„Kõike ei pea täielikult vältima, sest hammastele kahju võivad teha ka vitamiine sisaldavad tsitruselised, puu- ja köögiviljad ning kohv ja tee, mida igapäevaselt tarbime. Kuid süües tasub jälgida, et vähemalt 2,5 tundi oleks söögikordade vahel pausi, soovitatav on vett juua ning õhtuti ja hommikuti korralikult hambaid pesta ja niiditada,“ ütles igemeravi spetsialist dr Maria Toompere.

Sidrun

Sidrun ja tsitruselised üleüldse on väga happelised toiduained, mis pehmendavad hambaemaili ning see võib kiiremini kuluda. Seetõttu võib emaili alune tumedam hambakiht (dentiin) nähtavale tulla ning hammas muutub kollakamaks. Et sellist olukorda vältida, ei tasuks tsitruseliste söömisega liialdada.

Puuviljad ja marjad

Ka puuviljad ja marjad on happelised. Lisaks sisaldavad need palju puuviljasuhkruid, mis süües hammaste külge kleepuvad ja suus tugeva happerünnaku põhjustavad. Ebapiisava hammaste hoolduse korral, ja kui inimesel on komme pidevalt midagi näksida, võib see viia ka hammaste lagunemiseni.

Punane vein, kohv ja tee

Need on tanniinid, mille tõttu veini, kohvi ja teed juues hambad tumedamaks värvuvad. Mida tumedam on jook, seda rohkem on pigmenti, mis hammastele kinnitub. Lisaks on vein happeline, mis värvi kinnitumist hammaste külge soodustab. Natukene parema seisus on nende hambad, kes kohvi ja teed piimaga joovad — piim ja üleüldse piimatooted mahendavad pigmentide hammaste külge kinnitumist.

Ketšup

Üks tugevalt happeline ja intensiivse värviga on ka tomat ning sellest valmistatud populaarne toiduaine — ketšup. Tomati happelisus kulutab hambaemaili ning võib tuua nähtavale emailialuse tumedama hambakihi. Aedvilja tugev värvpigment värvib aga hambaid.

Suitsetamine

Suitsetamine muudab hambad kollakaks, sest hammaste pinnale ladestub sigarettides sisalduv tõrv ja mürgised ained. Inimesed, kes on aastaid pidevalt suitsetanud, võivad koguni märgata, et nende hambad on muutunud pruunikaks. Suitsetajate hammastele ladestunud pigmenti on hambaarstidel raske eemaldada.