Meik võib teha imesid, kuid selle peamine eesmärk on peita iluvigasid. Just seetõttu tasub vaadata, mida sa suhu pistad — et oleksid kaunis ja särav ka meigivabadel päevadel. Kui lisad oma igapäevamenüüsse nn ilutoite, võid tulemusi näha juba umbes kuu aja pärast: su nahk muutub säravamaks ja elastsemaks.

Mustikad ja granaatõunad

Nii mustikad kui ka granaatõunad on pungil täis antotsüaniine — antioksüdante, mis aitavad kaitsta nahka väikeste kurdude tekkimise ja niiskuskao eest. Nad sisaldavad ka palju C-vitamiini, mis suurendab kollageeni tootmist, see aga teeb naha elastseks ja pringiks. Lisaks ei anna ei mustikad ega granaatõunad kuigi palju kaloreid, mis mõjub suurepäraselt su kehaümbermõõdule.

Tume šokolaad

Kuigi levinud arvamuse järgi tekitab šokolaadi söömine vistrikke, ei ole teadusuuringud seda uskumust tõestanud. Küll aga leidub selles hõrgutises palju flavonoide — tugevaid antioksüdante, mis aitavad nahka päikesekahjustuste eest kaitsta ning suurendada verevoolu kudedesse, hoides naha särava ja toidetuna.

Siiski ei ole iga šokolaad nahasõbralik. See peab olema vähemalt 70% kakaosisaldusega, sest siis on selles rohkem antioksüdante. Loomulikult peab šokolaadi söömisega ka piiri pidama — ühest tükist päevas piisab.

Spinat

Spinat on tähtsate toitainete ja antioksüdantide varamu ning aitab võidelda vabade radikaalide ja põletike vastu. Spinatilehed on rauarikkad ning sisaldavad joodi, kaltsiumi, fosforit, mangaani, magneesiumi ja kaaliumi. Veelgi enam: selles leidub luteiini — antioksüdanti, mis neelab kahjulikku kiirgust, hoides sellega silmi kahjustuste eest. Luteiin kuulub karotenoidide hulka, mille ülesanne on muuhulgas kaitsta silmapõhju lubjastumise eest.

Kõige suurem kasutegur tuleb nahale aga spinatis leiduvast A-vitamiinist, mis aitab kaasa rakkude vahetumisele ja hoiab naha elastsena. A-vitamiin ongi tuntud kui nahavitamiin, mille toime on tõestatud: ergutab naharakkude taastootmist ning aeglustub naha vananemist. Sellepärast kasutatakse retinooli ehk A-vitamiini kosmeetikas.

Spinat on ka kõhusõbralik aedvili, mis sobib kaalujälgijatele, sest ta ei sisalda palju kaloreid. Seega tasub seda süüa iga päev.

Loe edasi Kodutohtri novembrikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri novembrikuu teemad
* 8 superväekat ilutoitu

* Truudusetuse suurimad müüdid

* Vastulöök väikeste viirustele

* Turguta oma immuunsüsteemi!

* Seedimise pikk teekond

* Toidulisandite ABC

* Valge kitli mõju vererõhule

* Kaunid kiharad on su enda kätes

* 7 trennimuret, millele tasub tähelepanu pöörata

* Vaeva ja aega väärt supp