Sa suudad täpselt ette ennustada, kes kellega kokku saab ja jääb ja oled juba enne filmi algust teadlik sellest, et igal juhul on filmil õnnelik lõpp, selgitab psühholoog Pamela Rutledge portaalis NBC News. „Inimese aju armastab kindlaid mustreid ja kindlat teadmist, mis järgmiseks tuleb. Jõulufilmid (ja tegelikult pea kõik romantilised draamad ja komöödiad) on üles ehitatud samale süžeele, mida me teame ja tunneme juba lapsepõlve muinasjuttudest ning mis pakuvad meile lohutust ja turvatunnet ning esitlevad argielu lihtsa ja ilustatuna.”

Heatujufaktor ja lihtsus on kiires jõulude-eelses askeldusperioodis aga väga teretulnud vahelduseks, mis aitavad hetkeks aja maha võtta ja lihtsalt niisama ilma sügava mõttetöö ja pingutuseta puhata. Hallmark teab seda väga hästi, sest nemad lõid ainuüksi 2019 aasta jõuludeks 24! uut jõulufilmi.

Romantilise jõulufilmi žanr on väga selge, arusaadav ja meie ootustele vastav. Kuna me teame ja tunneme seda filmisüžeed nii hästi, annab see meile hetkeks võimaluse argimured välja lülitada, reaalsusest muinasjutumaailma hüpata ja sellest end lummata lasta. Filmid pakuvad lihtsustatud lahendusi pea kõikidele levinumatele jõulustressoritele nagu perekonfliktid, isolatsioon või rahamured — mõnus on hetkeks end lohutada mõttega, et elu võibki olla nii lihtne!

„Tõenäoliselt ei ole meie seas palju neid, kes jõuludeks oma teisikuga kohad ära vahetada, kellegi teise või iseenda jõulud imetlusväärsel kombel päästa suudavad, armuvad miljardäri või tunni aja sees oma eluarmastuse leiavad. Sellegipoolest lubavad jõulufilmid meil siiski korraks tunda mõnusaid emotsioone nagu kuuluvus, kaastunne, empaatia ja samastumine,” selgitab psühholoog.

Peaaegu iga filmi lõpus leiab peategelane enda jaoks jõulude tõelise mõtte ja see mõjub vaatajatele üsna võimsalt. Me saame sealt lootust, et sellised asjad nagu tõeline armastus, raskuste ületamine ja tõeline õnn on meilegi käeulatuses, ütleb Rutledge.

Seega ära üldse põe, see ongi täiesti normaalne ja isegi vajalik, et sa kõik telerist tulevad jõulufilmid otsast lõpuni ära vaatad!