad paljud meist oma poegi ja tütreid erinevalt, pidades silmas neid väärtusi, mida aastaid tagasi peeti naiselikeks või mehelikeks. Selline kasvatus on olnud kahjulik nii meestele kui naistele. Miks? Rõhutades meeste ja naiste erinevusi, edastame lastele tihtilugu vägagi kahtlase väärtusega sõnumeid:

*Naised on passiivsed ja allaheitlikud.

*Mehed ei nuta. Nad on karmimast puust kui naised.

*Meestel ei ole lubatud oma tundeid väljendada.

*Mehed on igas mõttes tugevamad kui naised.

Otseselt või kaudselt on need väited poiste ja tüdrukute kasvatamise aluseks siiamaani, tihtilugu ka varjatult. Kui me ei muuda viisi, kuidas me oma lapsi kasvatame, võime neid valesid sõnumeid — ka tahtmatult — edastada isegi oma laste lastele.

Meil on võimalus sellisele käitumismallile kriips peale tõmmata ning kasvatada üles tervemad, õnnelikumad pojad ja tütred. Kunagi ei ole liiga hilja muuta oma hoiakuid ja mõtteviisi. Seejärel suhtlemisviisi. See ei pruugi olla lihtne. Ometi soovime ju — emade, isade ja õpetajatena -kasvatada lapsed üles nii, et nad austaksid iseennast ja teisi.

Ka poistel on õigus tunnetele

Lapsevanematena võime teha paljugi, et poisid tunneksid end oma soo esindajatena paremini. Õpetage neid mitte elama oma elu konfliktis vastassugupoolega. Soodustage sugudevahelist võrdsust, julgustades poisse oma tundeid väljendama — et nad annaksid meile teada, kui nad tunnevad viha, kurbust, õnne ja armastust. Õpetage poega olema kannatlik, tundlik ja teisi austav.

Lõpuks on ju iga vanema eesmärk aidata pojal saada abikaasaks ja isaks, kes austab oma poegi, tütreid, abikaasat, teisi inimesi nende ümber. Selle eesmärgi saavutamiseks tuleb meil mõista, et mehed ja naised on põhilises ühesugused. Mõlemal on vajadus kogeda — ise anda ja vastu võtta — emotsionaalset ja füüsilist armastust.

Alljärgnevalt mõned soovitused selle suurepärase ettevõtmise alustamiseks.

* Jõudke oma mõtteviisis selgusele.

Võite alustada sellest, et esitate enesele mõned küsimused:

* Mida konkreetselt mulle tähendab olla ema või isa?

* Kas ma kasvatan oma poega teisiti kui tütart?

* Kas ma olen pojaga järeleandlikum või rangem?

* Olge avatud. Analüüsige oma tegusid.

Olla lapsevanem on keeruline, see eeldab igapäevast mõtlemist ja õppimist. See eeldab ka sooja suhte loomist lastega, nende vanuse ja vajaduste arvestamist. Ärge unustage, et lastekasvatamine ei pruugi tänapäeval enam sugugi käia nii, nagu teie vanemad teid kasvatasid.

* Õpeta last vastutust võtma!

Lapsevanem saab kaasa aidata lapses vastutustunde kujundamisele, kui ta:

* kaasab lapse temasse puutuvate valikute ja otsustuste tegemisse,

* aitab lapsel endal sõnastada argumente, miks ta tahab valitud trennis või huviringis käia,

* ergutab last ise endale jõukohaseid eesmärke seadma,

* julgustab teda arutlema ebaõnnestumiste ja edusammude üle,

* märkab ja tunnustab lapse pingutusi ja edu, kuid ei kasuta motiveerimiseks ei piitsa ega präänikut,
probleemide ja takistuste ilmnemisel ei arvusta last, vaid toetab teda talle sobivate lahendusteni jõudmisel.

*Andke head eeskuju.

Üks meie põhilisi eesmärke lapsevanemana on õpetada lastele, kuidas saada läbi teiste inimestega nii perekonna sees kui väljaspool seda. Kui vanemad annavad lastele kodus head eeskuju, siis saavad neist tõenäoliselt teisi austavad täiskasvanud. Rõhutage positiivset hoiakut, teistest lugupidamist, vastutustunnet ja armastust õppimise vastu.

