Erakorralised patsiendid saavad kindlasti abi

“Veebi teel saame hetkel väga edukalt konsulteerida meie uusi patsiente ja ka juba opereeritud patsiente. Nendega, kelle ravi on pooleli, kohtume vajadusel, kas haavade ülevaatamiseks või kontrolliks. Aga nii palju kui võimalik, väldime otseseid kontakte,” selgitab kliiniku tööpõhimõtteid koroonapuhangu ajal tipp-plastikakirurg doktor Siim Simmo.

Hetkel on kõik operatsioonid lükatud maikuusse ning vajadusel lükatakse veelgi edasi. “Need, kes on oma operatsiooniaja juba kinnitanud, nendega tegeletakse eelisjärjekorras, aga tuleme oma klientidele nii palju vastu kui võimalik,” selgitab ilukirurg. “Ka meie soovime et inimene saaks võimalikult kiirelt peale eriolukorda ravitud ja opereeritud.”

Kindlasti toimuvad edasi ka erakorralised operatsioonid ning muidugi ravitakse ning opereeritakse edasi ka onkoloogilisi haigeid nii nagu enne eriolukorda. “Nende inimeste ravivõimalused pole vähenenud,” kinnitab ta.

Praegust aega tasub kasutada enda tervise eest hoolitsemiseks

Üks juhtivaid kaalukirurge Eestis, doktor Rein Adamson soovitab, et kuna eriolukorra ajal plaanilisi kaalukirurgia operatsioone ei tehta, siis tõsises ülekaalus on hea aeg alustada kaalulangetamisega iseseisvalt juba nüüd, et operatsiooniks valmistuda. “See näitab nii patsiendi motiveeritust, kui ka vähendab operatsiooniriske,” soovitab ta. Peale selle, et tugev ülekaal põhjustab mitmeid terviseprobleeme nagu II tüübi diabeet, hüpertooniatõbi, liigeseprobleemid ja muud, ütleb Rahvusvahelise Metaboolse Kirurgia Seltsi esialgne statistika, et 70% COVID-19 viirusesse nakatunud intensiivravi vajavatest patsientidest on ülekaalulised.

Juba kaalukirurgia protseduuri läbinud patsient peaks aga jälgima hoolega talle selgitatud toitumisnõuandeid ning mitte unustama vitamiinide ja mineraalainete tarvitamist ning tugevdama oma immuunsüsteemi.

Meedikud tegutsevad mitmel rindel

Üks juhtivamaid ja kogenumaid ninakirurge Eestis ja kõrva-nina-kurguarst doktor Aet Saarts selgitab, et hetkel jaguneb tema töö valvetööks PERHis ning kodukontoriks, mis hõlmab endas patsientide haiguslugude uurimist, välja selgitamist, kelle plaaniline operatsioon või erialaarsti konsultatsioon kannatab edasilükkamist ja kelle haiguse raviga peab kohe alustama. “Näiteks pahaloomuliste kasvajate ravi ei ole katkenud,” rahustab ta.

Valvetöös peab aga iga meedik ülihoolikalt kontrollima iga oma liigutust ja läbi mõtlema, et mitte eksida lisanõuete vastu, mida võitlus ülivirulentse viirusega COVID-19ga meilt nõuab. “Peame tagama turvalisuse tavaliste kõrva-nina-kurguhaiguste ravimisel ja suutma aidata ka COVID-19ga haigestunuid,” selgitab ta.

Doktor Siim Simmo soovitab kõigil säilitada kaine mõistus ning rahulik meel. “Mina isiklikult olen piiranud uudiste jälgimist, sest infomüra ja hirmutamist on väga palju. Loomulikult pesen käsi ja väldin üleliigseid kontakte. Hetkel kui meie kliinik on kinni, aitan oma kolleege riigihaiglas ja olen seal abiks oma jõu ja nõuga nii palju kui seda vajatakse,” võtab ta olukorra kokku.