Eve-Kati Mägi kasutas seemneleiva “Kõhu pai” valmistamisel rohkesti päevalille-, kõrvitsa-, kanepi- ja linaseemneid ning musti ploome ja kardemoni.

“Minu esimene leivategu algas umbes viis aastat tagasi. Sain oma esimese juuretise Ülenurme Põllumajandusmuuseumist, kui käisime lastega rukkimaarjapäeval õppekäigul. Olengi sellest ajast järjepidev koduleivaküpsetaja,” rääkis Leiburi Leivateo konkursi võitja.

Siin on Eve-Kati Mägi soovitused koduleiba küpsetamiseks:

Minu jaoks on leivategu meditatiivne tegevus. Kõige olulisem on pühendumine, tegevuse nautimine. Teen oma leibade sisse alati kolm auku. Augud sümboliseerivad õnne, rõõmu ja armastust. Leiba peabki tegema rõõmu ja armastusega, siis on õnn alati sinuga.

  • Sul läheb vaja head juuretist. Kõige parem juuretis on naturaalne rukkijahu juuretis ilma maitseaineteta(st ei ole lisatud soola, suhkrut ega linnast).

  • Lahusta juuretis käesoojas vees. Lisa rukkijahu nii palju, et jääks keefiripaksune segu. Lase toatemperatuuril vähemalt 8 tundi käärida. Lisa nüüd veel rukkijahu, sega vispliga, et taigen jääks hapukoorepaksune, siis võta vajalik kogus juuretist järgmiseks leivateoks ja pane külmkappi.

  • Lisa nüüd vajalikud maitseained ja rukkijahu.

  • Leivataigna maitsestamisel lase oma fantaasial lennata. Kasutada võib kõike: sinki, küüslauku, kuivatatud puuvilju, seemneid, köömneid, tšillit jne. Kõik mis sulle maitseb, pane aga leiva sisse. Kui sa lisad taignale tooreid toiduaineid nagu kartul, porgand, sibul jne, siis tee leivataigen tihedam. Arvesta, et leivataigna kerkimisaeg on pikem kui lisad küüslauku või mett taignale.

  • Sõtku taigen korralikult läbi. Määri vormid võiga ja pane leivataigen vormi kerkima. Silu leiba pealt märja käega. Mõtle välja oma tähenduslik leivamuster (rist, augukesed jne). Tee muster leivale ja jäta leivad räti alla kerkima.

NIPID:

  • Juuretist käärita savi- või plastmass kausis. Metallkauss juuretisele väga ei meeldi.

  • Käärita juuretist ja kergita leiba toatemperatuuril.

  • Leivatainas peab olema korralikult käärinud ja kerkinud, see tagab hea välimuse ja maitse. Vähe kergitatud leival kipub leivakoorik ahjus pragunema ehk naeratama.

  • Küpseta leiba 200 kraadi juures 60-70 min, erinevate temperatuuridega mängimist ma vajalikuks ei pea.

  • Valmis leiba jahuta puidust aluse peal. Leivale pane peale puhas rätik ja tekike, siis saab leib teki all veel järelvalmida.

  • Kui sa soovid pehme koorikuga leiba, siis tee ennem rätik veega märjaks ja jäta leib märja räti ja tekikese sisse jahtuma.

  • Jahtunud leiba hoia toatemperatuuril toidukile sees.

  • Juuretisega valmistatud leivad ei lähe hallitama isegi siis, kui hoiad neid mitu nädalat toatemperatuuril toidukile sees.

Ja siin on ka Kõhu Pai retsept, et saaksid seda ise kodus valmistada:KÕHU PAI retsept:

300g leivajuuretist
2l vett
1,8 kg rukkitäisterajahu
300g musti ploome + 300ml sooja vett
400g päevalilleseemneid
150g kõrvitsaseemneid
100g linajahu
100g kanepiseemneid
80g linaseemneid
40g soola
80g (fariin)suhkurt
12g koriandrit(jahvatatud)
Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni
Sellest kogusest valmib 4750g(neto) leiba.

Valmistamisõpetus

ESITEKS:
sega 300g juuretist 2 l käesooja veega, lisa 700g rukkitäisterajahu. Sega kõik koostisosad vispliga keefiripaksuseks massiks. Kata nõu rätiga ning jäta 8-tunniks sooja kohta käärima.

TEISEKS:
lisa vahutavele juuretisele 500g rukkitäisterajahu, sega hoolega. Võta järgmiseks leivateoks 300g juuretist. Seejärel lisa ülejäänud juuretisele kõik maitseained, seemned, eelnevalt leotatud ja sumiksriga purustatud mustad ploomid, sega hoolega taigen läbi. Nüüd lisa ülejäänud jahu. Sõtku taigen korralikult läbi. Määri vormid võiga ja tõsta tainas vormi kerkima. Silu leibu märja käega, tee mõned nagaaugud, puista peale seemneid. Kata vormid rätiga ja jäta sooja kohta kerkima nii 2-3 tunniks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 1 tund.

Ahjusoojad leivad aseta puidust lõikelauale jahtuma, kata rätiga. NB! Kui soovid pehmet leivakoorikut, siis kata leivad märja rätiga. Jäta leivad paariks tunniks järelvalmima. Söö hea tujuga! Tunne kuidas kõik koostisosad SINU KÕHTU PAITAVAD.

NB: mustad ploomid aitavad seedimist korrastada, erinevad jahud ja seemned annavad meie kehale vajalikke rasvhappeid, mineraale, vitamiine ja kiudaineid.