*Vältige laste ees vaidlemist.

Agressiivsed sõnad ja teod viitavad armastuse ja austuse puudumisele. Lapsed on sellel väga vastuvõtlikud. Nad reageerivad kohe, kui vanemad annavad kas positiivset või negatiivset eeskuju.

Lapsed ei sünni vägivaldsena, vägivalda õpitakse matkimise kaudu. Kui teie kodus esineb karjumist, peksmist või muud vägivalda, siis ärge olge üllatunud, kui teie poeg käitub niimoodi oma õdede või klassiõdedega. Rahumeelse koduse õhkkonna loomiseks tuleb vanematel õppida lahkhelisid lahendama teisi austavalt ja vältida agressiivseid tegusid.

*Väljendage oma armastust lapse vastu.

Pidage meeles, et ema ja isana olete teie lapsele esimesed eeskujud ka armastuses. Vanemate armastuse keskel üles kasvanud lapsel on kõrge enesehinnang ning ta näitab üles armastust teiste vastu. Öelge lastele sageli, kuidas te neid armastate.

Õpetage poistele, et ka mehed võivad olla õrnad ja armastavad. Kui isa oma poegi sülle võtab ja kallistab, siis näevad poisid, et õrn mees ei ole sugugi vähem mehelik kui agressiivne mehemürakas.

Ei saa ära rikkuda nutvat last, kui täiskasvanu võtab ta sülle ja uurib, mis viga. Ei saa last ära rikkuda, püüdes teda lihtsalt mõista ja temast aru saada. Toetus ja arusaamine, mis pärineb lapsepõlvekodust, aitab tulevasel mehel elus edasi jõuda ja sõprussidemeid luua ega jäta talle tunnet, et ollakse üksik võitleja ja usaldada ei saa kedagi.

*Aidake pojal tundeid väljendada.

Poisid peavad õppima vanemate käest, et tunded ei ole ei “naiselikud” ega “mehelikud”. Hirm, kurbus ja viha on inimlikud tunded. Loomulik on väljendada seda, mida te tunnete — olenemata sellest, kui vana te olete ja kas te olete mees või naine.

Kinnitage lastele, et nutmine ei ole lubatud mitte ainult tüdrukutele, nii nagu vanavanemad omal ajal teile õpetasid, ja et olla mees ei tähenda olla jäme ja agressiivne. Laske pojal rääkida oma hirmudest, ilma et te nimetaksite teda nõrgukeseks või memmepojaks. Nii aitate tal kasvada tugevaks meheks, kes austab teiste meeste ja naiste tundeid.

*Õpetage talle, kuidas teistega hästi läbi saada.

Pöörake tähelepanu sellele, kuidas teie poeg teisi kohtleb. Selle asemel, et lihtsalt keelata tal õde narrida või lüüa, aidake tal mõista, kuidas õde end tunneb, kui talle liiga tehakse. Ärge kunagi öelge pojale, et ta käitub nagu tüdruk või et ta õde on parem laps kui tema. See muudab teie poja veelgi agressiivsemaks ja sunnib teda aina vastassugupoolega konkureerima. Toetage head käitumist, kui ta seda üles näitab.

Ärge unustage, et teie eesmärk on kasvatada üles mees, kes teisi austab. Selline mees, kes oskab oma tundeid adekvaatselt väljendada, kes oskab olla õrn ja soe ning suudab oma tugevuse kõrval näidata ka nõrkusi ja hirme. Selline mees on enamasti enesekindel, aga võib teatud olukorras olla kartlik. Ta naudib oma perele õhtusöögi valmistamist niisama palju kui jalgpallimatši.

Teisi austav enesekindel mees ei karda intelligentset naist, vaid teab, et selline naine võib teda toetada. Õige kasvatusega kasvab teie poeg meheks, kes õpib ära, et teistesse armastuse ja lugupidamisega suhtumine on parim valik oma elu elamiseks.

Allikas: Naisteka arhiiv