Milles on saladus?

Hea suveromaani fenomen seisneb selles, et see on tegelikult ühe hetke kaunis lugu — ilma eessõnata, süžee arenguta ja õnneliku lõputa. Selle loo kangelased on väljaspool argielu rolle ja reegleid. Nad ei planeeri tulevikku, ei mõtle sellele, mis saab neist edasi, ei riidle tühiste asjade pärast, ei manipuleeri teineteisega — neil lihtsalt pole, mida jagada. Sellisel romaanil pole reeglina järge (kuigi on ka erandeid). Selles osalejad ei mõtle probleemidest, olmest ega rahast. Neil pole vajadust mõelda vastutusest või kokkulepetest, kes nõusid peseb. Need suhted on puhas romantika, pole isegi vajadust teineteist lähemalt tundma õppida. Piisab, kui võib lihtsalt teineteisest vaimustuda, unustanud seejuures puhkusevälise elu.

Ning just seetõttu ei lähe sellised romaanid tavaliselt üle tõelisteks ja sügavateks tunneteks. Pidu saab otsa ning kangelane näib teiste dekoratsioonide taustal juba täiesti teistsugune.

Mis siis juhtub, kui jätta selliste romaanide miinused vahele ning tuua kõik selle plussid üle pereellu? Sellest saab suurepärane puhkus kahele!

Kuus sammu romantika suunas

1. Rääkige

Suhtlemine ja vestlus „kahele“ pole lihtsalt info vahetamine, vaid õnneliku abielu vajalik tingimus (vahel ka ravim kriisi ajal). Uuringud näitavad, et suhted hakkavad liikuma lahutuse suunas, kui positiivne ning negatiivne suhtlemine saavutavad suhte 1 : 5. Vaheta see vale tasakaal. Seejuures on vajalikud järgmised tingimused: rahu, kannatlikkus ja piisavalt aega. Tõesta mehele, et sinu jaoks on endiselt oluline tema meeleolu, et sa tahad teada, millest ta mõtleb ja unistab, mida kardab. Leia aega ja kuula ta ära. Ja mitte ainult ära kuula, vaid esita küsimusi. Üllatud, kui vähe oled sa viimasel ajal kuulnud, sel ajal kui arutasite, millist tapeeti läheb vaja ja miks laps kaebab kõikide õpetajate peale.

Nõuanne: puhkusel olles kehtestage moratoorium olmeprobleemidele. See, kes reegleid rikub, maksab trahvi — teeb näiteks partnerile massaaži …

2. Lõdvestuge

Kindlasti võib ettevalmistus perepuhkuseks olla närvesööv. Peab ju valima riigi, siis omavahel kokku leppima , kas tuleb aktiivne või rannapuhkus … Tuleb asjad kokku pakkida, dokumendid kaasa võtta, lennukile jõuda, esimesel päeval ei tohi ära kõrbeda, jälgida, et sulide küüsi ei satu, näha kõiki vaatamisväärsusi … Stopp! Pärast sellist puhkust tuleb uuesti puhata ja nüüd juba ilma romantikata.

Nõuanne: loobu üksikasjalikust planeerimisest spontaansuse kasuks. Eks suveromaanid arenevad ju ka ilma plaanita. Kui valite hotelli, telli noorpaaride number — nii häälestate end õigele lainele.

3. Ilma kriitikata

On raske ette kujutada, et suveromaanist osavõtjad, vaevalt tutvunud, teeksid teineteisele märkusi käitumise, iseloomu ja harjumuste kohta või kinnitaksid: „Jaan on laiskvorst, sest on täiesti isasse ja selle suguvõsasse!“ Äsja tutvunud kallimatele pole see üldse oluline. Oluline on vaid nende vahel süttinud tunnete tulevärk. Samas on pika abielustaažiga partnereid lihtne ära tunda: tavaliselt on nad teineteise suhtes kriitiliselt meelestatud ega suuda hoiduda igat sorti teravatest märkustest. Sellise rahulolematuse, ärrituse ja kriitika foonil on keeruline lähedust saavutada.

Nõuanne: enne sõitu on parem varakult kokku leppida, et jätate rahulolematuse teineteise suhtes koju. Jah, vahel on tõesti raske end tagasi hoida, ent sel juhul võiks enne vastamist teha pausi või tavapärase „ei“ asemel öelda: „Jah, aga … Jah, kallis!“

4. Olge avatud uuele

Just uued muljed annavad ajule „toitu“ arenemiseks. Töödeldes pidevalt ühte ja sama infot seeriast „kodu, töö, kodu“, ei anna me oma ajule vajaminevat. Puhkus on suurepärane aeg proovida midagi uut. Ajutine vabadus vastutusest aitab lõdvestuda ning meelde tuletada seda, mis teile meeldib. Selleks ei pruugi olla üksnes meelelahutus, vaid ka spordialad, ebaharilik toit ning isegi harjumatu riietumisstiil. See ei tähenda, et pead kindlasti minema veesuuskadele, kui sa seda ei taha, või sööma õhtulauas vaid austreid. Peamine on avatus uutele muljetele, uutele inimestele ja uutele viisidele sidumaks teid kahte. Muide, vahel me keeldume proovimast midagi uut, öeldes: „Teeme seda järgmisel korral“. See on täiesti vale lähenemisviis! Võib juhtuda, et järgmist korda ei tulegi või unustate selle tuleval suvel sootuks.

Nõuanne: võtke uued harrastused endaga koju kaasa ning te ei unusta iialgi oma kõige romantilisemat puhkust. Kas õppisite tangot tantsima või golfi mängima? Leidke oma kodulinnas tantsu- või golfiklubi ning viimistlege koos mehega meisterlikkust.

5. “Puhkuse seks”

Puhkuseromaanide osalised räägivad seksist ilma häbenemiseta — ja ka tegutsevad nii. Pole imeks panna, sest neil lihtsalt pole aega oodata, kuni partner ise salasoove taipama hakkab. Puhkusel muutumegi avatumaks ja rutiinivabaks. Sealhulgas vabaks ka oma voodiharjumustest. Siit siis põhjus oma tavastsenaariume muuta. Ent sellisel seksil on ka oma lõks: ei tasu liiga üksikasjalikult seda planeerida, kohustuseks muuta või superromantiliste atribuutidega üle koormata. See romaan sisaldab ootamatust, kiiret möödumist ning väga palju emotsioone.

Nõuanne: kutsuge teineteist kohtamistele. Leppige varakult kokku romantiline õhtu, kus teil on võimalus vaid teineteisele keskenduda, kus te olete avatud armastusele ja füüsilisele lähedusele. Ja ärge unustage spontaanset seksi!

6. Pärast puhkust

Romantilise puhkuse lõpp tähendab naasmist tavaellu. Õnneks näed nüüd oma puhkuseaegset unistust iga päev. Puhkusel olite vabad reeglitest ja tinglikkusest, kohustustest ja kodustest muredest. Koju tagasi tulek muutub paljudele stressirohkeks. Et seda vältida, tuletage koos meelde, mis teid õnnelikuks teeb, mis annab võimaluse jääda iseendaks ning jagada kõike kõikide nendega, keda te armastate.

Nõuanne: naastes „reaalsesse“ ellu ära meenuta kiirete tööde pikka nimekirja, vaid seda, et nüüdsest on teie kahe suhted palju kindlamad ning et see ongi elus kõige tähtsam. Puhkus lähendas teid veelgi, te avastasite teineteises midagi uut. Nüüd üritage seda tunnet säilitada — kasvõi järgmise puhkuseni.