Meie arstide perekond Ivi Saar ja Ingmar Lindström kohtusid Tartu Ülikoolis õppides, kui ühised tuttavad kutsusid neid Singer Vingeri kontserdile. „Kuna Ivi oli korralik üliõpilane, sain tema käest õppematerjale laenutada ja teinekord ka eksamiteks koos õppida,“ meenutab Ingmar.

Sellest kasvas välja armastus. Pärast kooli lõppu suunduti Tallinnasse, kus sündis ka esimene laps. Et tagada talle parem elu, koliti Soome. Aastate möödudes naaseti küll Eestisse, kuid teinekord käiakse ikka veel Soomes nõu andmas.

Ivi Saar spetsialiseerus pärast Tartu Ülikooli lõpetamist naistearstiks. Nõnda on ta töötanud günekoloogina nii Tartu Ülikooli kui Tallinnas Keskhaigla Naistekliinikus, samuti Lahti keskhaiglas. Eestisse naastes töötas ta Ida-Tallinna Keskhaiglas, Seksuaaltervise Kliinikus ning Ravikeskuses SL Meedik.

Ingmar Lindström spetsialiseerus pärast Tartu Ülikooli perearstiks, astudes ka Kliinilise Farmakoloogia Doktorantuuri. Kuna perre sündisid lapsed, jätkas ta tööd Soomes, kus on tegutsenud peamiselt tervisekeskustes ehk meie mõistes perearstikeskustes. Seejärel aga spetsialiseerus Lahti keskhaiglas sisehaiguste arstiks. Eestis töötas ta peamiselt Ravikeskuses SL Meedik, nüüd aga Valvekliinikus.

Mis on Valvekliinik?
Põhjanaabrite seas ja ka mujal maailmas on juba pikemat aega populaarne alternatiiv perearstile või Erakorralise Meditsiini Osakonnale (EMO) õhtune valve-vastuvõtt, mille eesmärk on pakkuda alternatiivi inimestele, kes päevasel ajal perearsti vastuvõtule minna ei saa ning õhtul EMOs tunde oodata ei soovi.

Eelmise aasta 28. detsembril avati Tallinna kesklinnas Eesti esimene Valvekliinik. Tegemist on argipäeviti kella 16-21 ehk peamiselt õhtusel ajal meditsiinilist abi pakkuva erakliinikuga, kus töötavad pikaaegse valvekogemusega arstid ja õed. Vastuvõtule saab aja broneerida telefoni ja kodulehe kaudu, kuid kohale võib tulla ka ilma eelneva broneeringuta. Vastuvõtule pääseb hiljemalt 30 minuti jooksul, kuid efektiivse töökorralduse tõttu võetakse Teid reeglina vastu juba mõne minuti pärast. Konsultatsioone pakutakse ka telefoni teel — üsna mitmed EMO külastused ja kiirabi väljakutsed on tänu telefoni-kontaktile ära jäänud.

Idee luua taoline kliinik tuli ühel Valvekliiniku asutajal, perearstiks spetsialiseerunud ja aastaid Soome haiglates ning tervisekeskustes valvetööd teinud Ingmar Lindströmil juba kümme aastat tagasi, mil ta, värskelt Soome siirdununa märkas õhtuste valve-vastuvõttude populaarsust põhjanaabrite seas. Järgnevate aastate jooksul pakkus ta samasuguse süsteemi loomist ka Tallinnas asuvate haiglate Erakorralise Meditsiini Osakondade (EMO) juurde, kuid leige huvi tõttu jäi projekt katki. Eelmisel aastal otsustati siiski koos ühe EMO kolleegiga plaan ikkagi ellu viia ning Valvekliinik loodi aadressil Pärnu mnt 48A.

Valvekliinikus saab abi erinevate vaevuste ja küsimuste korral, millede puhul ei soovita oodata järgmise päevani ja/või pole näidustatud EMO-vastuvõtt. Pärast kella kuut õhtul on perearstid reeglina oma uksed juba sulgenud ja EMOs pikad järjekorrad, mistõttu on Valvekliinik sobivaks alternatiiviks. Külastajate seas on olnud lapsi, täiskasvanuid, vanureid, kohalikke ja väljamaalasi. Kohale on tuldud isegi Rakverest, aga ka Helsingist, et saada eestikeelset arstiabi. Kaebuste spekter on samuti lai — viirushaigustest, nahalöövetest, kergematest traumadest ja suguhaigustest kuni südameinfarkti kahtluseni.

Valvekliinikus saab teostada erinevaid analüüse, millede tulemused on teada mõne minutiga ning kohe saab otsustada edasiste sammude üle. Muuhulgas on võimalik uurida põletikunäitajaid, hemoglobiinitaset, veresuhkrut, uuriinianalüüsi, gripitekitajaid, angiini-tekitajaid ja südameinfarktile viitavaid näitajaid. Teostatakse ka suguhaiguste analüüse. Juhul kui vajalikuks osutuvad lisa-analüüsid, on proovid võimalik saata suuremasse laborisse.

Enamus külastajaid saab abi kohapeal, kuid harvadel juhtudel on olnud vajalik kohene edasisuunamine EMOsse; korra on osutunud vajalikuks ka patsiendi jätmine haiglasse, et seisundit aktiivsemalt jälgida.

Nädalavahetustel on seni inimesed meie poole pöördunud telefoni teel, kuid mõne aja pärast on plaanis pakkuda võimalust tulla vastuvõtule, sest huvi on aktiivne ning nädalavahetuse vastuvõtt on üks kõige enim Valvekliinikule esitatavatest soovidest/soovitustest.