Enamik meist on kursis, et näiteks voodipesu võiks vahetada vähemalt iga kahe nädala tagant. Kuid kui tihti peaks madratsit puhastama? Eksperdid soovitavad seda teha vähemalt kaks korda aastas, ehk siis iga kuue kuu tagant. Just madrats on see koht, kuhu kogunevad tolmulestad, naharakud ja mustus. Kui madratsit aastaid ei puhasta, võib nõrgema immuunsüsteemiga inimestel tekkida allergiline reaktsioon, mis võib lõpuks viia isegi astmani. Nüüd kõik kiiresti madratsit puhastama!

Kuid kuidas õigesti madratsit puhastada, et sellest ka kasu oleks?

Kasuta madratsi mõlema poole jaoks tolmuimejat, et sealt näiline mustus kätte saada - puru, juuksekarvad. Osadele madratsitele võib peale seda toimingut natuke söögisoodat peale raputada ja see paariks tunniks niimoodi jätta. Peale seda võib uuesti madratsit tolmuimejaga puhastada.

Plekkide eemaldamiseks peab madratsi siiski keemilisse puhastusse viima. Osad plekid saab küll vett ja puhastusvahendit kasutades välja, aga need plekid, mis on juba vanad ja madratsi sisse kulunud, neid nii lihtsalt enam kätte ei saa.

Et hoida puhtust ja tagada, et madrats kestaks kauem, ei ole mõistlik voodisse lasta lemmikloomi. Nende karvad jäävad pikaks ajaks madratsisse ja neid ei pruugi enam tolmuimejaga hästi kätte saada.

Osad inimesed magavad ühe ja sama madratsi peal aastakümneid. See võib tunduda mõistlikuna, sest kvaliteetne madrats maksab päris palju. Kui hügieeni mõttes peaks iga kaheksa aasta tagant uue madratsi ostma.

Allikas: Woman & Home