Kuigi ma ise vegan ei ole, siis mu olen järk-järgult toonud oma lauale aina rohkem taimset kraami ja lükanud eemale liha. Näiteks tegime hiljuti abikaasaga kokkuleppe, et tarbime liha nüüd vaid kord päevas, mina ehk vähemgi, aga tema siis proovib oma liha ära tarbida tööl lõunatades. Selleks muide on väga lihtne põhjus: tema kontori bistroos lihtsalt ei pakutagi ühtegi taimset toitu ja päris kolm kartulit koos salatiga tema kõhtu ära ei täida.

Aga otsus liha söömist vähendada tuleb sellest, et meie kaks teismelist tütart on veganid ja nende nimel oleme valmis ka meie koduse toidu taimsena hoidma. Jah, jaanipäevadel ja jõuludel või muudel tähtpäevadel leiab meie laualt ka liha või juustu või muud loomset, aga alati näeme vaeva, et meie lapsed saaksid süüa toite, mida nad süüa tahavad ja jõuga neile liha kurgust alla ei suru.

Seetõttu tundub mulle täiesti naeruväärne ka mõte, et veganitest lapsed peavad koolijuhtidelt paluma, et toiduvaliku hulgas oleks ka taimetoit. Pole ju nii raske ka üks vegan asi lisada menüüsse? Kasvõi nii nagu mõndades lasteaedades, et nad maksavad kuu alguses raha ära ja siis teavad köögitädid arvestada, kui palju vegan toite vaja valmistada on.

Pakun ka teise ajutise variandi välja: puhvetites võiks müügil olla näiteks ka meie poodides saadaolevad vegan pihvid või värsked salatid, mida lapsed siis sealt kasvõi osta saaksid ja neid koos teistega sööklas süüa saaksid.

Muide, pakkusin ka oma abikaasale välja, et ta läheks oma kontori bistroosse ja paluks neil vähemalt mõelda, et mõni taimetoit menüüsse tuua. Tema kollektiivis on ka palju naisi ning olen märganud, et paljud naised eelistaksid lõunati just taimseid asju süüa, sest peale raske liharikka prae söömist tahaks töö tegemise asemel ju hoopis diivanil kerra tõmmata.

Aga mis on mu jutu sügavam mõte? Laske inimestel süüa seda, mida nad süüa tahavad! Kõik ju mäletame aegu lasteaedadest, kui meid sunniti sööma piimasuppi või midagi muud, mis ehk kõige rohkem ei maitsenud. Ei olnud just kõige meeldivam tunne.

Lugejad, kas teie toetate vegan toitude pakkumist koolisööklates ja näete, et neid võiks rohkem olla ka mujal?