Ei ole kahtlustki, et mõlemal kuusel on oma eelised ja puudused. Loodusliku puu puhul on suureks miinuseks see, et tuhanded pered toovad endale jõuludeks metsast kuuse, ent juba jaanuari alguses visatakse närbunud puu ära. Kuid on ka ökoloogilisemaid lahendusi. Näiteks on olemas kuused, mida on võimalik osta koos potiga. Sel moel on võimalik kuusk pärast jõulude möödumist tagasi metsa istutada. See on äärmiselt loodussõbralik lahendus, kuid ainult juhul, kui kuusk kasvab potis.

Nagu selgus, on kunstkuuskede kasutamine jõulupuuna tunduvalt metsa- ja loodussõbralikum, sest sel moel saavad tõelised kuused metsas sirguda.

Loodusliku kuuse puhul on aga igal aastal üllatus, milline kuusk sel korral koju jõuab. Ühel aastal soovime kõrgemat, teisel aastal madalamat puud. Ja tõelise kuuse puhul saame ise valida, kas soovime pikemate või lühemate okastega puud, tihedamat või hõredamat kuuske. Valimine on lõbus ja igal aastal näeb meie jõulukuusk varasemast pisut erinev välja.

Kunstkuuse eest ei ole aga vaja hoolt kanda. Näiteks ajab looduslik kuusk pidevalt okkaid, eriti siis, kui unustame seda mõnel päeval kasta. Nii tuleb meil jõulude ajal pidevalt põrandat pühkida ning kuusele piisavalt vett valada. Kunstkuusk on ka ökoloogilisem valik, kuna igal aastal jätavad kunstkuuse omanikud looduslikud kuused metsa kasvama. Seega peab igaüks valima — kas olla loodussõbralik ning soetada endale pikkadeks aastateks kunstkuusk või valida endale igal aastal tuppa tõeline kuusk, mis toob endaga ka mõnusa jõululõhna.

Siit järeldub, et nii looduslikul kui ka kunstkuusel on omad eelised. Kõige olulisem on aga asjaolu, et mõlemad aitavad kaasa jõulumeeleolu loomisele. Milline valik ka langetatakse, jõulud peavad kahtlemata olema kaunid, hubased ja inspireerivad.

Jaga
Kommentaarid