“Nutika perenaise Must lammas”

Vaja läheb:

  • Lambaliha, soovitavalt noor lammas (vastavalt soovile kas kondiga või kondita lambaliha.Sõltuvalt inimeste arvust, 10in = u 3kg)
  • erinevaid ürte (basiilik, rosmariin, mis iganes tundub huvitav ja põneva aroomiga)
  • mett
  • soola
  • sojakastet
  • soovi korral 1 klaasitäis punast poolmagusat veini
  • sibulat
  • paprikat
  • küüslauku
  • 1 pakk musti kivideta ploome
PS!
Kuna lambal on spetsiifiline maitse (paljud nimetavad seda “kasukamaitse”), siis ära pelga ürte, sibulat, paprikat ja küüslauku lisada. Mida rohkem, seda parem.

  • Valmistamist alusta juba eelmisel õhtul
  • Lõigata võiks tükid 1 inimese portsjoni järgi
  • Tükelda sibul, paprika ja küüslauk mitte väga peeneks
  • Aseta lihatükid suuremasse kaussi
  • Lisa paar supilusikatäit mett
  • Kasta üle sojakastmega
NB!
Ära lisa soola, kuna sojakaste annab soolasust juba piisavalt

  • Lisa ka ürdid, sibul, paprika, küüslauk ja soovi korral vein.
  • Sega kõik korralikult läbi. Parem on seda teha kätega mitte lusikaga.
  • Kata pealt toidukilega ja aseta külmkappi.
Järgmisel päeval:

u. 4 tundi enne serveerimist võiks hakata lambaga tegelema.

  • Võta tükid kausist, pruunista pannil ja aseta suuremasse kaanega nõusse, kus see haududa saaks.
  • Kui kõik tükid on pruunistatud ja ümber tõstetud, lisa hautamisnõusse ka kõik segu, mis marineerimisest kaussi jäi (paprika, sibul, küüslauk, vedelik).
  • Lisa 1 pakk musti kivideta ploome. (Ei ole vaja tükeldada)
  • Täida nõu nii palju veega, et liha oleks enamvähem vee all.
  • Lase kõik keema ja seejärel keera pliidikuumus võimalikult madalaks. (Elektripliidil max nr2)
Nüüd võid lamba u. 3-ks tunniks ära unustada ja minna tube kaunistama või hoopis vanni lõõgastuma. Kontrolli vaid veetaset ja maitse leent. Vastavalt soovile võid lisada veel maitseaineid.
.

Kui külalised saabuvad ja on aeg serveerimiseks, on lammas mõnusalt mahlane, läbi küpsenud ja lausa sulab suus.

  • Lisandiks sellele lambale sobib ideaalselt aurutatud köögivili.

NÕUANNE: Kui lambal on paksem rasvakiht, võib selle võimalikult palju ära lõigata. Lõigatud rasva võid kokku suruda, panna see võrgu sisse ja viia õue lindudele talvemaiuseks.