Kui teie pere järgib tervislikke eluviise, siis leidub teie toidusedelis kindlasti ka riisi, mis sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid:

• süsivesikuid, mida vajab iga inimene energia korvamiseks;
• rohkesti B-grupi vitamiine, mis tugevdavad närvisüsteemi;
• asendamatuid aminohappeid, mis on vajalikud uute rakkude loomiseks;
• hulgaliselt kaaliumi, ning sealt peaaegu puuduvad soolad.

Riis sisaldab ka tselluloosi, olgugi et väheses koguses. Et selle puudust korvata, võib lihtsalt valmistada mitmesuguseid roogasid köögivilja ja riisiga, mis pole üksnes kasulik, vaid ka äärmiselt maitsev.

Milles siis seisneb kasulikkus?

Olenevalt töötlemisest jaotatakse riis pruuniks, valgeks ja aurutatud riisiks. Selle kasulikkus sõltubki otseselt töötlemisviisist.

Pruun riis — kõige kasulikum kolmest nimetatust: sisaldab B-grupi vitamiine, foolhapet, tselluloosi, aga ka tsinki, vaske ning fosforit. Pruuni riisi eriline kasulikkus seisneb selles, et tema kestas sisalduvad vitamiinid säilivad töötlemisel. Pruuni riisi kest on kergelt õline, seetõttu ei säili see riis nii kaua kui tavaline, seda tuleb keeta kauem ning valmiskujul pole see nii pehme kui valge riis.

Aurutatud riis — säilitab eneses peaaegu kõik kasulikud omadused tänu erilisele töötlemisele. Vees niisutatud riisi töödeldakse auruga ning seetõttu imab see endasse suurema osa kasulikke aineid. Lihvitakse nagu tavaliselt.

Valge riis — kõige levinum ja populaarsem riis kogu maailmas. Kuid kahjuks lihvitakse seda nii hoolega, et see kaotab peaaegu kõik kasulikud ained. Toiduvalmistamiseks on see aga kõige mugavam — erinevalt pruunist ja aurutatud riisis valmib valge riis 12-15 minutiga.

Riis laste menüüs

Pediaatrid soovitavad riisiputru lisatoiduks lastele (olenevalt nende tervislikust seisundist) neljandast kuni kuuenda kuuni. See võib kõrvuti tatrapudruga olla üks esimesi putrusid, mida laps proovib, kuna ei sisalda gluteeni. Gluteen on taimne valk, mis vahel kutsub esile allergiat, seetõttu püütakse väikelastele mitte anda putrusid kõrrelistest, mis seda valku sisaldavad.

Lastetoitudes kasutatakse riisijahu ka paksendajana, mis annab toidule söötmiseks mugava konsistentsi. Tööstuses toodetavad riisipudrud ja –püreed hoiavad kokku emade niigi nappi aega ning on lastele kasulikud.

Kodus valmistamiseks

10%-line puder Pestud riis puistatakse keevasse vette (2 teelusikatäit riisi 100 ml vee kohta) ning keedetakse perioodiliselt segades nõrgal tulel umbes tund aega. Kui puder on korralikult keenud, hõõrutakse see läbi sõela, seejärel lisatakse piima (1 klaas), pisut suhkrut (suhkrusiirupit või fruktoosi) ja ½ teelusikatäit võid. Maitseks võib lisada veidi õunapüreed (õun on tarvis tingimata koorida, riivida ning segada pudruga).