Kui ostad aga endale kõrgema klassi söegrilli (Webber, Green Egg), siis selle headuse tõelist saladust tead ikkagi ainult sina ise. Naabrimehe jaoks on see lihtsalt üks tavaline söegrill.

Mis aga grilli valikul läbi mõelda?

Kiirus

Kas aga kiirus on alati tähtis? Gaasigrilli puhul keerad süütenuppu, hoiad seda kuus sekundit all ja voilà. Nüüd ei jää enam midagi muud kui oodata 10 minutit ja grillimine võib alata.

Aga kuhu jääb nauding tule läitmisest? Pikemat sorti askeldamine ja sauna tagant puude toomine. Vot see on kvaliteet aeg. Muude tegevustega ei hakata sind samuti koormama, sest grilli süütamine on nii tähtis ettevõtmine.

Küte

Gaasigrilli gaasi ette varumata võib teinekord juhtuda, et grilliraud jääbki külmaks. Kui aga sauna taga on piisavalt kõhukas puuriit või kurvi pealse poeni on vaid kiviga visata, siis grillimise alustamiseks sellest piisab täielikult.

Puhtus

Gaasigrilli restid kuumaks ja küpsetamisvalmis ilma söekotti avamata. Kiiruga töölt tulles ei pea isegi pintsakut ja lipsu eest ära võtma. Aga kuhu on kiiret? Söekotiga askeldades saad just vastupidi endale kelmikad söevuntsid või näomaalingu. See aga kinnitab kõigile, et oled tõeline meister.

Küpsetamine

Gaasigrill on mugava küpsetaja käe järgi. Reguleerid aga nupust võimsust ja teed selle juurde tarka nägu. Plussiks on ühtlane kuumus grilli kaane all ning lihtne kontroll kogu protsessi üle. Söegrilli võlu aga jällegi selles seisnebki, et saaksid ilma kiirustamata ümber grilli, kas siis tuulutada või summutada. Kogenud grillmeistri käes on see muidugi käkitegu.

Maitsesuits

Gaasigrilli miinuseks on loomulik maitsesuits. Seda annab küll tekitada kas fooliumvormiga grillil, mis on lepalaastu või ürtidega täidetud. Tavaliselt aitab ka lihtsalt puuhalust kuumal grillrestil. Söegrillil maitsesuitsu saamiseks väga pingutada pole vaja. Kui tahad teistsugust maitsesuitsu, võid kasutada samuti fooliumvormi koos laastu ja ürtidega.

Hooldus

Gaasgrilli resti saab puhastada üsna lihtsalt. Resti pinnast allpool vajad juba pühendunud lähenemist ja oskusi. Põletid, tihendid reduktor vajavad erilist tähelepanu. Söegrilli puhastamiseks jahuta grill ja vala liigne tuhk ning pisemad söe tükid luuviljaliste puude alla väetiseks.
Hooaja lõppedes vajavad muidugi mõlemat tüüpi grillid vastavalt iseloomule põhjalikumat puhastust, õlitamist ja kinni katmist, et talvine heitliku meelega sulailm ja külm grillimasinasse sisse ei poeks ega kevadel ebameeldiva üllatusena kedagi ei kurvastaks.

Alternatiiv

Gaasigrilli alternatiivi ise MacGyveri stiilis ehitada on keeruline. Söegrilli alternatiive kasutasid aga juba koopainimesed kui vardas jahisaaki küpsetasid. Täna võib inimese poolt ise kodustest vahenditest tehtud grillimisvõimalustest lausa eraldi raamatu kirjutada. Vanad auto veljed, poekäru, tellistest laotud ajutine alus, esiisade malmist pada jne.

Aga millist grilli siis ikkagi eelistada?

Kui tundsid ennast siin debatis ära, siis ei tohiks sobiliku grilli valik just keeruline olla.

Rannarootsi maitsemeelelahutaja Erlis Schönberg on kokku pannud mõned isuäratavad lisandite retseptid. Särtsakad lisandid muudavad iga grillpeo eriliseks ja toovad külalistelt peoperemehele või -naisele kindlasti komplimente.


Kuldsed toorvorstid comborõngas ürdi-linaseemne kodujuustusalati ja grillitud maisileivaga


Kena ja lausa piduliku vorsticombo koos kodujuustusalati ja krõmpsuvate linaseemnetega võid valmistada laua ehteks külalistele kerge vaevaga. Grilli lahti lõikamata vorstirõngas kuumal grilli mõlemalt poolt kenasti pruuniks. Serveeri lahti lõikamata vorstirõngas vaagnale või taldrikule. Toorvorstidele lisandiks sega kokku salat kodujuustust, peenrarohelisest, värskest kurgist ja linaseemnetest. Salat serveeri vorstirõnga keskel. Vorsticombole võid grillida kaaslaseks maisileiba (tortilla).

Grillšnitsel hapukurgi smuuti ja lõkkekartuli salatiga


Keeda noored koorega kartulid pehmeks ja jahuta. Sega kartulid veidikese õliga läbi, maitsesta soolaga ja grilli koos šnitsliga grillil kuniks oled saavutanud kena jumeka tooni nii lihal kui kartulil. Haki kartul lohakalt suuremateks tükideks ja kata hapukoorega, mis oma korda segatud marineeritud kurgi kuubikute, värske kurgi ribade ja kitsamate tomati sektoritega. Kastmeks võid jogurtist või keefirist koos marineeritud kurgiga blenderdada smuuti. Pisut suitsuse ja saleda šnitsli kaaslased, salat ja smuuti, garanteerivad külaliste kohaloleku ka järgmisel aiapeol.

Kuldne grillvorst juustuga Põltsamaa Kuldse ja terasinepi glasuuris


Lase 200 ml magusama tooniga Põltsamaa Kuldsel madalal kuumusel keeda kuniks alkohol on aurustunud (ca 3 minutit). Siis lisa 2 spl kangemat terasinepit ja sega vein sinepiga korralikult läbi.

Grilli vorstid eeskujulikult triibuliseks ja pintselda enne lõpliku valmimist igast küljest sinepiglasuuriga isuäratavaks. Sobita kelmikatele vorstidele kõrvale rohkelt rohelist salatit ja naudi.

Grill-liha rukkileiva ürdivõiga ja aiasalatisegu


Võta toasoe või ja sega kokku krõbeda riivitud leiva ning ürtidega. Lase võil veidike taheneda ja vormi nendest meelepärased portsjonid grillihale kaaslaseks. Portsjonid paneeri veel omakorda riivleivas ja jäta külmikusse oma etteastet ootama. Grilli liha ja sega kokku aiasalat meelepärasega peenralt. Aseta rukkileiva ürdivõi kuumale grill-lihale ja lase veidikene sulada. Leivamekiline või on mõnusaks kaaslaseks lihale ja salatisegule, mis orkestrina moodustavad meeldiva maitsesümfoonia.