Vahet pole, kui vanalt sa sünnitad, lapsesaamisega kaasneb igal juhul suur muutus. Aga mõningal määral vanus siiski mõjutab ka kogu rasedusprotsessi.

Esiteks, võtame luubi alla viljakuse. Uuringud on näidanud, et naised suudavad 20-24. eluaasta jooksul 86% suurema tõenäosusega jääda rasedaks juba esimese aasta jooksul, kui paar on otsustanud, et käes on aeg saada laps. Aga hilistes 30ndates langeb see protsent lausa 50%.

Kindlasti ei tasu unustada ka su tervist. 20ndates naistel on väiksem tõenäosus, et rasedus katkeb või areneb välja rasedusdiabeet, preeklampsia või vererõhk on liiga kõrge. Samas on mõned uuringud tõestanud, et naised, kes on oodanud sünnitamisega 30ndateni, on hilisemas eas parem tervis. Neil on rohkem energiat, parem vorm ja nad kogevad vähem valusid, võrreldes naistega, kes sünnitasid 20ndate alguses.

See viimane fakt võib selgitada veel üht teaduslikku avastust: naised, kes sünnitavad lapsed 30ndates, võivad ka kauem elada. 2015. aastal läbi viidud uuringu järgi elasid naised, kes said oma viimase lapse peale 33. eluaastat, kaks korda suurema tõenäosusega kauem kui 95 aastat, võrreldes naistega, kes tõid oma viimase lapse ilmale enne oma 30. sünnipäeva.

Olgem ausad, mida hiljem sa sünnitad, seda suurem on ka tõenäosus, et sul on lapse kasvatamiseks (ja ehk ka hellitamiseks) rohkem raha. Aga kui rääkida lastest, siis need põngerjad, kelle emad olid sünnitades 30ndates, olevat ühe uuringu järgi nutikamad, pikemad ja nende kodune keskkond on turvalisem.

Mis veelgi põnevam: neid võib olla rohkem, sest kui sa ootad sünnitamisega 30. eluaastani, on sul palju suurem tõenäosus sünnitada kaksikud. Vanematel naistel on kõrgem FSH ehk folliikuleid stimuleeriva hormooni tase, mis stimuleerib munasarju ja mille tagajärjel võib sul ovulatsiooni ajal vabaneda kaks munarakku ja võib juhtuda, et sünnitadki kaksikud.

See, kas kaksikute sünnitamine on hea, on sinu otsustada, aga üks on kindel: olenemata sellest, kas sünnitad 21- või 35-aastaselt, su elu pole enam kunagi sama.

Allikas: Business Insider