Päevituskreem ja päikesepulk

Eestlastel on kombeks võtta päikesest viimast ja põletada end punaseks. Nahale teeb see paraku haiget, soodustab haiguste teket ega taga ka pikaajalist pruuni jumet. Kasuta kogu reisi vältel päevituskreemi, soovitavalt vähemalt 20-faktoriga ning pane õrnadele piirkondadele – ninale, huultele ja kõrvalestadele päikesepulka, mille faktor võiks jääda 30-50 vahele. Apteekides on saadaval UV-käepael, mis muudab päikese toimel värvi ja annab sellega märku, kui kaua veel päikest võtta tohib. Kindlasti pole mõistlik ka kreemitatult tervet päeva päikese all veeta.

Jahutav teepuuõliga geel

Teepuuõliga geel aitab siis, kui päike on juba liiga teinud. Geel rahustab ja jahutab nahka. Isegi kui soojal maal leiad kauplusest hapukoore või sarnase piimatoote, ära kindlasti seda leevenduseks kasuta – see katab naha rasvakihiga ega lase punataval kehaosal hingata!

Allergiaravim

Puhkusereisil võivad meid üllatada allergiad, mille olemasolust me varem teadlikud polnud. Kõige leebemate allergiaravimite toimeaineks on tsitrisiin, mis ei kahjusta maksa.

Plaastrid ja desinfitseerimisvahend

Reisil on palju kõndimist, seega peaks alati kaasas olema erineva suurusega plaastrid, mis aitavad nii ebamugavate kingade tekitatud katkist kohta kaitsta kui lapse marrastatud põlve katta. Kriimustused ja väiksemad lõikehaavad vajavad vaid puhastamist ja plaastriga katmist. Kui desinfitseerimisvahendit pole kaasas, siis tuleb haav enne katmist sooja veega puhtaks loputada.
Eriti oluline on, et lastega pered võtaks plaastreid kaasa pigem rohkem kui vähem, et olla valmis igaks ootamatuseks.

Jäägeel

Jäägeel aitab spordivigastuse, kukkumise või trauma korral, mida reisidel tuleb ette sagedamini kui tahaks.

Palavikualandaja-valuvaigistaja

Paraku kimbutavad haigused ka reisil. Palaviku alandaja, mis aitab ka peavalu puhul, peaks olema kindlasti kaasas.
Peavalu võib tekkida ka inimestel, kel pea tavaliselt ei valuta, kas vähesest vee tarbimisest, kuumusest või suurenenud alkoholi tarbimisest.
Sobivateks ravimiteks on nii ibuprofeen kui paratsetamool, väikelapsele peaks olema need küünla või siirupina.

Probiootikumid ja söetabletid

Võõras toit võib tekitada kergesti kõhuvaevusi ja kõhulahtisust. Seda saab ennetada probiootikumidega ning leevendada söetablettidega.
Probiootikumide puhul oleks hea, kui preparaat sisaldaks mitut erinevat bakteriliiki ning võtma peaks neid hakkama 2−3 päeva enne reisi, reisi ajal ning paar päeva pärast reisi. See tagab selle, et n-ö head bakterid on hõivanud seedekulglas kõik kohad ja halbadele pole ruumi.

Silmatilgad

Kui mõni putukas või puupuru silma satub, siis aitavad silmatilgad selle kiirelt ja valutult välja loputada.

Arsti poolt määratud ravimid

Inimesed unustavad puhkusel rutiinist väljas olles sagedasti rohuvõtmise. Kaasas peaks olema kindlasti valuvaigisti, süsi, ohatisevastane kreem, ninasprei, villiplaastrid. Ka arsti määratud ravimid peavad siiski alati ja igal pool kaasas olema. Lennukis paki need kindlasti käsipagasisse, et pagasi hilinemisel või kaotsiminekul ei tekiks keerulist olukorda, sest vajalikud ravimid võivad olla ka võõrsil saadaval vaid retseptiga. Sellest, millised reeglid kehtivad ravimitega reisimisele, saab lähemalt lugeda Ravimiameti kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid