Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokk selgitab, et kui raskusi uinumisega kogeb lühiajaliselt enamik inimesi näiteks stressi või leina ajal, siis unehäired võivad kesta pikka aega. “Pikaajaliselt unehäirete all kannatavatel inimestel suureneb mitmete haiguste, näiteks kõrgvererõhktõve, diabeedi ning südame- ja ajuinfarkti risk,” räägib Sokk. “Seetõttu ei tasuks oma unekvaliteedi olulist alahinnata ja pöörduda probleemide korral spetsialistide poole.”

Ravi alaku põhjuste väljaselgitamisest


Kergemate uneprobleemidega leiab abi apteegist. “Kindlasti ei tasu alustada kohe erinevate preparaatidega eksperimenteerimisest, vaid konsulteerida esmalt apteekriga, et üheskoos välja selgitada unehäirete põhjused, et neid võimalusel kõrvaldada,” räägib Sokk. Enamasti on selleks liigne stress ja ebapiisav füüsiline aktiivsus. “Peaks proovima stressi vähendada ja kehalist aktiivsust suurendada. Kui aga unetuse põhjused on sellised, et neid ei saa kuidagi vältida, siis tuleb juba kasutada erinevaid preparaate,” rõhutab Sokk.

Proviisori sõnul on apteegis kõige populaarsemad tooted unehäirete puhul palderjani tabletid ja tilgad, samuti ka unetilgad. Palju kasutatakse ka ravimtaimi nagu naistepuna, meliss, humal, liivatee, palderjan ja veiste südamerohi.

Melatoniini soovitab proviisor kasutada viimase valiku preparaadina, kui kõik muud variandid on ära proovitud. “Ma soovitan alustada rahustavate ja und soodustavate teedega. Nende miinus on see, et peab öösel tualetti külastama. Samuti on apteegis lai valik tablette ja tilkasid, mis soodustavad uinumist. Proovida võiks ka magneesiumipreparaate,” räägib Sokk. “Melatoniin on viimase valiku hulgas - see on tegelikult mõeldud kasutamiseks ajavahest tingitud unehäirete korral – näiteks kui inimene reisib ühest ajavööndist teise, kuid on ka selliseid patsiente, kes kasutavad seda unehäirete korral.”

Melatoniini tuleks manustatada ühekordse annusena vastavalt sellele, kas tegemist on tableti või sprei/tilkadena, umbes pool tundi enne magamaminekut. Kasutada võiks melatoniini võimalikult harva – igaõhtune tarvitamine ei ole kindlasti soovitatav.

“Kui tegemist on ajavahest tingitud unehäiretega, siis tee joomisest abi ei saa. Käsimüügi ravimitest ei piisa ka juhul, kui tegemist on tõsiste psüühiliste probleemidega või kui und segab tugev valu. Sellistel juhtudel tasuks kindlasti pöörduda arsti poole,” rõhutab Sokk.

Jaga
Kommentaarid