RETSEPTID: väikese vimkaga, aga peaaegu traditsioonilised lisandid verivorsti ja ahjuprae kõrvale
Rannarootsi maitsemeelelahutaja Erlis Schönbergi näpunäidete järgi valmistatud lisandid verivorsti ja ajuprae juures toovad jõululauale uusi ja huvitavaid nüansse.
Kapsapirukas õunasinepiga
Kapsapiruka võid valmistada lehttaignast ja vanaema jõulukapsast: rulli lehttaigen plaadile lahti ja kata see kapsaga. Vala kapsale maitsestatud muna ja koore segu ning küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni piruka valmimiseni. Pirukaga samal ajal võid ahjus pehmemaks küpsetada õunasektorid, mis küpsena sega kokku terasinepiga. Serveeri kapsapirukas tagurpidi, põhi üleval pool. Pirukale lõika õhem peekoniviil ja lisada ahjuõuna sinep.
Kartuli-suitsujuustugratään ja pohla-kadakamarja- želee
Viiluta kooritud kartulid õhukesteks viiludeks. Pese ja kuivata kartuliviilud. Aseta kartuliviilud riivitud suitsujuustuga vaheldumisi vormi. Vala kogu luksus üle soolaga maitsestatud vahukoorega ja küpseta ahjuprae kõrval valmis. Kontrolli vahepeal tikuga kartuli valmimist. Puruta kadakamarjad uhmris nuiaga. Keeda kokku pohlamoosi ja jõhvikamahlaga ja tarreta želatiiniga vastavalt juhendile.
Kõrvitsaga mulgipuder vaarikamoosi lisandiga
Samuti valmista mulgipuder, millele lisa valmides marineeritud kõrvitsa kuubikud ja purustatud röstitud metsapähklid. Kuumuta vaarikamoos veidikese kirsimahlaga ja aja läbi metallist sõela, et eemaldada seemned. Seejärel lisa hakitud tšilli ja maitsesta vajadusel veidikese soolaga. Keeda vaarika-tšilli keedis kokku ning serveeri pudru kõrvale.