Kehaline pool

20-24-aastasena25-29-aastasena
Need on teie kõige viljakamad aastad. Teie menstruaaltsükkel on arvatavasti regulaarne ja munarakud enamasti viljastumisvõimelised. Aga isegi selles vanuses ei pruugi te rasestuda täpselt siis, kui olete planeerinud. Tähelepanu! 20-24-aastasel naisel on umbes 20 % võimalus kaitsevahenditeta seksuaalvahekorra käigus rasestuda.

Rasestumise järel kontrollib arst iga visiidi käigus arvatavasti teie vererõhku, kuigi alla 30-aastastel naistel on kaduvväike kõrge vererõhu oht. Uuringud näitavad ka, et selles vanuses on raseduseaegse diabeedi oht poole väiksem kui üle 40-aastastel naistel.

Kui olete siiamaani regulaarselt ennast toonuses hoidnud ja mõistlikult toitunud, peaks sünnitus olema kergem ning te peaksite oma keha tagasi vormi saama kiiremini kui füüsilise vormi käestlasknud naised. Põhimõtteliselt kehtib selline seos kõigi vanuste kohta, kuid alla 30-aastasena on teie organism oma optimaalses vormis, mis teeb sünnituse ja sünnitusjärgse kaalust alla võtmise lihtsamaks. Mõned uuringud näitavad ka seda, et naised, kes rasestuvad alla 30-aastasena, on teistest väiksemas rinna- ja munasarjavähki haigestumise ohus. Arstid arvavad, et ovulatsiooni ajal toimuvad hormonaalsed muutused (rohkem östrogeeni ja progesterooni), mis stimuleerrivad rindu ja munasarju iga kuu, võivad suurendada vähki haigestumise ohtu. Mida sagedamini te olete rase, seda harvem on ovulatsioon.

Emotsionaalne pool

20-24-aastasena25-29-aastasena
Kuidas te end raseduse ajal tunnete, sõltub suures osas muudest asjadest teie elus. Mõned naised, kes lükkavad karjääritegemise lapse sünnitamise pärast edasi, võivad seda alguses veidi kahetseda. Iseloomulik on ka mure oma kehakuju pärast. See mõjutab 20-aastaseid rohkem kui vanemaid naisi. Ka on selles vanuses naine rohkem keskendunud paarisuhtele kui muudele faktoritele oma elus ja kolmanda inimese tulek perekonda lööb prioriteedid kõikuma. 20te eluaastate lõpus olete te arvatavasti oma tööellu sisse elanud ning suhe abikaasa/elukaaslasega esimesed tormid üle elanud ja kui olete kindlalt koos, siis on sobivaim aeg astuda järgmine samm – asida vanemlike kohustuste täitmisele.

Teie last varitsevad ohud

20-24-aastasena25-29-aastasena
Iseeneslike abortide oht on selles vanuses umbes 9,5 % ehk nii madal, kui üldse olla saab. Kuna teie munarakud on suhteliselt noored, on sünnidefektide esinemise tõenäosus väga madal (Downi sündroom 1:1667, muu kromosoomidest tulenev anomaalia 1: 526 sünnituse kohta). Iseeneslike abortide oht on 10 % ehk ainult veidi suurem kui viis aastat noorematel naistel. 25-aastaselt on tõenäosus sünnitada Downi sündroomiga laps, 1:1250 ja muu kromosoomidest tingitud kõrvalekaldega lapse sünnitamise tõenäosus on 1:476. Samas on sellel mõõgal ka teine tera – seletus, miks sünnidefektidega lapsi just noortele sünnib: üle 35-aastaste naiste looteid uuritakse võimalike kõrvalekallete suhtes varakult, et jääks võimalus puudega loote korral rasedus katkestada, nooremate sünnitajate puhul seda aga tavaliselt ei tehta.