Valio uuris eestimaalastelt, kuivõrd nad teadvustavad halbade bakterite olemasolu meie igapäevaelus ning kuidas nad oma immuunsüsteemi hoiavad.

Selgus, et kuigi umbsed siseruumid on sügistalvisel hooajal üks peamisi tegureid ülemiste hingamisteede viirushaigustesse nakatumisel, siis inimesed seda reaalse ohuna ei teadvusta. „Vaid 12% inimestest arvas, et puutub tervisele ohtlike bakteritega kokku kodus või töökohal, kus veedetakse lõviosa oma päevast,“ kommenteeris uuringut Valio turundusdirektor Nele Jõemaa. „Peamise ohuna oma tervisele nähakse siiski avalikku ruumi — ühistransporti ja rahvarohkeid ruume, tänavaid,“ sõnas ta.

Tänaval, kus inimestevahelised distantsid on suuremad, on nakatumine siiski kordades ebatõenäolisem, kui õhutamata ja kuiva õhuga kodus. Umbne õhk nõrgestab immuunsüsteemi ja loob soodsa pinnase viiruste levikuks.

Jõemaa sõnul tasub haiguste hooaja saabudes võrdselt tähelepanu pöörata nii majapidamise õhutamisele ja koristamisele kui ka immuunsüsteemi toetavatele vitamiinidele. „Talvekuudel peaks aknaid avama vähemalt kord päevas, olenemata sellest, kui külm väljas on. Piisab, kui mõneks minutiks avada aknad kõikides tubades — see loob tuuletõmbuse, mis toob vana õhu asemele uue ja värske. Võimalusel võiks aknad irvakil hoida ka öösiti, et õhk saaks vabalt liikuda,“ rääkis Jõemaa.

Tema sõnul on immuunsüsteemi tugevdamiseks oluline veeta iga päev aega vabas õhus ning seista hea selle eest, et organism oleks varustatud relvadega võitlemaks haigusetekitajate vastu. Enne apteeki tormamist tasub üle vaadata oma toidulaud: ekspertide kinnitusel peaks inimene tarbima iga päev 7,5-10 µg D-vitamiini ja 2-3 portsjonit fermenteeritud tooteid, sealhulgas ka piimhappebakteritega rikastatud jogurti- ja keefiritooteid. See aitab immuunsüsteemil pidada vastu nii kodus, tööl kui ka avalikes kohtades varitsevatele haigustekitajatele. Valio Gefilus piimatooted sisaldavad 100g kohta 1,0 µg D-vitamiini, mis on 20% D-vitamiini soovitatavast päevasest kogusest.

„Valio Gefilus uuring näitas, et 46% eestimaalastest tarbib piimatooteid iga päev. Kui tableti või kapsli kujul vitamiinide võtmine tundub pigem ebaloomulik ja vajab järjepidevuse harjutamist, siis enda ja oma pere tervise kaitsmiseks igapäevamenüüsse vitamiinidega rikastatud funktsionaalseid tooteid kaasata on ehk naturaalsem viis,” ütleb Jõemaa.