Enamus rasedusi katkeb esimestel kuudel, kuna loote areng peatub ning on vähetõenäoline, et sarnane situatsioon kordub ka järgmise raseduse ajal. Toimub nn
loomulik nurisünnitus
, s.o rasedus katkeb lapse kromosoomide ebapiisava taseme tõttu. Sellised juhtumid ei ole välditavad. Kuid paljusid loote arengus toimuvaid ebasoovitavaid muutusi on võimalik ära hoida, kui teha õigeaegselt kindlaks nende põhjused.

Miks rasedus katkeb?

85% nurisünnitustest tekib viljastatud munaraku mitteküllaldasest kinnitusest emakaseina külge. Ülejäänud 15% johtub emast enesest. Eristatakse kolme võimalikku põhjust.
Hormonaalne. Kui emal napib progesteroni (raseduse arengu eest vastutav hormoon), siis hukkub loode esimeste nädalate jooksul. Pärast kümnendat nädalat oht kaob, kuna tulevane beebi hakkab seda hormooni saama platsenta kaudu.
Geneetiline. Ema või isa on andnud lootele edasi haiguse, mis takistab tal edasi areneda.
Emakasisene. Enamikel juhtudel on põhjuseks kas kasvaja või polüpoos, mis ei jäta ruumi lootele, või siis emakasse või platsentasse sattunud infektsioon. Ka emakaväline rasedus võib põhjustada nurisünnituse, loode sureb ruumipuudusel esimese kolme kuu jooksul. Seda on tähtis varakult teada saada, et teha abort ning vältida võimalikke tüsistusi tulevase raseduse ajal.

Millal ja kuidas saab raseduse katkemist vältida?

Hormonaalseid ja emakasiseseid põhjusi on võimalik kõrvaldada ning loode säilitada või siis vältida raseduse katkemist tulevikus. Näiteks saab tulevane ema, tarvitades sünteetilist progesteroni kompenseerida raseduse alguses selle hormooni vähesust. Kasvaja eemaldatakse kirurgilisel teel ning infektsioon ravitakse välja.

Kas on olemas rohtu nurisünnituse ärahoidmiseks?

Mõningaid korduvaid raseduse katkemisi ravitakse väheste aspiriini annustega. Samuti on kasulik vitamiin B9, mida võib kasutada raseduse alguses või kuu aega enne rasestumist. Ravimite vajalikkuse otsustab arst.

Kas üle 35 - aastastel on raseduse katkemise oht suurem?

Jah, risk tõuseb märgatavalt teatud aja möödudes. 33-aastasel emal on 24-aastasega võrreldes sama suur raseduse katkemise võimalus. Kuid juba 35- aastaselt kasvab risk 5%, 40. eluaastaks aga juba 40%. Sellised nurisünnitused on seletatavad muutustega ovulatsiooniprotsessis ning seda ei ole enam võimalik vältida. Kui aga puudub reaalne oht, tuleb leppida loomuliku riskifaktoriga ning proovida uuesti.

Kas reesusfaktor mõjub raseduse katkemisele?

See probleem on aktuaalne vaid nendele emadele, kelle veri on reesusnegatiivne (15% naistest), isade oma aga positiivne. Sellise variandi puhul ei ole esimene rasedus ohtlik, tuleviku ohud on aga võimalik ära hoida immuunsusteraapia abil.

Mida teha, kui ema pole süstitud punetiste vastu?

Kaitsesüst peab olema tehtud enne rasestumist. Vastasel korral on tarvis vältida igasugust kontakti haigete lastega. Nakatumise korral kirjutab arst raviks välja globuliini ning kontrollib, kas laps pole viiruse tagajärjel kannatada saanud.

Kui emal on kõrgenenud vererõhk

Ema kõrgenenud vererõhu puhul on raseduse katkemine võimalik pärast esimese kolme raseduskuu möödumist. Vererõhu kontrolli ning vähese aspiriini tarvitamise korral on seda võimalik ära hoida.

Kas voodirezhiim on vajalik?

Seni pole tõestust leidnud väide, et range säilitusrezhiim tuleb alati kasuks, nagu pole ka tõestatud, et võimlemisharjutused kutsuvad ilmtingimata esile raseduse katkemise. Ometi ei peaks naised, kellel on oht beebist ilma jääda, liialdama füüsilise koormusega, seda eriti raseduse esimesel kolmandikul.

Kas spiraali kasutamise puhul kasvab raseduse katkemise oht?

See võib juhtuda, kui emakasse on sattunud infektsioon. Katkemine on võimalik, kui naine on rasestunud ja spiraal on emakasse jäänud, sest emakaõõnes olev spiraal takistab viljastatud munaraku normaalset pesastumist

Kas seks on raseduse ajal on lubatud?

Seksuaalsuhted ei ole ohtlikud. Ometi kinnitab osa spetsialiste, et sperma sisaldab mõningaid elemente, mis võivad loote arengut kahjustada. Kuigi selline seisukoht pole veel tõestatud, soovitatakse ülearuste probleemide ärahoidmiseks kasutada preservatiivi.

Mida saab tulevane ema teha, et ohtu miinimumini viia?

Loobuda suitsetamisest, ära öelda alkoholist, narkootikumidest ning tugevatoimelistest ravimitest. Ei tohi viibida kemikaalidega reostatud õhus. Tuleb hoolitseda oma toitumise eest, mitte närveerida ega end üle pingutada, ei tohi kukkuda. Ja loomulikult peab pidevalt arstliku kontrolli all olema.

Häiresignaalid

Need sümptomid pole küll alati raseduse katkemise põhjuseks, ometi on nende ilmnemisel targem viivitamatult arsti poole pöörduda.

1. Kõhuvalud muutuvad järjest tugevamaks
2. Emakas ei kasva, kaovad rasedusele iseloomulikud tunnused - ei suurene enam rind, ega pole tunda loote liigutusi.
3. Ilmub tavalisest tugevam menstruatsioon või teevad mõne päeva jooksul muret verised eritised.